PLAČILO ZA NEIZKORIŠČEN DOPUST

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

PLAČILO ZA NEIZKORIŠČEN DOPUST

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Zdravo. Pri nas imamo sledečo situacijo: delavec je odpuščen kot tehnološki višek, vendar bi ga ta teden še potrebovali. Ker pa ima pravico do koriščenja sorazmernega dopusta, 15.5. pa mu poteče delovno razmerje, želi dopust koristiti ali pa da mu izplačamo nadomestilo. Meni se to zdi nesmiselno, saj če ne bo koristil dopusta pri nas, ga bo zato lahko toliko več v drugem podjetju, kjer se bo zaposlil.
Ali je izplačilo dopusta namesto koriščenja sploh dovoljeno. Kolikor sem jaz zasledila v ZDR, to ni mogoče.
Hvala za mnenja. :oops: :)
sova
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sova »

Po novem zakonu o delovnih razmerjih, se dopust ne sme izplačati, dajte mu plačo v obliki stimulacije ali kaj podobnega. :lol:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

To je možno le ob prekinitvi delovnega razmerja (glejte 94. člen ZDR), sicer je pavsaka pogodba, ki bi jo sklenili z delavcem, da se odpove dopustu (tudi za protiuslugo) je nična.

Kaj pa, če bi mu za število dni dopusta podaljšali delovno razmerje?!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Ali se mi samo zdi, da je nastala zbrka?? :roll: Direktor ni imel časa, da bi se dokončno dogovoril z zaposlenim, ker se mu je mudilo na dopust, vse je prepustil vodji montaže. Ta pa je delavcu kar obljubil izplačilo odškodnine za dopust. Na živce mi gre, če nekdo nekaj začne, potem pa ti ne posreduje informacij, pričakuje pa, da boš zadevo (seveda pravilno) zaključil. :x
Elektrik, bom upoštevala nasvet, vendar imam občutek, da ne bo šlo. Delavec se je namreč dogovoril, da začne delati pri novem delodajalcu že v ponedeljek. Sem pa medtem dobila informacijo, da če v času, ko mu že teče 30dnevni odpovedni rok koristi še dopust, se mu odškodnina, ki jo bo dobil namesto odpovednega roka, ustrezno zmanjša.
kaltrzic
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Jaz bi tak zaplet rešila na način, kot ga je predlagala Sova. K plači bi mu prištela dodatek za uspešno delo za nazaj (sklep naj podpiše direktor, ko se bo spočit vrnil z dopusta) ali pa bi mu prištela nadure, če je v zadnjem mesecu še redno delal. Ampak to so vse izhodi v sili in za take stvari, ki so samo na pol prav, potem računovodje (in rač. servisi) nosimo odgovornost... :sjezen:
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Hvala vsem. :)
Odgovori