Fata

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
popotnik
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a popotnik »

katrijn napisal/-a:Slišala sem za podobno nalogo, vendar je bilo 10 vreč, vsaka 10 kovancev, v eni pa so bili ponarejeni kovanci, ki so bili lažji a,i težji od ostalih. teža pravih je znana.
Odgovor je kombinatorika (saj veste 1 vreča 1 kovanec....) in potem dobiš odgovor.
Hm, kombinatorika?
Obvezno mora tehtnica pokazati težo kovancev, sicer ne bo šlo!

Pristop pa je pravilen: iz prve vreče vzameš en kovanec, iz druge dva... in iz desete vreče deset kovancev. Nato skupno težo deliš z znano težo pravilnega kovanca in ostanek pri deljenju ti da številko vreče, v kateri so ponarejeni kovanci.
"Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi." (Nejc Zaplotnik)
rika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a rika »

No, pa še ena za razmišljanje. Torej....

Živel je kralj, ki je imel tri sinove. Na smrtni postelji jim je rekel:
"Prestol dobi tisti, čigar konj bo na dirki zadnji prešel ciljno črto."

Sinovi, so se postavili na start, toda nihče ni pognal konja v dir. Tako so čakali in čakali in na koncu doumeli, da tako ne bodo prišli nikamor. Sklenili so, da bodo vprašali za nasvet modreca.

Modrec jim je na uho povedal dve besedi in potem so se bratje z vso hitrostjo spustili v dir.

Kakšen nasvet jim je dal modrec? :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Nina0, mislim da vem rešitev. Seveda mi je pomagal brat, ki ima organjizacijsko-matematičen talent. Pogoj je le, da veš, ali je kroglica lažja ali težja. Če tega ne veš, v treh fazah pač ne gre. Če je temu tako, je to enostavno kot pasulj.

Sicer pam kako si drznete NAS računovodje nervirati z nečim, kar ni uskoajeno? :roll:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Nina0, mislim da vem rešitev. Seveda mi je pomagal brat, ki ima organjizacijsko-matematičen talent. Pogoj je le, da veš, ali je kroglica lažja ali težja. Če tega ne veš, v treh fazah pač ne gre. Če je temu tako, je to enostavno kot pasulj. Problem mi je povzročalo ravno to, da nisem vedel ali je težja ali lažja.

Sicer pam kako si drznete NAS računovodje nervirati z nečim, kar ni uskoajeno? :roll:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Modrec je verjetno z dvema besedama pognal konje v dir :kralj: :kralj:
rika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a rika »

Sova, ne. Modrec jim je dal takšen nasvet, da so dejansko ugotovili, kdo bo naslednik.
popotnik
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a popotnik »

elektrik napisal/-a:Pogoj je le, da veš, ali je kroglica lažja ali težja. Če tega ne veš, v treh fazah pač ne gre.
Saj ravno v tem je briljantnost in čar te uganke. Ne veš, ali je ponarejen kovanec lažji ali težji. In kljub temu je uganka rešljiva.
elektrik napisal/-a: Sicer pam kako si drznete NAS računovodje nervirati z nečim, kar ni uskoajeno? :roll:
Nervirati? Ne razumem.
"Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi." (Nejc Zaplotnik)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Malo šale; smo pregovorno pridni in baje za te norosti naj ne bi imeli časa in vedno nam vse štima, je usklajeno, tu pa ni in moramo vrtat da raziščemo, gremo pač do konca. Povejte mi, kakšna je briljantna rešitev, če ne veš ali je težja ali lažja. lahko v prvem krogu izločiš napačno kroglico, ali pa..... dkupaj nadaljuješ z ... dvojnim tehtenjem .... Mogoče se mi je posvetilo! To je že preveč za mojo bučo.
Mirko Slika
bana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bana »

En kratek vic za ženski del publike

Triletni fantek si je med kopanjem ogledoval svoja moda.
"Mami," je vprašal, "ali so to moji možgani?"
"Ne še."

Pa lep dan, sonček se že kaže
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Samo kje , pri nas je taka tema, da je pozimi ni bilo :roll: :mrgreen:
Spiko
Programer gosposke mogote
Programer gosposke mogote