Davčna osnova in popusti

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Quin
Novinec
Novinec

Davčna osnova in popusti

Odgovor Napisal/-a Quin »

Pozdravljeni!

Zanima me, kako je z morebitnim zmanjševanjem davčne osnove za plačilo DDV v primeru odobrenega popusta v času opravljenega prometa in popustov za predčasno plačilo? Zakon o DDV namreč v 9. odstavku 21. čl. določa, da se v davčno osnovo NE vključujejo znižanja cen in popusti, ki jih dobavitelj v času opravljenega prometa odobri kupcu. Vendar pa komentarji k zakonu (zelo nejasno) govorijo, da lahko davčno osnovo zmanjšamo "samo v primeru če je popust odobren v času opravljanja prometa in če je odobritev izkazana na računu" . Prav tako davčna osnova ne sme biti nižja od tržne vrednosti blaga.

Kako je torej z davčno osnovo v primeru popusta na blago oz. storitve? Ali je obdavčeno blago ali sama cena blaga oz., ali se popusti v primeru predčasnega plačila upoštevajo ali ne?

Hvala za pomoč
Quin
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Quin »

V primeru, da nisem bil dovolj jasen bi dodatno razložil:

jasno je, da se popusti na ceno štejejo v davčno osnovo. Če neko blago stane 1000 SIT in je priznan 20% popust se DDV obračuna od 800 SIT. Zanima pa me, kako je v primeru predčasnega plačila, to je, če imata kupec in prodajalec dogovor, da se cena npr. zmanjša za 10%, če kupec blago plača v roku 30 dni. Ali v tem primeru davčna osnova ostane ista (torej tržna vrednost), ali se zmanjša za procent priznanega popusta. Zakon sicer zelo nejasno določa, da se popusti za predčasno plačilo ne upoštevajo pri izračunu davčne osnove.

Morda kdo ve, če je kje na intrenetu moč najti strokovni članek na to temo?
matica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a matica »

Če daste 10 %popust za predčasno plačilo, morate prejšnji račun (1000 sit) popraviti z dobropisom, katerega vrednost je 100 sit, od tega je dav.osnova je 83,33 sit, 20%DDV pa 16,67 sit.
Tako bi jaz naredila.

LP
gapi
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a gapi »

Tudi jaz delam tako kot matica in tako je tudi prav!

LP! gapi
aisha
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a aisha »

pozdravljeni - tudi jaz sem se znašla pred dilemo "kako knjižiti popuste".
Do sedaj sem delala tako, da sem npr. za znesek 10000 (osnova) 2000 (ddv) 1000 (popust) in 200 (ddv), knjižila tako, da sem si odbila 1800 ddv. Sedaj ko berem zakon o DDV, razumem da bi si lahko odbila 2000 ddv (popust 1200 pa bi mi v celoti zmanjšal stroške materiala). Ali se motim - kako je prav?

(9) V davčno osnovo se ne vštevajo:
1. znižanja cen in popusti, odobreni na računu v času opravljenega prometa, finančni popusti za predčasno plačilo (plačilo pred rokom zapadlosti);
Odgovori