regres, dopust ??

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
trygy
Nov član
Nov član

regres, dopust ??

Odgovor Napisal/-a trygy »

V podjetju kjer sem zaposlen do konec meseca, še nismo dobili odločbe o dopustu niti regresa, pri novem delodajalcu se bom zaposlil brez prekinitve delavne dobe, kako je potem z dopustom in regresom. V letošnjem letu še nisem koristil dopusta. Kako je iz tem, v praksi.
Za odgovore se že vnaprej zahvaljujem.
LP
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Načeloma bi že morali dobiti odločbo za dopust. Delodajalec vam bi moral obračunati sorazmerni del regresa in porabite lahko sorazmerni del letnega dopusta. Drugi sorazmerni del pa vam je dolžan dati drugi delodajalec, torej tisti, pri katerem se boste zaposlili. S sabo boste morali imeti obvestilo delodajalca o izkoriščenem letnem dopustu in izplačanem regresu. Pri višini regresa je pomembna kolektivna pogodba. Nekatere imajo višji regres, kot je minimalen po zakonu za leto 2005. Poglejte v svojo pogodbo o zaposlitvi, koliko regresa vam pripada. Minimalen je trenutno 142.264,00 bruto-dohodnina=neto. Maksimalen pa je 200.000,00 bruto.
lp, irenca
Anja25
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Anja25 »

Tudi jaz ima podoben primer; Iz podjetja odhajam v mesecu maju, tu bom prejela sorazmerni del regresa, skupaj sem imela na odločbi 23 dni dopusta, porabila sem ga 5 dni. Delodajalec mi je dal potrdilo o dopusu in regresu. Kakšne so sedaj moje pravice glede dopusta in regresa v novem podjetju?
vikak
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vikak »

Za dopust oddaš v kadrovsko, za izplačilo regresa pa v finančno službo. In začneš :sjezik: No, prazaprav je v krovnem ZDR (drugi odstavek 131.člena) zapisano, da more biti regresza LD za tekoče koledarsko leto izplačan do 1.julija.

:goodman:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Za primere, ko prekinete ali zamenjate delodajalca pred 1. julijem velja določilo ZDR, da je delodajalec dolžan nuditi dpoust in izplačati regres v sorazmernem delu.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Anja25
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Anja25 »

In kdaj mi mora biti regres izplačan? V sporazumu mi piše da sem dobila sorazmerni del regresa, čeprav ga še nisem oz. ga tudi drugi zaposleni še niso. Drugi sorazmerni delež v novem podjetju bom dobila pa čez 6 mesece ali do 1 julija.
ozi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ozi »

Tudi sama sem v enakem položaju, z koncem maja prekinem delovno razmerje pri enem delodajalcu in začnem pri drugem s. 1.6.2005 (čeprav je en in isti direktor ter lastnik obeh podjetij). Mogoče mu bom predlagala da naredimo "skok" v drugo podjetje s. 1.7.2005 da ne bo toliko komplikacij.

Če bo veljalo za 1.6. pa bomo izplačali sorazemrni del regresa v obeh podjetjih do 1.7.
Skupna višina regresa tako ali tako ostaja za delavca enaka.

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

A je prejšnjo firmo zaprl in vas prezaposlil? Če je to, gre za spremembo delodajalca (73. člen ZDR) firme in gredo vse pravice in obveznosti delodajalca k drugemu. Nivo le-teh ne bo smel zniževati vsaj eno leto.
11. SPREMEMBA DELODAJALCA
73. člen
(sprememba delodajalca)
(1) Če pride zaradi pravnega prenosa podjetja ali dela podjetja, izvedenega na podlagi zakona, drugega predpisa, pravnega posla oziroma pravnomočne sodne odločbe ali zaradi združitve ali delitve do spremembe delodajalca, preidejo pogodbene in druge pravice in obveznosti iz delovnih razmerij, ki so jih imeli delavci na dan prenosa pri delodajalcu prenosniku, na delodajalca prevzemnika.
(2) Pravice in obveznosti iz kolektivne pogodbe, ki je zavezovala delodajalca prenosnika, mora delodajalec prevzemnik v primeru iz prejšnjega odstavka zagotavljati delavcem najmanj eno leto, razen če kolektivna pogodba preneha veljati pred potekom enega leta ali če je pred potekom enega leta sklenjena nova kolektivna pogodba.
(3) Če se pri delodajalcu prevzemniku iz objektivnih razlogov poslabšajo pravice iz pogodbe o zaposlitvi in delavec zato odpove pogodbo o zaposlitvi, ima delavec enake pravice, kot če pogodbo o zaposlitvi odpove delodajalec iz poslovnih razlogov. Pri določanju odpovednega roka in pravice do odpravnine se upošteva delovna doba delavca pri obeh delodajalcih.
(4) Delodajalec prenosnik skupaj z delodajalcem prevzemnikom odškodninsko odgovarja za terjatve delavcev, nastale do datuma prenosa, ter za terjatve, nastale zaradi odpovedi po prejšnjem odstavku.
(5) Če delavec odkloni prehod in dejansko opravljanje dela pri delodajalcu prevzemniku, mu lahko delodajalec prenosnik izredno odpove pogodbo o zaposlitvi.
(6) Če delodajalec prenosnik začasno prenese na podlagi pravnega posla podjetje na delodajalca prevzemnika, po prenehanju veljavnosti tega pravnega posla preidejo pogodbene in druge pravice in obveznosti iz delovnih razmerij delavcev ponovno na delodajalca prenosnika oziroma na delodajalca – novega prevzemnika.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
ozi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ozi »

Tako je, firmo v kateri sem sedaj bo zaprl (vendar ne takoj), zato me bo zaposlil v svoji drugi firmi.
Se pravi, da mi pravica do letnega dopusta in regresa priprada v celoti? Ne glede na to kdo mi v celoti plača regres (je to nova firma?)

Hvala
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Da, regres in dopust vam pripadata v celoti.
Glede izplačila: praviloma izplača vsaka firma svoj del regresa.

Mirjana
Odgovori