MEDBANČNA PONER. OBRESTNA MERA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
matica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

MEDBANČNA PONER. OBRESTNA MERA

Odgovor Napisal/-a matica »

Dober večer!

Imam en problem. Lastnik podjetja je d.o.o.ju dajal posojila vse od leta 2001 in sicer v različnih zneskih, za reševanje likvidnostnih težav. Do sedaj se je nabrala že kar lepa vrednost, četudi je bilo v tem času kar nekaj posojil vrnjenih. Ni pa bilo obračunanih obresti, ko je bilo posojilo vrnjeno. Zanima me, na katere glavnice lahko danes obračunam obresti in katero obrestno mero moram vzeti. Na strani Banke Slovenije sem našla podatke za medbančno ponder. obr. mero ki gre po dnevih...
Ali lahko danes obračunam obresti od posojila, ki je bilo dano 21.11.2001 in še ni bilo vrnjeno do danes? Po kateri obrestni meri pa računam? Ali moram vzeti ponderirano medbančno obrestno mero na dan 21.11.2001, ki je bila takrat 5,5% (to je letna OM, ne? :oops: )
Res prosim za vsakršno pomoč.
Ali je treba v pogodbo zapisati tisto obrestno mero, ki je veljala na dan sklenitve posojilne pogodbe in je potem več ni treba spreminjati do vračila posojila?

Vnaprej hvala.
LP Vesna
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Najprej je potrebno dopolniti pogodbo glede obresti,načina obračuna in vračila.da se bo vse skladalo z vašo zdajšnjo odločitev glede vračila.
V času danega posojila je bila davčno priznana PMOM in jaz bi določila v pogodbi le to.Sedaj pa je priznana obrestna mera tista,ki jo določi fin.
minister in lahko z aneksom k pogodbi določite le to,če se hočete
izognit preračunavanju v davčni bilanci.
matica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

To pomeni, da jaz v pogodbo napišem tisto MPOM, ki je veljala na dan sklenitve posojilne pogodbe in četudi bom te obresti dejansko obračunala danes?
Ravno v tem delu se lovim, zato prosim še za ta odgovor.

Hvala, LP Vesna
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Ja,tiste,ki so veljali takrat.Staro pogodbo stran in novo napisat z vsemi potrebnimi elementi in seveda z datumom iz leta 2001.
matica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Kaj, najlepša hvala za pomoč.

Lep konec tedna želim.... pa veliko smeha in sonca. :D

LP Vesna
Odgovori