Fata

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
rika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a rika »

HA, HA, SPIKO, to je pa dobra rešitev.

Ampak, pravilna pa ni. :spomezik: :) :D
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Tega sem pa imela v knjigi "Logični orehi", tako da tudi tu ne morem sodelovati :cry:
civc
Novinec
Novinec
Kraj: slovenia

Odgovor Napisal/-a civc »

12 kovancev
1.tehtanje: 6:6 - prevesi se na eno stran
2. tehtanje:6 z ene strani razdeliš na 1/2 ( spet se prevesi na eno stran)
3.tehtanje: na vsako stran dan 1 kovanec, če se tehtnica ne prevesi je ponarejen kovanec tisti, ki ti je ostal, če se prevesi , pač kovanec tiste strani, s katere si prej jemal kovance za tehtanje. Za 2. in 3. tehtanje moraš pač jemati kovance z iste strani. :?: :?: :?:
bavka
popotnik
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a popotnik »

civc napisal/-a:12 kovancev
1.tehtanje: 6:6 - prevesi se na eno stran
2. tehtanje:6 z ene strani razdeliš na 1/2 ( spet se prevesi na eno stran)
Narobe!
Kako pa po prvem tehtanju veš, katero stran oz. katerih šest kovancev moraš vzeti? Ponarejeni kovanec je namreč lahko ali lažji ali težji. Torej lahko tehtnica prevesi na levo ali na desno. Kateri so pravi in kateri tisti, med katerimi je en ponarejen?

Sicer pa, nekaj postov nazaj sem nakazal rešitev....
"Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi." (Nejc Zaplotnik)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Popotnik, nimamo klasične tehtnice, ta, ki jo smemo uporabiti pokaže le, akatera stran je težja. V dveh korakih moramo priti do treh kroglic.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
popotnik
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a popotnik »

elektrik napisal/-a:Popotnik, nimamo klasične tehtnice, ta, ki jo smemo uporabiti pokaže le, akatera stran je težja. V dveh korakih moramo priti do treh kroglic.
? ? ?

Če si rojen pod srečno zvezdo, prideš v dveh korakih do enega kovanca. Ponarejenega. Beri nekaj postov nazaj.

Od za vraga kroglice?
"Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi." (Nejc Zaplotnik)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Nekdo je omenil statistiko kar avtomatično napelje do kroglic ... saj veste, verjetnostni izračuni, ipd.... Mogoče bo s kovanci lažje.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Rika, povejte če sem že blizu...
Možni odgovori:
1. kralj laže (dvomim, da bi modrec izrekel tako grobe besede)
2. bankrot kraljestva (tudi dvomim, ker je že Spiko namigoval na nekaj podobnega)
3. zamenjajte konje (mi je najbolj všeč)
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Prosim, da nam že enkrat poveste rešitve obeh logičnih ugank, mi smo se že vsi trudili na vse mogoče načine. Jutri je petek 13. in prav je da nekaj zaključimo. Sem vraževerna. :twisted: :smodrica:
rika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

pamps napisal/-a:Rika, povejte če sem že blizu...
Možni odgovori:
3. zamenjajte konje (mi je najbolj všeč)
Bravo, bravo, bravo... :) :) :) :) :) :)

Če ste do zaključka prišli sami, vam moram resnično iskreno in res oh in sploh čestitati, ker ste prvi, ki mi je na to vrašanje v življenju pravilno odgovoril. Če sem iskrena (sicer nerada priznam) sem tudi jaz brcala v prazno.(Dokler mi pač niso odgovora enostavno povedali)
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Dva dni sem premlevala in sumila, da je finta pri konjih. Zelo rada jezdim in običajno konj ne menjamo (čeprav niso moji, vedno jezdim isto kobilo). Zamenjava konj se mi je zdela neka logična rešitev in nisem vedela, da je pravilna.
Lep pozdrav!
:ssirok:
rika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Seveda je pravilna. Če natančno preberete nalogo je pomembno, da konj zadnji prečka ciljno črto in ne jezdec. Če bom jaz jezdla na vašem konju bom ful šibala, da bom prehitela vas in MOJEGA konja, ki mora priti na cilj za vašim.

Veliko veselja na vaši kobili, pa če boste prvi ali zadnji čez ciljno črto.

Lp, rika
Odgovori