Prosim vas za mnenje:
Ali je kršena kakšna pravica zaposlenega, če se delodajalec odloči, da bo uredil mesečne vozovnice za zaposlene, ki prejemajo povračila 100% stroškov javnega prevoza.
Hvala in lep dan
Mesečne vozovnice
Moderator: Mirko Zbačnik
Pa saj delodajalca pride enako, ali se morda motim. Ali kupi mesečno nalepko ali pa izplača enak znesek. Gre samo v škodo delavcu, ki se vozi v službo s svojim avtom in bi si za ta denar lahko kupil nekaj goriva. Mogoče bo pa delodajalec dobil kakšno ekološko nagrado za pomoč pri preprečevanju onesnaženja zraka.
Znesek mesečne vozovnice za delavce je cena prevoza x 20 dni in 10% popust. Zagotavlja neomejeno število voženj. Seveda je za delodajalca manjši strošek. Če pa javni prevoz ne omogoča prevoz na delo in z dela pa dobijo 1/2 kilometrine oz. 15% cene bencina.
Zanima me ali predstavlja sama uvedba mesečnih vozovnic protipravna,ali mogoče predstavlja kršenje pravice delavca ali določbe zakona, akta, pogodbe.
Kaj pa drugi mislite?
LP
Zanima me ali predstavlja sama uvedba mesečnih vozovnic protipravna,ali mogoče predstavlja kršenje pravice delavca ali določbe zakona, akta, pogodbe.
Kaj pa drugi mislite?
LP
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Prevoz na delo je z uvedbo vozovnic povrnjen na najcenejši način za podjetje in varnejši za delavce. Ali je kdo pomislil, naprimiru, ko ima zagotovljen avtobusni prevoz in ima na poti karambol? Ali je v tem primeru podjetje nosi odgovornost? Tu ni vprašanje "zasluška" na račun izzigravanja določb.
Mislim, da tu nislo kršene pravice delavcev.
LP, Mirko
Mislim, da tu nislo kršene pravice delavcev.
LP, Mirko
Hvala Mirko za predpostavko, ki je dobar argument.
Zanima me tudi kako je z davčnega vidika sledeči primer:
Iz bivališča delavca je razvidno, da mu javni prevoz ne zagotavlja prevoz na delo (v času prihoda ali odhoda ni avtobusa. Delavec prejema povračilo za avtobus, ki je višje kot povračilo, ki bi ga prejel, če bi se obračunala 15% cene bencina. Kaj z razliko.
Prišlo mi je na misel, da bi to bil drugi prejemek iz delovnega razmerja okrašen z prispevki in davkom.Je možno?
Ko bi se le kak strokovnjak za delovno pravo oglasil.
LP
Zanima me tudi kako je z davčnega vidika sledeči primer:
Iz bivališča delavca je razvidno, da mu javni prevoz ne zagotavlja prevoz na delo (v času prihoda ali odhoda ni avtobusa. Delavec prejema povračilo za avtobus, ki je višje kot povračilo, ki bi ga prejel, če bi se obračunala 15% cene bencina. Kaj z razliko.
Prišlo mi je na misel, da bi to bil drugi prejemek iz delovnega razmerja okrašen z prispevki in davkom.Je možno?
Ko bi se le kak strokovnjak za delovno pravo oglasil.
LP