Kompenzacije

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Kompika
Novinec
Novinec

Kompenzacije

Odgovor Napisal/-a Kompika »

Sem čisto sveža na Vašem forumu in Vas vse prav lepo pozdravljam :)
Imam pa tudi en problem :roll: Namreč nikoli prej še nisem delala kot pomočnica v računovodskem oddelku, torej NIMAM POJMA :cry: Ker pa imam tudi šefico, ki je bolj :roll: in ji je vsako vprašanje odveč, prosim za Vašo pomoč. Razložite mi prosim knjiženje kompenzacij: medsebojno, verižno, asignacijo, vse v zvezi s tem. Res bi rada bila 100%. Verjetno je čisto preprosto, ampak meni je :sbolan: vsaj zaenkrat :sodobren:
Hvala za sodelovanje in lep vikend želim vsem skupaj :)
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Lepo pozdravljena in dobrodošla!
Na temo kompenzacij, asignacij, cesij, prodaje terjatev in podobno je bilo že veliko govora. Če kliknete na ikono "išči" in odtipkate "kompenzacija", se vam bo odprlo vsaj deset sporočil na to temo, zato predlagam, da si najprej ogledate le-te in verjetno boste našli veliko dogovorov.
Lep pozdrav!
:spomezik:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Poiskal sem namesto vas (ker ste novi, pa še petek 13. je), kliknite nal ink, in odprle se vam bodo teme (vključil sem iskalnik na temo kompenzacij*):
http://www.racunovodja.com/forum/search ... de=results Slika
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Mirko, žal ni tako preprosto ...
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Nina, hvala! Mislil sem (torej nič vedel), da je tako kot pri iskalniku na uradnem listu, kjer je v linku vse najdeno, tu je pa le zgolj iskalnik. res je petek 13 in mrk v moji glavi. :cry:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
sova
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sova »

No jaz bom poskušala odgovoriti, bolj na easy.... Koliko sem prebrala vas zanima samo knjiženje na podalgi dokumentov, dokument že sam posebi vsebuje podatke , pa vseeno ali je to kompenzacija ali asignacija ali cesija, poskušajte ugotovite kdaj ste dolžnik in kdaj upnik, v vsakem primeru je knjižba 220/120 , dolžnika pokrivate 220 v breme , upnika (tistega ki vam je dolžan ) pa 120,v dobro Vse kar piše vmes lahko komot zanemarite..... :twisted: :evil: :smodrica: no ja :toimonster: to ravno ni bilo na easy , pa kaj morem..... :szaspan:
slavica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a slavica »

Sedaj sem pa tudi jaz v dvomih. Kompenzacija se zapira 220/120. Kaj pa pri asignacijah in cesijah? A ni potrebno preko 285 oz. 165 ?
slava
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a gbranka »

jaz imam iz tečaja nekaj gradiva v katerem je poknjižena cesija, asignacija in kompenzacija. in sicer piše:

Cesija:
1. knjiženje pri odstopniku terjatve: 220/120 - pogodba o odstopu, 110/110- izvršena cesija
2. knjiženje pri prevzemniku: 165/120- pogodba o odstopu, 110/165 dolžnikova poravnava obveznosti
3. knjiženje pri dolžniku: 220/265 - pogodba o odstopu terjatve, 265/110 -poravnava obveznosti novemu upniku.

kompenzacija:
220/1200 -predlog za kompenzacijo
1100/110 -izvrpitev preko trr-ja

asignacija:
1. nakazanec: izdani račun 120, potem ga zapre z asignacijsko pogodbo 120/165
2. asignator: prejme račun, ki ga poknjiži kot vsak prejeti račun. nato konto 220 zapira z asign. pogodbo: 2658/220

če ni tako, bi prosila, da me kdo popravi, da ne bom širila krive vere.

lp

Branka

[/b]
slavica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a slavica »

Med tem sem dobila svetovalko pri GZ, ki priporoča zapiranje preko kontov 285 in 165 (265 so obveznosti do državnih in drugih inštitucij).

V asignacijski pogodbi nastopamo kot ASIGNAT (dolžnikov dolžnik) tako sem zapirala 2200/2859 po asignacijski pogodbi, plačilo po ŽR pa 2859/1100. In se mi vse lepo pokrije.

Kompenzacij pa ni potrebno več knjižiti preko ŽR. To sem prebrala že v Obrtniku, svetovalka pa je potrdila, da isto velja tudi za DOO.

Pa lep vikend.
slava
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a gbranka »

pa to 100% drži. Glede kompenzacij namreč. Ali jih res ni treba več sprovajati preko trr-ja. Ali piše to še kje razen v Obrtniku.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

V kateri številki Obrtnika?
Odgovori