Lep pozdrav
Imam vprašanje, ker sem v "dilemi".
Imamo na obisku poslovno stranko iz ZDA. Naše podjetje ji plača bivanje v hotelu pri nas ter kosila.Direktor ji je kot darilo podaril tudi 2 knjigi o Sloveniji v vrednosti 15.000 sit. Ali je po vašem mnenju vse to upravičen poslov.strošek z odbitkom ddv( samo pri knjigi) ali imate kakšen drugačen nasvet.( Ali mi tukaj tudi kaj zakon o dohodnini- tuja poslovna oseba )
Hvala za sodelovanje in lep sončen dan.
darilo polovni stranki iz tujine
Moderator: Mirko Zbačnik
Zadeva sploh ni tako enostavna kot izgleda, preberite si v Davčnem biltenu, iz januarja letos, na strani 46, kaj pravijo na Dursu glede plačevanja nočitev tujim poslovnim partnerjem v Sloveniji.
Torej po že omenjenem tolmačenju Dursa, boste morali tujcu odpreti davčno številko in mu nočnino obračunati kot dohodek (kakšen dohodek, se mi še sanja ne).
Vem, tole spada pod rubriko, saj to ni res, pa je, sicer pa smo v zvezi s tem na našem forumu že precej debatirali.
Torej po že omenjenem tolmačenju Dursa, boste morali tujcu odpreti davčno številko in mu nočnino obračunati kot dohodek (kakšen dohodek, se mi še sanja ne).
Vem, tole spada pod rubriko, saj to ni res, pa je, sicer pa smo v zvezi s tem na našem forumu že precej debatirali.
Takole je to: rabite fotokopijo osebnega dokumenta tujca s podatki: ime in priimek, naslov in rojstni podatki. Na straneh DURS-a boste našli obrazec DR-02, ki ga izpolnete, mu priložite kopijo os.dok. in pošljete na davčni register. Tu bodo tujca vpisali v davčni reg. in vam številko posredovali na pisnem potrdilu. Potem boste obračunali in plačali 25 % dohodnine od osnove (brez normiranih stroškov), izpolnili REK-4 in obrazec Priloga 13.
LP
LP