Obračunavanje bonus podjetja pri mesečni plači

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ssirovnik
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Obračunavanje bonus podjetja pri mesečni plači

Odgovor Napisal/-a ssirovnik »

Pozdravljeni!

Zanima me, če je dovoljeno nižati osnovno neto plačo, ki je določena v pogodbi o delovnem razmerju med podjetjem in delavcem v primeru, da podjetje izplača bonus zaradi uspešnega poslovanja podjetja v preteklem letu. Dodatno me zanima, kako se bonus obračunava skupaj z davki (kakšne davke mora delodajalec plačati v tej smeri) in če se ta bonus kakorkoli upošteva kdaj kasneje pri izplačilu pokojnine, ko se delavec upokoji. Hvala za odgovor!

pozdrav
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Ne vem, če sem vas pravilno zastopil.
V podjetju naj bi izplačali bonus, kako to zniža plačo?
Če pa želi uvesti nov sistem plačevanja, kjer bo del plače variabilen, bo z delavci tudi moral na novo podpisati pogodbe.
V osnovi se na dodatek plačujejo vsi prispevki in davki.
Mogoče nisem odgovarjal v pravi smeri vendar boste morali bolj opredeliti vprašanje
ssirovnik
Novinec
Novinec

delavec bi moral po pogodbi dobiti plačo v višini 150.000 SIT neto brez dodatkov, dobil je manj (cca. 110.000 SIT neto brez dodatkov) čeprav je delal cel mesec brez koriščenja dopusta ali kakršnihkoli nadur, pravtako ni bil nič bolan. Izplačan je dobil bonus v višini 90.000 sit, kar je na plačilni listi vidno, vendar nikjer tako da bi videli da se na to obračuna še kak prispevek ali davek. delavec ni podpisal nobene nove pogodbe, vse je ostalo tako kot je bilo pretekli mesec.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Kot prvo je že narobe, da se plača določa v pogodbi v neto in ne v bruto znesku.
Da bi zmanjševal plačo in izplačeval bonus se mi ne zdi smiselno, ker se po mojem na oboje plačuje prispevke in davke. Pa saj delavec dobi v vašem primeru dobi celo večjo plačo. Najbolje bo da se pogovorite z delodajalcem kaj pomenijo zneski.
ssirovnik
Novinec
Novinec

Če sva natančna: na pogodbi je napisan bruto znesek, tudi to drži da je plača višja, vendar smo do bonusa na podjetju v VSAKEM primeru upravičeni, narobe pa je to da se zaradi tega zmanjša osnova plače iz pogodbe. Kot pa me že iz prej omenjenega pisanja zanima ali se RES plačujejo iz strani podjetja davki in prispevki ali ne in kako to vpliva na pokojnino.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Še enkrat, kaj, zakaj in kako vam obračunavajo plačo, na to vam bo moral odgovoriti delodajalec ali vaša računovodkinja.
Kar se tiče plače bi morala biti enaka kot je zapisana v pogodbi.
Tudi od bonusa bi se morali odvesti davki in prispevki, zato to ne vpliva na pokojnino.
Odgovori