RAČUNI

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
joli
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

RAČUNI

Odgovor Napisal/-a joli »

Pozdravljeni!

Na vas se obračam, da mi povete, kaj lahko storim.

V lanskem letu smo začeli ustanavljati podjetje, pri tem so nastali določeni stroški, katere smo plačali z gotovino (notar, odvetnik......). Ker je dolgo trajalo da smo dobili registracijo podjetja, da smo dobili TR račun, davčno številko, itd., nismo med tem časom nič poslovali. Torej tudi teh nastalih stroškov nismo knjižili. No, letos pa smo tudi dobili od davčne, da smo registrirani za namene DDV. Torej sedaj bomo začeli "normalno" poslovati.
Zanima me, ali lahko dobim sedaj ta denar nekako naza, ali se lahko na kakšen način knižijo ti računi, nastalih stroškov v l.2004.

Prosim, za kakšno mnenje oz. odgovor.

Hvala, Joli
ursamodic
Moderatorka študentskega kotička

Odgovor Napisal/-a ursamodic »

stroški, ki ste jih imeli z ustanovitvijo podjetja:http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... ght=#30028

Vsi stroški po vpisu družbe v sodni register pa se knjižijo normalno. Če ste dobili sklep o vpisu v sodni register, matično in davčno številko že v letu 2004, bi morali do 31.3.2005 oddati bilance (AJPES, DURS)....
Urša SlikaSlika
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

V našem notarskem zapisu piše, da se stroški ustanovitve pokrivajo iz dobička. Sedaj me pa zanima, kako to poknjižiti. V IKSU 10/11, kjer so primeri knjiženja, so stroški ustanovitve knjiženi na razredu 0, zato me je to zmedlo.
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Lepo prosim, kako ste oz. bi vi to knjižili (pokrivanje iz dobička)? :ssram:

Pa lep vikend želim vsem.
kaltrzic
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Kot je napisala Ursamodic: če ste bili uradno registrirani v letu 2004, bi morali do 31. 3. 2005 oddati bilance na AJPES, tudi če niste poslovali.

Stroški v zvezi z ustanovitvijo so normalni stroški podjetja. Dokler podjetje še ne posluje, se knjižijo na R 0, to pa zato, da se postopoma prenašajo v stroške poslovanja. Jaz sem te stroške razmejila na 2 leti (bili so samo stroški registracije, notarja, koleki...), ker v prvem letu podjetje še ni začelo polno poslovati. Razmejeni stroški se prenašajo v R 4 glede na to, na koliko doseženih prihodkov se nanašajo. Pri registraciji podjetja pa je to malo težko določiti. Jaz sem se odločila tako, kot sem napisala, ni pa nujno, da imam prav. :)
Odgovori