Dnevnice voznikom tovornih vozil po tujini

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tone_d
Novinec
Novinec

Dnevnice voznikom tovornih vozil po tujini

Odgovor Napisal/-a tone_d »

Rabim nasvet nekoga z izkušnjami pri obračunavanju potnih stroškov(dnevnic) v mednarodnem transportu.
D.o.o. opravlja storitve prevozov blaga po celi EU in izven. Vozniki so napoteni iz kraja nakladanja, (ki je lahko v SLO večinoma pa ne) v drugo državo razkladanja. Pot traja več dni in voznika pelje skozi različne države.
Sem v dvomih katere dnevnice mu obračunati in v kateri višini.

Primer:

Nakladanje v Italiji, razkladanje v Angliji (UK) čez dva dni, v povratku nakladanje v Nemčiji ter razkladanje v SLo čez štiri dni.

Pot je trajala skupaj 6 dni. Voznik je potoval skozi veliko držav in njihova območja zato sem v dvomih katero dnevnico in v kateri višini iz Priloge 1 mu obračunati. (Razkladanje v območju Londona)

Prevoznik sedaj obračunava dnevnice za vse dni odsotnosti po kraju razkladanja, torej v tem primeru po 55 EUR.
Sem v dvomih ali je to Ok? :?

Potni nalog ima seveda vsa potrebna dokazila in priloge, CMR-je,..

Hvala za pomoč! :)
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Voznik mora na potni nalog pisati uro in datum prehoda meje in iz tega lahko izračunate dnevnice galede na ure za posamezno državo.
Tako me je podučila davčna, ko smo imeli pregled.

Lep pozdrav

Vida
tone_d
Novinec
Novinec

Hvala Vida!
PZ
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a PZ »

Kako se v tem primeru obracuna dnevnica, ce prevozi 3 drzave, vsako v štirih ali petih urah? V tem primeru je potoval npr. 15 ur, dnevnica za vsako drzavo pa pripada sele po 6 urah. Prakticno si tega obracuna ne znam predstavljati, zato prosim za pomoc.

Hvala
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Jaz bi mu priznala celo dnevnico za zadnjo državo.

Mirjana
PZ
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a PZ »

V tem casu sem tudi nasla odgovor v literaturi - dnevnica pripada za namembno drzavo oz. drzavo, kjer se opravlja posel, tranzitne drzave se ne racunajo posebej.

Lep pozdrav
tone_d
Novinec
Novinec

ALi mi lahko poveš v kateri literaturi si to našla.

Ko sem se pogavarjal o tej problematiki z davčnimi svetovalci, so mi svetovali, da naj obračunavam dnevnice po urah katere voznik prevozi v določeni državi. Dnevnice naj sestavimo tako, da bo skupen seštevek ur in dnevnic ustrezal času na poti.

Ne znam si predstavljati kako v praksi obračunavati potne naloge.
:?:
PZ prosim, če mi navedeš literaturo,... :)

Hvala!
PZ
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a PZ »

Za potovanja v tujino se uporablja Uredba o povracilu stroskov za sluzbena potovanja v tujino, obstajajo tudi clanki, enega od teh vam lahko posljem po faxu ce zelite zaupati svojo stevilko in sicer je clanek neke davcne svetovalke, ki stvar zelo lepo opise, prilagam pa clanek iz spletne strani http://www.ozs.si/obrtnik/prispevek.asp ... 09&csize=2 :

Če je država, v katero službeno potujete (končna ciljna država), Belgija in sta Avstrija in Nemčija samo tranzitni državi, se za celoten čas trajanja službenega potovanja, ki se izračuna v urah od datuma in ure začetka potovanja do datuma in ure, ko se službeno potovanje konča, obračuna dnevnica, ki je z uredbo določena za Belgijo. Ker sta ostali državi, skozi kateri potujete, samo tranzitni (Avstrija, Nemčija), se dnevnici za ti državi ne obračunata.

Na podlagi skupnega števila ur na službeni poti se najprej ugotovi število celih dnevnic za vsakih 24 ur potovanja, za preostanek ur pa se ugotovi dnevnica glede na čas trajanja službenega potovanja (ali nad 8 do 14 ur ali nad 6 do 8 ur).

Če pa bi bili ciljni državi tudi Avstrija in Nemčija, bi obračunali dnevnice tudi za ti državi, pri čemer pa bi morali upoštevati, da število obračunanih dnevnic v primeru, ko se službeno potuje v več držav, ne sme presegati števila dnevnic glede na skupno trajanje službenega potovanja.

Pri obračunavanju dnevnic za službeno potovanje v tujino, ko se službeno potuje v več držav, je torej pomembno, ali imamo eno ciljno državo in so ostale države tranzitne ali pa imamo več ciljnih držav. Če je ciljnih držav več, je treba voditi evidenco, kdaj se v eni državi službeno potovanje konča in se začne službeno potovanje v drugi državi.

Lep pozdrav
tone_d
Novinec
Novinec

Hvala za odgovor in link s člankom.

Prosim tudi za članek katerega omenjate. Faks številka je 01/510-37-85.

Hvala in lep pozdrav! :)
PZ
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a PZ »

Upam, da ste prejeli, clanek se zacne na strani 5. (Strani sem vam poslala v obratnem vrstnem redu....... se zgodi)

Lep pozdrav

Zvonka
zvonka
tone_d
Novinec
Novinec

Dobil, hvala! :) :)
Odgovori