Delavka je bila v mesecu marcu odsotna zaradi nege otroka. Obračunali smo ji plačo in poslali zahtevek za refunacijo na ZZZS. Dobili smo zavrnjeno, ker mati in otrok nista prijavljena na istem naslovu. Pritožba ni možna.
Zanima me ali moram popraviti obračun plač in poročati vsem institucijam nove podatke. Spremeni se REK 1 obrazec, Davek na plače se slučajno ne spremeni, ker itak je plača pod 165.000. Imam pa narobe poročan obrazec za AJPES. Kaj bi vi naredili, gre za 35.000 tisoč bruto zneska.
Upam, da pravilno sklepam, da mi bodo vsaj 80 % strošek, ki sem ga izplačala delavki (po izjavah ZZZS skoraj neupravičeno) priznali kot davčno priznan.
Zavrnitev refundacije
Moderator: Mirko Zbačnik
-
irenca
Na kakšni podlagi je pa bil potem izdan bolniški list? Saj to je dokument ki je podlaga za izračun plače. Verjetno je mati peljala otroka k zdravniku in ga doma negovala. In majhnega bolanega otroka vendar ne moreš dati v najem. Takega primera še nisem imela.
Izplačila neto so pa verjetno že bila. Jaz bi naredila poračun pri naslednji plači. Ure refundacij in znesek v minus in bolniška navadna v plus (morajo popravit bolniški list njej), ki je 80%. Če pa ne dobi popravljenega bolniškega lista za tak primer, potem je to lahko samo dopust. Tako delam jaz. Glede na vaš primer bi pa bilo dobro malo povprašat o verodostojnosti bolniškega lista, o resničnosti podatkov. Kako se lahko izstavi bolniški list osebi, če ji ne pripada. V prekršku so tisti, ki to delajo, ne pa vi.
Samo morate pazit, da ne bo REK v minus kje. Enkrat sem imela primer poračuna, ko je šel davek na plače v minus. Na dursu tega ne morejo poknjižit. Zato sem morala popravljat plače.
lp, irenca
Izplačila neto so pa verjetno že bila. Jaz bi naredila poračun pri naslednji plači. Ure refundacij in znesek v minus in bolniška navadna v plus (morajo popravit bolniški list njej), ki je 80%. Če pa ne dobi popravljenega bolniškega lista za tak primer, potem je to lahko samo dopust. Tako delam jaz. Glede na vaš primer bi pa bilo dobro malo povprašat o verodostojnosti bolniškega lista, o resničnosti podatkov. Kako se lahko izstavi bolniški list osebi, če ji ne pripada. V prekršku so tisti, ki to delajo, ne pa vi.
Samo morate pazit, da ne bo REK v minus kje. Enkrat sem imela primer poračuna, ko je šel davek na plače v minus. Na dursu tega ne morejo poknjižit. Zato sem morala popravljat plače.
lp, irenca
-
osnovnasola
- Začetnik

Tudi jaz sem imela tak primer, pa smo potem nekako uredili.
Prejšnji mesec pa so mi zavrnili refundacijo nege, ker so na ZZZS ugotovili, da je oče nezaposlen in da je zavarovan po ženi. V tem primeru mati, ki je zaposlena ne more uveljavljati nege otroka. Če je oče nezaposlen lahko sam neguje bolnega otroka. Tako razlaga ZZZS in 4. točka 138. člena zakona .
Lp
Prejšnji mesec pa so mi zavrnili refundacijo nege, ker so na ZZZS ugotovili, da je oče nezaposlen in da je zavarovan po ženi. V tem primeru mati, ki je zaposlena ne more uveljavljati nege otroka. Če je oče nezaposlen lahko sam neguje bolnega otroka. Tako razlaga ZZZS in 4. točka 138. člena zakona .
Lp
-
osnovnasola
- Začetnik