Imam več vprašanj in upam, da mi bo kdo pomagal
V času od 15.3 do 14.5. 2005 se delal v ZDA-Južna Karolina. Delodajalec mi je plačal bivanje v apartmaju (brez prehrane)
Pred pričetkom službenega potovanja mi je delodajalec izplačal dnevnice v višini 536.270,00 SIT .
Zanima me
-ali mi za ta čas pripada nadomestilo za ločeno življenje (v skupnem gospodinjstvu živim z izvenzakonsko partnerko in dvema otrokoma že 16 let)
-ali mi za ta čas pripada nadomestilo za prehrano (vsaj za zajtrk)
-kaj pa terenski dodatek ??
nadomestilo za ločeno življenje
Moderator: Mirko Zbačnik
Povedala vam bom tako, kot se dogaja v našem podjetju. V primeru, da je delavec odsoten mesec dni, mu pripada dodatek za ločeno življenje, vendar pa ne dnevnice. V vašem primeru ste dobili dnevnice, zatorej vam dodatek ne pripada. Kar pa se tiče prehrane, za to so namenjene dnevnice.
Kar se pa tiče terenskega dodatka, pa vam naj odgovori kdo, ki ima s tem izkušnje.
LP
Kar se pa tiče terenskega dodatka, pa vam naj odgovori kdo, ki ima s tem izkušnje.
LP
Citat e-pošte, ki sem jo prejel na to temo:
(1) Nadomestilo za ločeno življenje
Nadomestilo za ločeno življenje se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, če je izplačano delojemalcu, ki ga delodajalec zaradi službenih potreb razporedi ali ga napoti na delo izven kraja svoje stalne zaposlitve in hkrati najmanj 100 kilometrov izven kraja kjer prebiva njegova družina ter zato zaradi službenih potreb živi ločeno od svoje družine.
Nadomestilo za ločeno življenje se ne všteva v davčno osnovo do višine 80.000 tolarjev za vsak začeti mesec prebivanja delojemalca v kraju, kamor je bil razporejen oziroma napoten na delo.
(2) Terenski dodatek
Terenski dodatek se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 750 tolarjev na dan pod pogojem, da delojemalec najmanj dva dni zaporedoma dela in prenočuje zunaj kraja svojega običajnega prebivališča in zunaj kraja sedeža delodajalca ter mu delodajalec zagotovi prehrano in prenočevanje. Če je bilo delojemalcu izplačano nadomestilo za ločeno življenje, se terenski dodatek oziroma povračilo stroškov za delo na terenu vštevata v davčno osnovo, razen če je bil delojemalec z delovnega mesta, na katerega je bil razporejen ali napoten na delo zaradi službenih potreb, poslan na teren.Terenski dodatek in nadomestilo za ločeno življenje se torej izključujeta, razen v primeru, da bi vas delodajalec poslal iz ZDA v drugi kraj, kjer bi bivali dva dni zaporedoma in bi tam imeli zagotovljeno prenočišče in prehrano.
(3)Dnevnica je povračilo stroškov za prehrano. Vi ste pred službenim potovanjem ta denar prejeli.
Barbara Fekonja univ.dipl.ekon
(1) Nadomestilo za ločeno življenje
Nadomestilo za ločeno življenje se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, če je izplačano delojemalcu, ki ga delodajalec zaradi službenih potreb razporedi ali ga napoti na delo izven kraja svoje stalne zaposlitve in hkrati najmanj 100 kilometrov izven kraja kjer prebiva njegova družina ter zato zaradi službenih potreb živi ločeno od svoje družine.
Nadomestilo za ločeno življenje se ne všteva v davčno osnovo do višine 80.000 tolarjev za vsak začeti mesec prebivanja delojemalca v kraju, kamor je bil razporejen oziroma napoten na delo.
(2) Terenski dodatek
Terenski dodatek se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 750 tolarjev na dan pod pogojem, da delojemalec najmanj dva dni zaporedoma dela in prenočuje zunaj kraja svojega običajnega prebivališča in zunaj kraja sedeža delodajalca ter mu delodajalec zagotovi prehrano in prenočevanje. Če je bilo delojemalcu izplačano nadomestilo za ločeno življenje, se terenski dodatek oziroma povračilo stroškov za delo na terenu vštevata v davčno osnovo, razen če je bil delojemalec z delovnega mesta, na katerega je bil razporejen ali napoten na delo zaradi službenih potreb, poslan na teren.Terenski dodatek in nadomestilo za ločeno življenje se torej izključujeta, razen v primeru, da bi vas delodajalec poslal iz ZDA v drugi kraj, kjer bi bivali dva dni zaporedoma in bi tam imeli zagotovljeno prenočišče in prehrano.
(3)Dnevnica je povračilo stroškov za prehrano. Vi ste pred službenim potovanjem ta denar prejeli.
Barbara Fekonja univ.dipl.ekon
To kar se dogaja pri vas je čisto mimo:sipi napisal/-a:Povedala vam bom tako, kot se dogaja v našem podjetju. V primeru, da je delavec odsoten mesec dni, mu pripada dodatek za ločeno življenje, vendar pa ne dnevnice. V vašem primeru ste dobili dnevnice, zatorej vam dodatek ne pripada. Kar pa se tiče prehrane, za to so namenjene dnevnice.
LP
1. Za mesec dni odsotnosti delavcu pripada dodatek na ločeno življenje ! To je 80.000 sit. Ne pa dnevnice pravite (se pravi, da mora vaš delavec preživeti v tujini z 80.000 SIT) - Dnevnica za ZDA je 55,00 USD (10.489,97 SIT) mesečno znese to 314.699,22 SIT
2. Nadalje pravite:,,Kar pa se tiče prehrane, za to so namenjene dnevnice.'' Se pravi da vaš delavec navsezadnje le dobi dnevnice saj so dnevnice namenjene za prehrano....sicer kako pa bi preživel z dodatkom na ločeno življenje!!
V kolikor sem vašo razlago narobe razumel se opravičujem, ampak tako je to razumeti.
l.p.Emc
Vsekakor ste mojo razlago narobe razumeli. Kot sem dejala, so dnevnice namenjene tudi prehrani na službeni poti, ker v nasprotnem primeru, če ima delavec na računu npr. za nočnino vštet zajtrk (nočnina se obračuna posebaj), se mu odšteje 10% dnevnice (ker je namenjena tudi za prehrano na službeni poti). Ko pa delavec za odsotnost enega meseca prejme dodateka za ločeno življene , ni upravičen dnevnic, prebivališče in prehrano pa ima plačano s strani podjetja.
Upam, da sem bila dovolj podrobna.
Upam, da sem bila dovolj podrobna.