Kako do prakse?

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Nataljuš
Novinec
Novinec

Kako do prakse?

Odgovor Napisal/-a Nataljuš »

Pozdravljeni!

Ob delu študiram na VPŠ ( moje delo pa ni prav nič povezano s računovodstvom). Zelo rada bi se zaposlila v računovodstvu. Razpisov je kar nekaj, ampak kaj, ko vsi žeijo same izkušene delavce. Kar seveda razumem, z učenjem nekoga se izgublja čas.
Brez prakse ne prideš zraven.
Kako, torej? Kam in na koga naj se obrnem? Prosim, svetujte mi.

Lep dan...
JR
Začetnik
Začetnik
Kraj: LJ

Odgovor Napisal/-a JR »

Dejansko je najlažje pridobiti izkušnje preko študentskega dela. Glede na to, da si očitno redno zaposlena in študiraš ob delu, ta varianta ne pride v poštev.

Če nimaš nobenih izkušenj predlagam, da se udeležiš kakšnega tečaja dvostavnega knjigovodstva na računalniku :idea:. Meni je prišel zelo prav.

Drugače pa piši prošnje. V toku razgovora pa prikaži svojo delavno vnemo.

Lp,

:idea:
Jr
yanna

Odgovor Napisal/-a yanna »

Nataljuš, premisli še enkrat. Prelistaj malo ta forum in preberi vso jamranje (največkrat upravičeno). Pojma nimaš, kaj si želiš. Čist dobrosrčno namerno tole pišem.

Zame je že too late (sem prestara za spreminjanje moje poklicne poti), zate še ni. Če si pa tega res srčno želiš, pa menim, da bi bila najboljša pot, da se samoiniciativno vsedeš k eni splošni knjigi o računovodstvu - npr. Praktični vodnik po računovodstvu od ***** je zelo primerna zadeva za popolnega začetnika. Toliko, da osvojiš osnove. In od tam izhajaš naprej bolj poglobljeno. Verjetno bi ti zelo pomagalo, če bi opravila izpit za računovodje na GZS. Če si že zaposlena, bi lahko poskusila v vaši firmi pridobivati izkušnje v tem resorju, če je to opcija seveda. Če ni, pa imaš s pridobljenim nazivom malo več možnosti za zaposlitev.

Sej se ne gre toliko za priučitev nekoga, na tem področju so zadeve striktno določene, napake se lahko drago plačajo in tudi sama obsežnost področij, informacij in še kaj je na tem področju res velika. To je pa riziko, ki ga marsikateri delodajelc ne upa nositi.

Vso srečo.
silva11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a silva11 »

Uh jej zdej ste me pa čisto prestrašili, drugi mesec začnem namreč pripravništvo v nekem računovodskem servisu, zaenkrat kakšnih hudih delovnih nalog ne bo, vendar so mi nakazali, da so pripravljeni, da me bodo priučili v samostojnega računovodjo, zdej pa berem da je zato potrebno veliko živcev in informacij, upam da mi bo vsaj kaka ostala v glavi pri tej poplavi predpisov. :szalosten:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

A ste mogoče vključeni v to usposabljanje v računovodskem servisu preko Zavoda za zaposlovanje?

Ma saj ni tako hudo......
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Nataljuš
Novinec
Novinec

Hvala vsem za odgovore.
Imam narejen tečaj za računovodjo in tudi na fakulteti sem naredila že prvi izpit iz Računovodstva, na drugega se pa zdaj pripravljam. Tako,da o teoriji nekaj vem.
V odgovorih(če jih sploh dobim) na moje prošnje ponavdi piše, da iščejo nekoga z izkušnjami, po možnosti najmanj dve ali tri letnimi in da ne ustrezam....
Mogoče bo bolje potem, ko diplomiram.
Vem,da je to obsežno področje in moraš res veliko vedeti. Tega se ne bojim. Bom upoštevala vaše nasvete in poskusila v službi, če bi mi bili pripravljeni pomagati, v kar sicer dvomim, ampak poskusiti pač ni greh. Tudi knjig se bom lotila, ko bom našal čas za to. Zdaj je čas izpitov in moram najprej to.

Hvala še enkrat.
yanna

Odgovor Napisal/-a yanna »

elektrik napisal/-a:A ste mogoče vključeni v to usposabljanje v računovodskem servisu preko Zavoda za zaposlovanje?

:mrgreen: kakor za koga :spomezik: .... saj je za preživeti, ampak včasih je pa že tolk hudo, da bi si rajši metek v glavo poslala, kot pa šla na šiht...ampak imam vsaj šiht, na kterga lahko grem (pa četudi ne v galopu)...tko da ne bom samo jamrala :wink:

Nataljuš, vztrajajte pri svojem cilju in ga boste dosegli. Znanje pridobljeno na tečaju je v veliki meri dober približek realnosti (razen morda zaradi sprememb zakonov po tečaju). Kar se pa fakultet tiče, pa so mene na Ekonomsko-poslovni britko razočarali - snov je iz leta 1930 nekje, same osnove knjiženja še že držijo, vendar v knjigah, ki so učna snov prometni davek nima več kaj iskati (v naši literaturi so vsi primeri s prometnim davkom), o DDV-ju ne duha ne sluha, bilance (vse) so takšnih oblik, da sploh nisem vedela, kaj pravzaprav gledam (morda po starih SRS, teh nisem šla preverjati) - s realnostjo dela ta predmet računovodstvo nima nič skupnega, na kratko. Če ni spremembe, kot je bila uvedba DDV-ja, zajeta potem je jasno, da tudi tistih manjših sprememb ni vključenih, ki jih ni bilo tako malo v času, kar sem jst v računovodstvu. Torej, to, kar na faksu naučijo, nima nobene uporabne vrednosti v praksi, skorajda. Dopuščam pa možnost, da je na vaši ta predmet bolje organiziran.

Nataljuš, iz čistega firbca, morda boste vi vedela: A ste imeli v učni snovi tudi popolne/nepopolne konte? Meni še danes ni jasno, kaj bi to čudo naj bilo in še mi ni uspelo najti pojasnila. In seveda, vso srečo pri izpitih.
silva11
Računovodja
Računovodja

elektrik napisal/-a:A ste mogoče vključeni v to usposabljanje v računovodskem servisu preko Zavoda za zaposlovanje?

Ne kako pa to zgleda? Zavod mi nikoli nič ni povedal o tem, pripravništvo sem si sama dobila s pisanjem prošenj, Zavod mi v 8-mesecih ni poslal napototitev niti za eno službo!

Hvala za tolažbo :wink: kako zgleda bom pa lahko povedala že čez nekaj časa :)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

To sem zvedel pri predhodnji računovodkinji, ki ima za eno leto zaposleno delvko, ki bo šla na svoje. Verjetno je še vedno tako, da ti na zavodu ne ponudijo vsega takoj, pač pa po določenem stažu in mogoče moraš malo drezat. Imam kar precej izkušenj z njimi. Kako so "nadležni" je odvisno tudi od regije, pri nas so bili zaradi situacije, ki za službe ni rožnata zelo "prizanesljivi". Mogoče imajo še program, ki omogoča tak način pridobitve prakse za odprtje svojega servisa. :wink:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
silva11
Računovodja
Računovodja

No verjetno mi tudi zato niso nič povedali, ker ravno ne bom šla na svoje, do tega mi manjka kar nekaj let izkušenj. Nekoč pa...nikoli se ne ve :wink:

Hvala za informacijo!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Mogoče bi se pa vseeno splačalo kaj povprašat, saj beseda ni konj. Tudi sam sem imel čast kar nekaj časa biti na zavodu in ob obiskih sem v pogovoru z referentko izvedel, kako poteka pomoč. V prvem obdobju si pomagaš sam, nadaljnje programe pa ti ponudijo, s časom. Seveda, sem bil jaz takrat še v "boljših" časih, pomoč si dobil hitreje. Meni so nudili enoletno izobraževanje skupaj s potnimi stroški. Ne vem, kaj imate zapisano v zaposlitvenem načrtu, a če v vaši okolici ni možnosti (kot na primer v naši), je to skoraj edina možnost. Je pač tako, nekateri delodajalci bi radi čim mlajše delavce s čim daljšo prakso. Oboje pa pač ne gre. Uvideti morajo, da se bo nek program tudi uresničil s končnim zadanim ciljem. Samo ne obupajte!
Mirko Slika
Nataljuš
Novinec
Novinec

yanna napisal/-a:

:mrgreen: kakor za koga :spomezik: .... saj je za preživeti, ampak včasih je pa že tolk hudo, da bi si rajši metek v glavo poslala, kot pa šla na šiht...ampak imam vsaj šiht, na kterga lahko grem (pa četudi ne v galopu)...tko da ne bom samo jamrala :wink:

Nataljuš, vztrajajte pri svojem cilju in ga boste dosegli. Znanje pridobljeno na tečaju je v veliki meri dober približek realnosti (razen morda zaradi sprememb zakonov po tečaju). Kar se pa fakultet tiče, pa so mene na Ekonomsko-poslovni britko razočarali - snov je iz leta 1930 nekje, same osnove knjiženja še že držijo, vendar v knjigah, ki so učna snov prometni davek nima več kaj iskati (v naši literaturi so vsi primeri s prometnim davkom), o DDV-ju ne duha ne sluha, bilance (vse) so takšnih oblik, da sploh nisem vedela, kaj pravzaprav gledam (morda po starih SRS, teh nisem šla preverjati) - s realnostjo dela ta predmet računovodstvo nima nič skupnega, na kratko. Če ni spremembe, kot je bila uvedba DDV-ja, zajeta potem je jasno, da tudi tistih manjših sprememb ni vključenih, ki jih ni bilo tako malo v času, kar sem jst v računovodstvu. Torej, to, kar na faksu naučijo, nima nobene uporabne vrednosti v praksi, skorajda. Dopuščam pa možnost, da je na vaši ta predmet bolje organiziran.

Nataljuš, iz čistega firbca, morda boste vi vedela: A ste imeli v učni snovi tudi popolne/nepopolne konte? Meni še danes ni jasno, kaj bi to čudo naj bilo in še mi ni uspelo najti pojasnila. In seveda, vso srečo pri izpitih.
Knjiga iz katere se zdaj učim je bila napisana leta 2004, tako da mislim, da vsebuje vse bistvene spremembe.
Za popolne/nepopolne konte še nisem silšala.
:)
Hvala za lepe želje.
Odgovori