PROSIM ZA ODGOVOR

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
CIPRESA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

PROSIM ZA ODGOVOR

Odgovor Napisal/-a CIPRESA »

Ta mesec smo kupili stroj, nismo davčni zavezanci, ker smo še začetniki, nas zanima, če smo pravilno knjižili. In sicer 0400/2200. Amortizacijo bomo začeli obračunavati z 01.06.2005 in sicer po stopnji 25%, ki bo na koncu leta prešla v stroške.

Nekdo nam je "prišepnil" da naj bi to bil dvojen strošek, prvič ob nakupu stroja v celotnem znesku in drugič še amortizacija, ker se to nam zdi čudno in tudi ne vemo kako bi to poknjižili vas prosimo za odgovor ali smo ravnali prav in če ne kako :?: :?: :?: :?: :?: :?:

Lep pozdrav in hvala za odgovore!
Bmia
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Bmia »

kot jaz vem, bi mogli knjižit 22 obveznost do dobavitelja in 0 osnovna sredstva in ne stroške. Stroški nastajajo z amortizacijo in vzdrževanjem
JR
Začetnik
Začetnik
Kraj: LJ

Odgovor Napisal/-a JR »

Cipresa,

knjižili ste pravilno. Vsekakor stroj ne morej iti 2X v strošek. Ko boste obračunali amorizacijo, boste zmanjšali vrednost osnovnemu sredstvu, in povečali stroške oz. odhodke.

Je pa res, da 26. člen ZDPPO pravi, da lahko opredmetenemu osnovnemu sredstvu (katerega nabavna vrednost ne presega 500 EUR) ob prenosu v uporabo odpišemo v celotno nabavno vrednost. V takem primeru amortizacija odpade.

Lp,
Jr
Bmia
Začetnik
Začetnik

kako mu bodo zmanjšali vrednost RJ, če ga sploh niso poknjižili kot osnovna sredstva?! Vsekakor zagovarjam, da ga poknjižite kot osnovno sredstvo in ne strošek
Bmia
Začetnik
Začetnik

se opravičujem, sem šele sedaj opazila, da piše 0400 in ne 400.
Še enkrat prosim obe, če mi oprostita.
lep dan še naprej
roki
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a roki »

Pozdravljeni.

Verjetno je tisti, ki "vam je prišepnil" da je osnovno sredstvo dvojni strošek mislil na olajšavo 20 % + 20 %, ki se lahko upošteva pri obračunu davka iz dobička konec leta za vsa osnovna sredstva razen osebnih vozil in pisar.opreme - kjer je olajšava manjša.
Za drug strošek, pa tudi jaz še nisem slišala. :?

LP 8)
Odgovori