datum nastanka obveznosti za ddv-EU

Moderator: Mirko Zbačnik

pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Se to res dogaja? Danes zjutraj sem klicala svetovalko, ker imam tudi jaz prvič tak primer (rn.30.4., prejet 4.5., prejeto blago 4.5.) in mi je odgovorila še preden sem zastavila vprašanje. Sploh ni omenila, da se njeno mnenje razlikuje od dursovega. Pa saj vedo, da njihova mnenja upoštevamo pri svojem delu!
Imam pa še eno vprašanje: če sta to zdaj dve davčni obdobji, aprila obračunani ddv, maja pa vstopni ddv, kdaj se neto znesek vpiše v obrazec DDV-O (stolpec 26), aprila ali maja ali aprila in maja?
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Jaz naredim tako, da se mi vrstica 26 in 37 ujemata (imamo samo 20% ddv), na to me je opozorila referentka na dursu.
Lp
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Malo sem lesena;
se pravi aprila imamo obračunani ddv in neto znesek računa vpišemo v zap.26 (durs kontrolira: zap.37x100/20=zap.26). Kaj pa maja, ko imamo vstopni ddv? Mi bodo zavrnili obrazec, če vpišem vstopni ddv v zap.48, zap.26 pa je prazna?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Tiste, ki ste že reševali podobne primere lepo prosim za nasvet, kdaj vpisati v informacijski del obrazca DDV-O znesek pridobitev blaga znotraj skupnosti, v primeru, ko je račun izdan v enem davčnem obdobju, prejet pa v drugem.
V mojem primeru imam račun, ki je bil izdan 30.04., torej moram izstopni ddv upoštevati za april, blago in račun sta bila prejeta 4.5., pomeni, da je vstopni ddv priznan v maju. V katerem mesecu vpišem znesek v obrazec DDV-O v rubriko 26-pridobitve blaga znotraj skupnosti?
Hvala.
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

V mesecu izstopnega ddv-ja. Vrstica 26 in 37 se ujemata (če je samo 20 % ddv). Tako je vsaj rekla referentka na naši izpostavi, pa tudi v navodilih piše, da se v vrstico 26 vpiše pridobitve, ki pomenijo davčno osnovo od katere je potrebno obračunati ddv.
Lp
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Hvala.
Odgovori