avtorski honorar - potni stroški

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
police
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

avtorski honorar - potni stroški

Odgovor Napisal/-a police »

Nujno prosim za pomoč!
Imamo sklenjenih več avtorskih pogodb z zunanjimi sodelavci. Vsi imajo sklenjene tudi Podjemne pogodbe, na osnovi katere jim vračamo tudi potne stroške. Jaz mislim, da je tako pravilno, saj se potni stroški sodelavcem, ki niso v delovnem razmerju ne vračajo kot golo nadomestilo za prevoz oziroma po potnem nalogu. Ne vem pa točno, v katerem členu Zdoh1 je pravna podlaga, kajti potni stroški so na tak način obdavčeni (4. odst. 29. čl. - tu mi ni preveč jasno).
Lepo prosim za pomoč!!!!! :? :?
police
Začetnik
Začetnik

Prosim, prosim, a mi ve kdo pomagati???? :sneodobren: :sneodobren:
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Na računu za avtorsko delo naj ločijo delo in potne stroške, plačilu vseh davkov pa se ne morete izogniti.
police
Začetnik
Začetnik

Zunanji sodelavci niso davčni zavezanci. Gre za predavatelje - profesorje. Na poročilu o opravljenih urah predavanj navedejo tudi število obiskov na fakulteti (kilometri, listki za cestnino).
Do tukaj mi je vse jasno, kot tudi to, da moram vse obdavčiti. Ampak en dr.mr. hoče, da mu natanko specificiram, kje je navedeno, da se vse obdavči (torej tudi potni stroški). :sjezen:
lenivec
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a lenivec »

26.člen ZDoh-1 govori o dohodkih iz drugege pogodbenega razmerja, ki vključujejo vsak posamezni dohodek za opravljeno delo ali storitev. Sem sodijo tudi dohodki, prejeti za stvaritev avtorskega dela in dohodki za izvedbo avtorskega ali folklornega dela, ne glede na vrsto pogodbe, ki je podlaga za izplačilo navedenih dohodkov.
4. odstavek 29.člena ZDoh-1 pravi, da je davčna osnova v teh primerih vsak posamezni dohodek, zmanjšan za normirane stroške v višini 10% dohodka. Dejanske stroške prevoza in nočitve v zvezi z opravljanjem dela in storitev je mogoče uveljavljati in sicer se PRIZNAJO na podlagi dokazil(računov)največ do višine, ki jo je z Uredbo o višini povračil stroškov v zvezi z delom in DRUGIH dohodkov, ki se NE vštevajo v davčno osnovo. Url.142/04 določila vlada.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

lenivec napisal/-a:Dejanske stroške prevoza in nočitve v zvezi z opravljanjem dela in storitev je mogoče uveljavljati in sicer se PRIZNAJO na podlagi dokazil(računov)največ do višine, ki jo je z Uredbo o višini povračil stroškov v zvezi z delom in DRUGIH dohodkov, ki se NE vštevajo v davčno osnovo. Url.142/04 določila vlada.
Jaz sem razumela, da te dejanske stroške lahko uveljavlja zavezanec v dohodninski napovedi, namesto normiranih 10%, ki so mu priznani pri obračunu, ne pa da mu jih podjetje lahko neobdavčeno izplača.
Torej, podjetje od teh stroškov plača davke in prispevke (če mu jih izplača), zavezanec pa lahko uveljavlja v dohodnini dejanske stroške, če so le-ti višji od 10% normiranih.
Ste mislili tako, lenivec?

Mirjana
Odgovori