prefakturiranje

Moderator: Mirko Zbačnik

irenca

prefakturiranje

Odgovor Napisal/-a irenca »

Nisem še imela takega primera in vas naprošam za pomoč. Naše podjetje je naročilo oglas za našega naročnika. Mi bomo od oglaševalca dobili račun in ga prefakturirali naprej v istem znesku.
Kako naj prefakturiram in kako naj knjižim, če bo šlo za isti znesek?
Hvala, irenca
sipi
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sipi »

Jaz napišem v vašem primeru:
Po računu........, od......., vas bremenimo za .........

Knjižite, če imaste oglas na 417, potem pa z izdanim računu strošek stronirate.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Sipi, mogoče nimam prav.

A ne gre dejansko pri vseh storitvah za neko prefakturiranje in je ta knjižba s stornom nepotrebna?

Čao, mogoče mi sonce škodi...
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
yanna

Odgovor Napisal/-a yanna »

S prefakturiranjem imam jst dosti opravka.

Račun, ki ste ga prejeli ali ga še boste od dobavitelja, morate v celoti (brez odbijanja vstopnega DDV) zajeti v glavni knjigi na prehodni konto 165/220. Povsem logično - če nabavljate za svojega naročnika v njegovem imenu ta zadeva ne predstavlja vašega stroška - zato tja ne sme iti, torej reševanje s stornacijo ni ravno najboljša opcija, ker bi kaj tacga težko pojasnili davčnim inšpektorjem - ZDDV namreč opredeljuje, da morajo takšne nabave podjetja voditi na prehodnih kontih.

Ob izdaji fakture vašemu naročniku morate na računu navesti klavzulo:

Na podlagi 2.točke 9.odstavka 21.člena ZDDV DDV ni
obračunan. DDV je na računu prikazan za potrebe kupca.

ali nekaj podobnega. Na računu sicer DDV prikažete povsem normalno, vendar knjižite samo znesek za plačilo na 120/165.

Druga opcija pa je, da fakturo dobavitelja poknjižite normalno na svoje stroške ter izdate normalno fakturo za opravljeno storitev - pod pogojem, da vam to registrirana dejavnost podjetja dovoljuje.

Tako nekako.

Lp
sipi
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sipi »

Mislim da, če imaste enkratni primer, je najboljša metoda stornacije. Tudi naše podjetje nima registrirano dejavnost nap.distribucije električne energije, pa jo ravno tako, kot sem navedla primer prefakturiramo. Imeli smo že tudi primer oglasa, pa smo DDV istočasno knjižili kot vstopni (prejeti račun) in izstopni (prefakturirani račun), ter stornacijo stroška. Tudi davčna inšpekcija ni ugotovila napake.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Bolj se nagibam k odgovoru yanne. Vendar je dejansko res, da kot storitvena firma nabavljamo material za naročnika, ki predstavljajo naš strošek. Tako lahko gledamo tudi ob posredovanju oglasa.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
yanna

sipi napisal/-a: Tudi davčna inšpekcija ni ugotovila napake.
Verjetno ni bila velika vrednost, pa so spregledali (namerno ali nenamerno). Res je,da je več možnosti kako to zadevo v knjigah speljati, vendar najmanj sporen je preko prehodnih kontov in najlažje dokazljiv ter najbolj pregleden - za vas in za zunanje kontrole. Ravnokar smo končali revizijo, en tak strošek smo speljali kar čez naše stroške in nam je fullll težil zarad tega-čeprav dejansko v samem poslovnem rezultatu ni nobene razlike oziroma ravno zaradi tega. Ni malo manjkalo, da bi postavil zahtevo, da moramo popravljati poslovne izkaze. Torej, le ni tako nepomembno, kako se zadeva spelje.

lp
aj
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a aj »

-mi imamo pa primer, ko nam je dobavitelj prefakturiral oz. zaračunal nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča z DDV. Mi smo si le-tega tudi odbili. Sedaj pa je problem. Imamo namreč inšpekcijski pregled in ko sem poklicala dobvitelja zakaj nam je obračunal DDV , mi je bilo rečeno, da brez DDV lahko zarčunajo samo institucije, ki so po zakonu opredeljene(država...)
Kaj mislite vi - obiskovalci foruma?
Lep sončen dan.
yanna

:shock: lol, zabavno. Pomen prefakturiranja je, da je znesek identičen prejeti fakturi vašega dobavitelja in praviloma mora biti le-ta priloga njegovi fakturi (oz. v tem primeru kopija odločbe).
aj
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a aj »

-saj kopija odločbe je seveda bre DDV, nato pa je bil obračunan DDV???
yanna

Hmm...to je zdaj brez smisla sicer vprašati, ampak zakaj pa ste si odbijali potem DDV, če pa ste imeli prilogo, kjer je jasno razvidno, da DDV ne bi smel biti obračunan? Je vam dobavitelj na račun napisal klavzulo za prefakturiranje? Ali ste prejeli čist običajen račun?
aj
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a aj »

-račun je čisto običajen in na njem ni klavzule za prefakturiranje.
Odgovori