prefakturiranje
Moderator: Mirko Zbačnik
-
irenca
prefakturiranje
Nisem še imela takega primera in vas naprošam za pomoč. Naše podjetje je naročilo oglas za našega naročnika. Mi bomo od oglaševalca dobili račun in ga prefakturirali naprej v istem znesku.
Kako naj prefakturiram in kako naj knjižim, če bo šlo za isti znesek?
Hvala, irenca
Kako naj prefakturiram in kako naj knjižim, če bo šlo za isti znesek?
Hvala, irenca
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
-
yanna
S prefakturiranjem imam jst dosti opravka.
Račun, ki ste ga prejeli ali ga še boste od dobavitelja, morate v celoti (brez odbijanja vstopnega DDV) zajeti v glavni knjigi na prehodni konto 165/220. Povsem logično - če nabavljate za svojega naročnika v njegovem imenu ta zadeva ne predstavlja vašega stroška - zato tja ne sme iti, torej reševanje s stornacijo ni ravno najboljša opcija, ker bi kaj tacga težko pojasnili davčnim inšpektorjem - ZDDV namreč opredeljuje, da morajo takšne nabave podjetja voditi na prehodnih kontih.
Ob izdaji fakture vašemu naročniku morate na računu navesti klavzulo:
Na podlagi 2.točke 9.odstavka 21.člena ZDDV DDV ni
obračunan. DDV je na računu prikazan za potrebe kupca.
ali nekaj podobnega. Na računu sicer DDV prikažete povsem normalno, vendar knjižite samo znesek za plačilo na 120/165.
Druga opcija pa je, da fakturo dobavitelja poknjižite normalno na svoje stroške ter izdate normalno fakturo za opravljeno storitev - pod pogojem, da vam to registrirana dejavnost podjetja dovoljuje.
Tako nekako.
Lp
Račun, ki ste ga prejeli ali ga še boste od dobavitelja, morate v celoti (brez odbijanja vstopnega DDV) zajeti v glavni knjigi na prehodni konto 165/220. Povsem logično - če nabavljate za svojega naročnika v njegovem imenu ta zadeva ne predstavlja vašega stroška - zato tja ne sme iti, torej reševanje s stornacijo ni ravno najboljša opcija, ker bi kaj tacga težko pojasnili davčnim inšpektorjem - ZDDV namreč opredeljuje, da morajo takšne nabave podjetja voditi na prehodnih kontih.
Ob izdaji fakture vašemu naročniku morate na računu navesti klavzulo:
Na podlagi 2.točke 9.odstavka 21.člena ZDDV DDV ni
obračunan. DDV je na računu prikazan za potrebe kupca.
ali nekaj podobnega. Na računu sicer DDV prikažete povsem normalno, vendar knjižite samo znesek za plačilo na 120/165.
Druga opcija pa je, da fakturo dobavitelja poknjižite normalno na svoje stroške ter izdate normalno fakturo za opravljeno storitev - pod pogojem, da vam to registrirana dejavnost podjetja dovoljuje.
Tako nekako.
Lp
Mislim da, če imaste enkratni primer, je najboljša metoda stornacije. Tudi naše podjetje nima registrirano dejavnost nap.distribucije električne energije, pa jo ravno tako, kot sem navedla primer prefakturiramo. Imeli smo že tudi primer oglasa, pa smo DDV istočasno knjižili kot vstopni (prejeti račun) in izstopni (prefakturirani račun), ter stornacijo stroška. Tudi davčna inšpekcija ni ugotovila napake.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
-
yanna
Verjetno ni bila velika vrednost, pa so spregledali (namerno ali nenamerno). Res je,da je več možnosti kako to zadevo v knjigah speljati, vendar najmanj sporen je preko prehodnih kontov in najlažje dokazljiv ter najbolj pregleden - za vas in za zunanje kontrole. Ravnokar smo končali revizijo, en tak strošek smo speljali kar čez naše stroške in nam je fullll težil zarad tega-čeprav dejansko v samem poslovnem rezultatu ni nobene razlike oziroma ravno zaradi tega. Ni malo manjkalo, da bi postavil zahtevo, da moramo popravljati poslovne izkaze. Torej, le ni tako nepomembno, kako se zadeva spelje.sipi napisal/-a: Tudi davčna inšpekcija ni ugotovila napake.
lp
-mi imamo pa primer, ko nam je dobavitelj prefakturiral oz. zaračunal nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča z DDV. Mi smo si le-tega tudi odbili. Sedaj pa je problem. Imamo namreč inšpekcijski pregled in ko sem poklicala dobvitelja zakaj nam je obračunal DDV , mi je bilo rečeno, da brez DDV lahko zarčunajo samo institucije, ki so po zakonu opredeljene(država...)
Kaj mislite vi - obiskovalci foruma?
Lep sončen dan.
Kaj mislite vi - obiskovalci foruma?
Lep sončen dan.
-
yanna
-
yanna