Koliko dopusta?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Tjana
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Koliko dopusta?

Odgovor Napisal/-a Tjana »

Redno prebiram forum in tokrat tudi jaz prosim za vašo pomoč.
25.3. me je podjetje zaposlilo za določen čas 15 mesecev, delovne dobe imam 13 let, vendar sem pred to zadnjo zaposlitvijo imela prekinitev. Zdaj mi pravijo, da mi za celotnih 15 mesecev pripada 20 dni dopusta, ker gre za določen čas, jaz pa menim, da mi za leto 2005 pripada sorazmerni delež (9/12) dopusta in regresa, kot bi mi pripadal, če bi bila zaposlena za nedoločen čas in 6/12 dopusta in regresa za leto 2006. Jaso mi je, da lahko dopust koristim šele po šestih mesecih (oz. 1 dan na mesec prvih 6 mesecev), razen če se v podjetju sporazumno drugače dogovorimo. Kdo ima prav in kako jim naj to dokažem?
Že v naprej hvala za vaše odgovore.
:? :?:
JR
Začetnik
Začetnik
Kraj: LJ

Odgovor Napisal/-a JR »

Menim, da vam regres priprada v celoti v primeru, da imate pravico do letnega dopusta (regres je vezan na dopust) in če vam ga ni izplačal že vaš prejšni delodajalec. :lol:
V primeru, da imate pravico le do sorazmernega dela letnega dopusta, imate pravico do sorazmernega dela regresa. :sneodobren:
Regres morabiti izplačan najkasneje do 1.julija v tekočem letu oz. v skladu z kolektivno pogodbo vendar najkasneje do 1. novembra tekočega leta.

Z zakonom je to urejeno v 131. čl. Zakona o delovnih razmerjih.

Splošna kolektivna pogodba pravi naslednje:
1. Regres za letni dopust

(1) Regres za letni dopust pripada delavcu enkrat letno in se izplača najkasneje do konca novembra tekočega leta. Višina in način izplačila regresa se določita v tarifni prilogi te pogodbe.

(2) Pravica do izplačila regresa za letni dopust je vezana na izrabo letnega dopusta.

(3) Delavcem, ki delajo z delovnim časom, krajšim od polovice polnega delovnega časa, pripada regres za letni dopust sorazmerno času, prebitem na delu.

(4) Neodvisno od izrabe letnega dopusta regres (odškodnina) za letni dopust pripada delavcem, ki ga niso mogli izrabiti iz razlogov na strani delodajalca.

Menim, da vam pripada regres v celoti, če ste zaposleni za polni delovni čas.
Delodajalec pa vam ga mora izplačati najkasneje do 1. novembra 2005.

Lp,
Jr
blažka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a blažka »

če si v letu 2005 več kot 6 mesecev zaposlena ti pripada celoten regres
Pogledaš lahko tudi v kolektivno pogodbo v katero spadate, tam je natančno določena tabela o dopustu.
npr.za gradbene dejavnosti je
minimum 20 dni
delovna doba 5-15 1 dan
pogoji del 1-3 dni
izobrazba IV.-VI. je 1 dan
VII.-IX. 2 dni
Otrok do 15 let 1 dan
To je dopust za 12 mesecev. Izračunaš koliko je na mesec in pomnoži z 15.
Odgovori