prenos računovodstva

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

prenos računovodstva

Odgovor Napisal/-a gbranka »

Pozdravljeni

Imam težavo. In sicer gre za prenos računovodenja iz računovodskega servisa v firmo. Do konca leta 2004 nam je računovodstvo vodil servis, od 1.1.05 pa sami. Sedaj pa imam težavo, kako vnesti otvoritvena stanja v moj program. Nimam namreč še vnesenih vseh obveznosti in terjatev, pa tudi os še ne. Zanima me ali naj jih vnesem v leto 2004, da jih bom imela v poslovanju ali se jih vnaša direktno v otvoritveno temelnico. Kako pa je z os. Ali je potrebno vnesti tudi tista osnovna sredstva, katerih stanje je O in se ne uporabljajo več.
Imam pa še eno težavo. Kako popraviti napake bivše računovodkinje. Kajti stanje na 1200 in 2200 npr. mi ne štima. Kupci in dobavitelji ( nekateri) izkazujejo v svojih knjigah stanje, ki se razlikuje od našega. Ali se te napake popravljajo v letu 2005? Ali lahko znotraj konta 220 in 120 spremenim stanje na analitičnih kontih (po posameznih partnerjih), če ostane končni seštevek enak. Torej npr. bi bilo 120 = 1500000. od tega w=1000000, x pa 500000. Ali lahko v lanskem letu popravim tako, da bi bilo npr. 120=1500000. Od tega w= 750000, x= 750000.
Prosim za nasvet. Kajti bil bi že skrajni čas, da stvari spravim v red, da bom lahko tekoče stvari v miru delala.

Hvala za odgovore.

lp

Branka :szardi:
epson
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a epson »

Zudi jaz sem imela prenos računovodstva iz servisa na firmo. Otvoritev sem naredila po otvoritveni temeljnici, ki je bila enaka zaključni bilanci stanja. Prav tako stanje analitike kupcev in dobaviteljev.
Zakaj je prišlo do razlik med analitiko in sintetiko kupcev in dobaviteljev, morate razčistiti za računovodskim servisom, ker do tega ne bi smelo priti.
Popravljati za leto 2004 ne morete več ničesar, ker je zaključeno.
Jaz sem napake, ki so se pojavile pri kupcih ob usklajevanju stanj, popravila v tekočem letu.

Register OS lahko naredite tudi med letom, najboljše pa je da vnesete vanj vsa OS, ki so bila do 31.12.2004 v evidenci.

LP
Tanja
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

hvala za odgovor.

Vendar pa me nekaj bega

Kajti jaz sem v svoj program vnašala račune ipd. že od septembra lani. Letos pa sem zapirala lanske račune. Vendar ima ona stanje na koncu leta manjše , kot je znašalo plačilo. Ne vem kaj naj naredim, če imam jaz pravo stanje, ona pa napačno. Moram torej svoje stanje spremeniti in vnesti napačnega. Kako pa naj v letošnjem letu popravim stanja, da bodo prava.

kako pa naj s trr-je. Kajti končno stanje trr-ja je bilo napačno. Računovodkinja je namreč napačno poknjižila vračilo avansa plačanega dobavitelju. Kajti namesto da bi poknjižila vračilo, je knjižila kot da je bil avans zopet plačan. Ali smem vsaj to popraviti (trr in dobavitelja), saj bo bilančni znesek ostal isti.

hvala in lep pozdrav

Branka
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Jaz za leto 2004 ne bi ničesar popravljala, tudi če je narobe pri rač. servisu. Končno stanje 31.12.2004 in začetno stanje 1.1.2005 se morata ujemati. Popravke pa naredite v letu 2005. Ampak tale rač. servis pa ni bil najbolj profesionalen, če se mu še stanje na trr ne ujema! :shock:
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Po njenem je to zelo kakovosten servis. Moje mnenje pa je tako kot vaše. Pa naj še kdo reče, da prihaja do napak zaradi slabe komunikacije med servisem in podjetjem. Če bančni izpisek ni dovolj dobrakomunikacija za ta primer, potem pa ne vem več, kaj je.
epson
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a epson »

Moje mnenje je, da jem potrebno primerjati vaše izpise kontnih kartic
kupcev in dobaviteljev in izpise servisa, da boste lahko ugotovili kje in zakaj je do napak pri knjiženju banke oz. blagajne prišlo. Popravkov
drugače ne morete delati, če nimate dokaza o nepravilni knjižbi. Za leto 2004 ne morete popravljati ničesar, ker so stanja 120 in 220 v bilanci stanja že zaključena in oddana, pat udi če niso pravi . Popravite jih letos , ko ugotovite napake

TRR pa lahko popravite.

LP TANJA
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

problem je ravno v tem, da imam jaz do 01.09.04 samo knjigo prejetih in izdanih računov, pa seveda trr. Knjigovodstvo v računalniku pa smo začeli voditi šele 01.09.2005 (prejete, izdane račune, blagajno, potne naloge...), ne pa tudi računovodstva - glavne knjige. Zato nimam konto kartic. Primerjava so mi le konto kartice poslovnih partnerjev ter iop-ji. Verjetno bom morala prebrskati vse fascikle za preteklih nekaj let. Mislim, da bo zelo težka. Niti sanja se mi ne, kako naj se lotim dela.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Strinjam se s predhodniki, in sicer da se otvoritveno stanje 01.01.05 ujema s končnim stanjem 31.12.04 in da se napake popravljajo v tekočem letu.
Pri razčiščevanju bi si mogoče lahko pomagali s popisi, konkretno s popisom na dan 31.12.04, kjer ste ugotovili dejansko stanje in knjigovodskemu servisu verjetno dostavili zapisnik o opravljenem popisu skupaj z odločbami in sklepi, da knjiži razlike in uskladi knjigovodsko stanje z dejanskim stanjem po popisu.
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

hvala za odgovore

Če prav razumem, bi bilo najbolje usklajevati s pomočjo konto kartic dobaviteljev in kupcev. Imam pa tuka j manjšo težavo. Kajti naši kupci so povečini fizične osebe. Verjetno bi si pri teh najlažje pomagala s trr-jem.

Ali naj obveznosti do dobaviteljev vnašam v poslovanje kot prejete račune? Datumi pa ostajajo taki, kot so na računih (oz. na konto kartici). Za dogodek pa si izberem npr. storitev drugih.

zdaj sem pa že malo zakomplicirala. Imam namreč nešteto vprašanj, saj česa podobnega še nisem delala, pa tudi v bližini nimam nikogar, ki bi mi lahko pomagal. Vi ste moja edina pomoč.

lp

Branka
SOUNDB
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SOUNDB »

Pozdravljeni!

Jaz sem srečujem s podobnimi težavami kot so vaše. Le da smo mi prevzeli vodenje knjig za podjetje, kateremu je prej vodil knjige en drug servis. Konto 120 jim sploh ne štima. Druga težava pa je še v tem, da jim prejšnje računovodstvo noče vrniti dokumentacije oz. že dober mesec odlašajo. Da se ne pogovarjamo o izpisu glavne knjige in saldakontov.

Konto 120 bom rešila tako, da bom poknjižila vse izdane račune za leto 2003 in 2004 in potem še TRR, da bom dobila realno stanje. To zadevo bom rešila verjetno šele do konca leta, saj imajo preko 4000 izdanih računov letno.
Žal.
že vnaprej hvala za odgovor
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

pOZDRAVLJENA
Pa ste prepričana,da vam ne štimajo samo kupci od lanskega leta? Kaj pa če vam ne štimajo tudi pretekla leta? Kako boste pa to rešila? Jaz imam namreč primer, ko na enem izmed kupcev nimam začetnega stanja iz leta 2003, čeprav bi moral biti. Ne zdi se mi logično, kako je lahko začetek konta kartice poknjižen s kompenzacijo. Torej smo po njenem mnenju plačali predplačilo - s kompenzacijo. Pa kaj še? Tako mi letos stanje ne štima za kar nekaj. Pa to ni edini primer. Ne vem kaj je knjižila na konto 1209. Piše sicer kupci v domovini privatne osebe. Toda ko gledam konto, so tam in prejeti avansi, zapiranja računov z avansnimi računi, izdani računi in plačila kupcev. Tako ima dostikarat na kontu 120 odprto stanje, na kontu 1209 pa ima isti znesek beležen kot plačilo, namesto da bi 120 zapirala. ali pa nima konta 120 za določeno stranko, pač pa ima vse na 1209. Tako izdani račun kot plačilo- delno. po mojem bi morala biti neplačana razlika prikazana na kontu 120.

Pa vam bo bilanca potem štimala? Ali mogoče veste kateri rač. servis je vodil knjige? Prosim, da mi odgovor pošljete na moj mail. Če ga ne boste našla, mi pišite in vam gas posredujem.
l.tana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a l.tana »

In kam potem te razlike knjižite?? Na katere konte?
Jaz mam tud probleme s tem, konto 120 ne štima, nekatere terjatve bi morale biti zaprte, druge odprte. Ampak to bom že nekak uskladila.
Mučijo me predvsem potni nalogi, tuki pa je čist mimo udarla. Cca. za 1 miljon premalo, kako naj to knjižim. Problem pa je tudi, ker mi noče dat kartic, niti glavne knjige še ni izpisala. Pravi da sej imam zaključno bilanco, tako da lahko delam. Potne stroške pa je ona knjižla samo za bilanco!? Tako da ni nobenih obveznosti. Kako to delaš mi ni glih jasno.
Odgovori