Dopust in regres, spet :)

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Anja25
Začetnik
Začetnik

Dopust in regres, spet :)

Odgovor Napisal/-a Anja25 »

Pozdravljeni,

z 18.5.2005 sem se zaposlila v novem podjetju za določen čas enega leta. Prej sem bila neprekinjeno do 17.5.2005 zaposlena v drugem podjetju. Tam sem do 17.5.05 porabila 6 dni novega dopusta ter prejela sorazmerni delež regresa.
Moje vprašanje; 1. do kdaj mi morajo v novem podjetju izplačati preostali regres?
2. Kako se mi določi dopust v novem podjetju glede na to, da sem se zaposlila pred 1.7.? Jaz si predsatavljam tako, da glede na to da nisem imela prekinitve, da se mi tukaj po njihovih pravilnikih določi celoten dopust in se mi od tega odšteje mojih 6 dni, ki sem ga že porabila?!
Prosim za pomoč, hvala
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a gbranka »

mislom da imajo glede dopusta prav. Le potrdilo bivšega delodajalca moreate prinesti. o tem, koliko dopusta ste že izkoristila in koliko regresa ste dobila. Sicer pa mislim, da vam razliko regresa lahko izplačajo, če pa bojo pa ne vem. Saj ne morejo biti prepričani, koliko časa boste pri njih.
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Zdr govori, da se pravica do letnega dopusta pridobi s sklenitvijo delovnega razmerja pri delodajalcu. Pri tem delodajalcu je tudi pravica do izrabe tega dopusta. Ker je nepretgano delovno razmerje (ni prekinjeno vmes) imate možnost do sorazmernega dela dopusta in s tem tudi do sorazmernega dela regresa. Seveda po pravilnikih novega delodajalca, ki pa morajo biti v skladu s kolektivno pogodbo in z Zakonom o delovnih razmerjih. Upošteva se tisto, kar je za delavca ugodnejše. Navedla sem vam nekaj členov Zdr. Datum prvi sedmi pa se nanaša na prekinitev delovnega razmerja, verjetno zaradi skupnih 10 delovnih dni dopusta - če jih imate drugače pet delovnih na teden.
159. člen
(trajanje letnega dopusta)
(1) Delavec ima pravico do letnega dopusta v posameznem koledarskem letu, ki ne more biti krajši kot štiri tedne, ne glede na to, ali dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega. Minimalno število dni letnega dopusta delavca je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu za posameznega
delavca.
(3) Delavec ima pravico do enega dodatnega dneva letnega dopusta za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let starosti.
(4) Kot dan letnega dopusta se šteje vsak delovni dan, ki je po razporeditvi delovnega časa pri delodajalcu za posameznega delavca določen kot delovni dan.
161. člen
(pridobitev pravice do letnega dopusta)
Delavec pridobi pravico do celotnega letnega dopusta, ko mu preteče čas nepretrganega delovnega razmerja, ki ne sme biti daljši od šestih mesecev, ne glede na to, ali delavec dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega.
162. člen
(pravica do sorazmernega dela letnega dopusta)
(1) Delavec ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu:
- če v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta,
- če mu preneha delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta,
- če mu delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem.
(2) Pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta se najmanj polovica dneva zaokroži na cel dan letnega dopusta.
163. člen
(izraba letnega dopusta)
(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.
164. člen
(sklenitev pogodbe o zaposlitvi z drugim delodajalcem)
(1) Delavec izrabi letni dopust pri delodajalcu, kjer je pridobil pravico do njegove izrabe, razen če se z delodajalcem ne dogovorita drugače.
(2) Ob prenehanju delovnega razmerja je delodajalec dolžan dati delavcu potrdilo o izrabi letnega dopusta.

165. člen
(način izrabe letnega dopusta)
(1) Letni dopust se izrablja upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegove družinske obveznosti.
(2) Delavec ima pravico izrabiti en dan letnega dopusta na tisti dan, ki ga sam določi, o čemer mora obvestiti delodajalca najkasneje tri dni pred izrabo. Delodajalec mu tega ne more odreči, če to resneje ne ogroža delovnega procesa.
166. člen
(neveljavnost odpovedi pravici do letnega dopusta)
Izjava, s katero bi se delavec odpovedal pravici do letnega dopusta, je neveljavna. Neveljaven je tudi sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o odškodnini za neizrabljeni letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja.
lp, irenca
Anja25
Začetnik
Začetnik

Irenca sedaj ste mi skopiral samo zakon in nič drugega, to sem si tudi sama prebrala. Prosim, če mi lahko še malo pokomentirate, hvala.
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a gbranka »

Pozdravljeni

Pri nas imamo delavca, ki ja na bolniški že od 06.7.2004. Sedaj pa me zanima ali je upravičen do izrabe lanskega dopusta (celega) in letošnjega dopusta. Kako pa je z regresom? Lanskega j sicer dobil, za letos pa ne vem kako in kaj. Kolikor mi je znano še ne bo prišel delat.

Hvala in lep pozdrav
Branka
irenca

Anja 25,
ker ste imeli neprekinjeno delovno razmerje vam pravica do regresa in dopusta ne propade. Ker ste pa zamenjali delodajalca, pa vam pri prvem pripada sorazmerni del dopusta in regresa in prav tako pri drugem. Obravnavata se vsak posebej.
Lahko ste imeli pri prvem minimalni dopust in minimalni regres - sorazmerni delež vam pripada. Dobite obvestilo in grete z njim do novega delodajalca. Ta vam da maksimalni regres in večji dopust in vam izračuna sorazmerni delež. Če pa bi imeli med tema dvema službama vmes prekinitev, vam po šestih mesecih pripada celoten dopust in regres (na mesec imate 1/12 dopusta v tem primeru).
lp, irenca
Anja25
Začetnik
Začetnik

Ok, hvala. In če nisem pri prvem delodajlcu porabila ves sorazamerni delež, ki mi je pripadal ga lahko porabim pri drugemu delodajalcu? Prvi delodajalec mi je dal potrdilo o koriščenju dopusta in prejemu sorazmernega deleža.
irenca

ANJA25
ne, ker je ta dopust domena prvega delodajalca.
lp, irenca
Anja25
Začetnik
Začetnik

In čemu služijo potrdila o dopustu in regresu? Potemtakem bi mi mogel prejšni delodajalec plačati dopust, če ga nisem izkoristila.
Odgovori