investicija v Srbiji

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
kozama
Novinec
Novinec

investicija v Srbiji

Odgovor Napisal/-a kozama »

Smo slovensko podjetje, ki je ustanovilo mešano podjetje v Srbiji. Smo 50% lastniki.
Vplačali smo 50% osnovnega kapitala, cca 5.000 eur.
1. vprašanje; kam knjižim to nakazilo?
2. vprašanje; to mešano podjetje bi sedaj kupilo zemljišče v Beogradu in zidalo poslovno stavbo. Slovensko podjetje bi financiralo izgradnjo. Kako knjižiti to?

[/b]
mersi
spring
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a spring »

Investicijo v kapital tujega podjetja kjižite v razred 90, kot kapitalski delež ali kapirtalska vloga, protikjižba pa je verjetno TRR, saj ste sigurno denar nakazali preko deviznega računa.
Vaše financiranje izgradne poslovne stavbe sigurno temelji na pogodbi, za katero ste jim dali nek kredit, ki ga kjižite kot terjatev do kreditodajalca v razredu 1, protikjižba pa je TRR saj drugače denarja ne boste nakazavali. Osnova je seveda kreditna pogodba z vsemi pripadajočimi elementi, obresti, vračilo aluitet in podobno.
Če pa je stvar šla kako drugače, so pa seveda kjižbe tudi drugačne.
:szardi:
SPRING
kozama
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a kozama »

NE BI BIL KREDIT AMPAK INVESTICIJA, SAJ JE TO NAŠE PODJETJE.
A JE TO MOŽNO?
mersi
spring
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a spring »

Tudi mi imamo podjetje v Srbiji, ki je v naši 100% lasti, vendar stvari, financiranje njihovih investicij ali v stroje, ali izgradnjo nove hale urejamo s kreditnimi pogodbami in nimamo nobenih problemov.
če pa niste dali kredita uredite kot, dokler je hala v granji, kot investicija v teko, ki jo po končanem delu prenesete na osnovna sredstva - zgradbe. Enako kot nakup zemljišča.
:szardi:
SPRING
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Spring, kako ste pa dobili knjižbo na 90? Saj če so nakazali denarna sredstva v Srbijo, so to v razredu 10 knjižili v dobro (zmanjšanje sredstev), protiknjižba je torej v breme, in to v razredu 0 - dogoročne naložbe ali deleži. Knjižba investicije pa je odvisna od dogovora teh dveh podjetij: če gre za lastnino podjetja v Sloveniji, se knjiži na OS, če pa slovensko podjetje samo financira in je formalni lastnik podjetje iz Srbije, pa je to bodisi kredit bodisi finančna naložba - kot je navedeno v pogodbah. Po moje, no.
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Kaltrzic saj niso dobili nakazila , če so pa vplačali, potem je je to njihov kapital, 110 v breme :lol:
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Sorry, no, jaz sem tako razumela. kot da je slovensko podjetje nakazalo ustanovni vložek v podjetje v tujino - in so imeli odliv sredstev. Se opravičujem, če sem narobe razumela, ampak iz vprašanja ni razvidno, da so oni prejeli denar na 110. LP!
sova
Računovodja
Računovodja

Re: investicija v Srbiji

Odgovor Napisal/-a sova »

Smo slovensko podjetje, ki je ustanovilo mešano podjetje v Srbiji. Smo 50% lastniki.
Vplačali smo 50% osnovnega kapitala, cca 5.000 eur.
1. vprašanje; kam knjižim to nakazilo?

Če so vplačali , potem je bila transakcija sprovedena z njihovega trr. Kar se pa tiče financiranja projekta, pa mislim, da normalno knjižite vse nastale stroške v vaših knjigah , jaz bi samo vodila posebno analitiko. :lol:
Odgovori