S.P.-ji in neka druga pravila za le-te

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

SOUNDB
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SOUNDB »

tudi jaz se strinjam s tistimi, ki vedo, da morajo računovodski servisi vedeti vse in še več in da je potrebno velikokrat stranki svetovati na vseh mogočih področjih ne le računovodskih.
Tudi to je res, da stranke nosijo vse mogoče račune, ne glede na to ali se dejansko nanašajo na poslovanje podjetja ali pa kar tako.
Svojim strankam sproti pojasnjujem kaj lahko poknjižimo in kaj ne oz. kaj so lahko stroški podjetja in kaj ne. Če pa stranka zahteva, da se kak strošek poknjiži, čeprav smo jo opozorili, pa naredimo to z njenim podpisom.
že vnaprej hvala za odgovor
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Po moje je ravno to yanna mislila - da si je (resda od daleč) ustvarila tako-in-tako sliko o sp-jih. Mislim, da ni bilo mišljeno kot žalitev računovodskih servisov, ampak bolj kot začudenje nad tem, kar nekateri kljub predpisom delajo ...
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

V večini primerov je tako, kot pravi Lidija. Stranke morajo že v skladu s SRS dokumetne likvidirati, se pravi podpisati in pojasniti. Še malo ne poknjižim vsega, kar mi prinesejo, razen na njihovo pismeno zahtevo. Pa moram reči, da so taki primeri vse bolj redki; malo važno bi rekla, da morda tudi zato, ker jim stalno težim v razgovorih in pismeno, fotokopiram predpise in podčrtavam višino kazni... Da bi bili pa s.p. manj kontrolirani, pa ne bo držalo. Večina kontrol v času obstoja našega servisa je bilo za s.p. Že pri sami davčni napovedi je potrebno dodati dosti več dokumentov in pojasnil, kot pri d.o.o., tako da imajo že referenti pri obdelavi bilanc več podatkov o davčnem zavezancu na mizi kot pa za d.o.o. No, to se zdaj v zadnjem času malo izenačuje... LP!
sammy
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a sammy »

Po mojem so računovodski servisi, kateri dovoljujeo knjižiti popolnoma vse, če to zahteva podjetnik - nesmiselni in nepravilni.

Kaj pa pogodbe? A nobeden servis nima pogodbe s podjetnikom? Mislim, da to ne drži. V pogodbi (katera mora biti tudi smiselno določena), pa so zapisane obveznosti ter dolžnosti enega ali drugega. Zakaj bi moral podjetnik nositi breme nepravilnega knjiženja? Kje pa ste to videli? Vsak odgovarja za svoje napake.

Eden primer:
Podjetnik prinese račun za zlato verižico v vrednosti 46.000 SIT, katero je "podaril" svojemu poslovnemu partnerju. "Računovodja" po daljšem pogovoru in pregovarjanju knjiži znesek v reprezentanco.
A je to prav? Se je "računovodja" glede na vednost, kaj mora storiti in kako knjižiti ta poslovni dogodek, "zlomil" ter vknjižil poslovni dogodek?

In potem pregled knjig. Kdo bi moral odgovarjati? V takšnem primeru OBA!!!

Potem pa se ne "bunit" na razne notarje, kateri so se pod vplivom denarja "zlomili", ter z žigosanjem nepravih pogodb "na kant" spravili kr nekaj ljudi.

Vemo, zakaj se nekateri "računovodje" zlomijo, ter knjižijo takšne dokodke! Ker podjetnik reče; "oni računovodja pa vse zrihta, vi pa nič ne znate!" ... tu leži zajec ... :roll:
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Jaz se čutim odgovorno, če stranko nisem opozorila (pismeno! In potrditi mi mora prejem opozorila!), da neko stvar dela narobe. Če pa kljub temu vztraja in mi da pismen nalog, da nekaj poknjižim, kar sicer ne bi, je odgovornost njena. Seveda gre tu za kakšne manjše zadeve; "diplomante šank računovodske univerze", ki ga generalno lomijo, ne vzamem oz. sem jih v glavnem že odslovila. S takimi ne moreš delati.

Torej se ne strinjam, da se računovodje "zlomimo". Bolj gre za splošen nered, ko inšpektorji pod pritiskom "norme" kaznujejo vsevprek in jih je tudi premalo, da bi bili povsod prisotni. Tako najdejo svoj prostor pod soncem tudi "računovodje", ki ne pazijo na strokovnost. To je moje mnenje. Glas vpijočega v puščavi, nikoli ne bo bolje. :szalosten:
Odgovori