Znesek za izvršbo

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

uni
Super računovodja
Super računovodja

Znesek za izvršbo

Odgovor Napisal/-a uni »

Zanima me, kaj menite tisti, ki imate izkušnje o tem, kakšen je najmanjši znesek , za katerega se še splača vložiti zahtevek za izvršbo-glede na stroške postopka, seveda?Je za 200 tisoč smiselno vlagati predlog za izvršbo?
In še to: kaj je prvi korak, ko se odločiš za to?Odvetnik ali lahko direktno na sodišče,brez odvetnika?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Če ste prepričani, da boste z izvršbo znesek izterjali, se splača za vsak znesek. Moje osebno mnenje pa je, da se za 200.000,00 sit vsekakor splača vložiti izvršbo. Ko vložite izvršbo, je potrebno plačati sodno takso, ki za znesek cca 200.000,00 sit ne more biti več kot 15.000,00 sit.

V novem Zakonu o davku od dobička pravnih oseb pa je tudi napisano, da mora podjetje dokazati, da je naredilo vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi terjatev izterjalo, saj sicer odpis terjatve ni davčno priznan odhodek. Prav tako si ne morete povrniti plačanega DDVja.

Mi smo izvršbe pisali sami in so bile v redu. Lahko vam posredujem vzorčni primer. Za vse ostale podatke pa lahko kontaktirate sodišče in vam razložijo postopek, številko računa na katerega je potrebno nakazati takso, v kolikih izvodih je potrebno narediti izvršbo (mi smo nazadnje pošiljali vse v 2 izvodih) ipd.
LP :) :scool:
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Verjetno si že vse poskusila. Imaš potrjeni IOP in neuspele opomine. Vse to lepo skompletiraj izračunaj zamudne obresti, poišči original račun in odnesi k odvetniku. Za 200.000,00 mi damo izvršbo. Je pa res odvisno od odvetnika, ki ga imaš. Mi smo na nekega kupca čakali tri leta in dobili denar. Prej pa še poglej ali ima blokiran račun, ima mogoče namen iti v prisilno,...Zdaj če odpišeš to terjatve, ta ni davčno priznana, če ne sprožiš vseh postopkov in če firma ne gre v stečaj ali prisilno poravnavo.
Toliko o tem vem jaz.
lp, irenca
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Ja Lotica, ti si pa neuničljiva. Te lahko še jaz prosim za vzorčni primer,
bi mi prišel več kot prav, saj odvetniki pri večjem številu kar nekaj koštajo.
lp, irenca
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a gbranka »

pred kratkim smo tudi mi prejeli sklep o izvršbi. šlo pa je za znesek 66.000,00 sit. Na to smo potem plačali še 12.000,00 stroškov sodišča... ter seveda zamudne obresti. Očitno se podjetju splača delati izvršbo tudi za tako majhne zneske, sicer tega ne bi delali.

Tako je moje mnenje.

Branka
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Mene pa zanima, kam knjižite prejeto plačilo, ki presega znesek v izvršbi?
Knjižite kar na izredne prihodke, ali obračunate zamudne obresti, ali stornirate stroške odvetnika in sodno takso ali kaj drugega??
Anela
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Tak je naš predlog za izvršbo in do sedaj se je obneslo. Je pa res, da ga nisem sestavila sama, ampak nek pravnik, kar nekaj let nazaj, lani pa sem ga poslala v pregled še enemu drugemu pravniku in je potrdil, da je v redu.
:)

OKROŽNO SODIŠČE V (KI JE PRISTOJNO)

Upnik: TOČEN NAZIV IN NASLOV

Dolžnik: TOČEN NAZIV IN NASLOV

IZVRŠILNI PREDLOG

z rubežem in prenosom dolžnikovih denarnih sredstev, ki jih ima
pri XX banki na transakcijskem računu št. : 00000-0000000000

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

S K L E P O I Z V R Š B I:

Dolžnik dolguje upniku plačilo po računih (seznam v prilogi) v skupnem znesku (200.000,00 – NAVEDEŠ ZNESEK, KI GA TERJAŠ) SIT.

Dokaz: Računi, delovni nalogi, pogodba - 2x v prilogi (našteješ DOKUMENTE)

Paricijski rok je potekel, vendar dolžnik ni izpolnil svoje obveznosti.

Upnik predlaga, da sodišče izda naslednji

SKLEP:

Po računih, ki predstavljajo v smislu čl. 23. ZIZ verodostojno listino se dovoljuje v korist upnika TOČEN NAZIV IN NASLOV, proti dolžniku, TOČEN NAZIV IN NASLOV DOLŽNIKA, zaradi izterjave neplačane glavnice v višini 200.000,00 SIT z zakonitimi zamudnimi obrestmi, ki tečejo od zapadlosti posameznega računa dalje do plačila stroškov izvršilnega postopka z zakonitimi zamudnimi obrestmi, ki tečejo od izdaje prvostopenjskega sklepa dalje do plačila, odmerjenih na SIT ……………… OBRAČUNA SE ZAMUDNE OBRESTI ALI PA SE ZA VSE RAČUNE (POSAMIČNO) NAPIŠE, OD KATEREGA DATUMA DALJE TEČEJO ZAMUDNE OBRESTI (in zamudne obresti izračuna kar sodišče)

IZVRŠBA:

1. Dolžniku se nalaga, da izpolni gornjo obveznost skupaj z obrestmi in stroški v roku 8 dni.
2. Za primer, da dolžnik ne izpolni obveznosti pod točko 1, se opravi rubež dolžnikovega dobroimetja, ki ga ima pri XX banki na transakcijskem računu št. 00000-0000000000 ter po pravnomočnosti sklepa o izvršbi s prenosom dolžnikovega dobroimetja na transakcijski račun (NAZIV IN NASLOV UPNIKA), odprt pri XX Banki.: 00000-0000000000 do višine upnikove izterljive terjatve.
V kolikor sredstva na računu dolžnika ne zadostujejo za poplačilo upnikove terjatve, se dovoljuje rubež dolžnikovih premičnin in zalog, ki se nahajajo na naslovu PONOVNO NAZIV IN NASLOV DOLŽNIKA.

Kot izvršilno in dovolilno nastopa nadpisno sodišče.

Stroški:
· Taksa za predlog in sodni sklep ………………………. po sodni odmeri
· Poštni stroški ……………………………………………… 2.000,00 SIT oziroma kolikor so

Firma:
NAZIV UPNIKA .
TOČEN NASLOV UPNIKA
IME IN PRIIMEK ZAKONITEGA ZASTOPNIKA
(ki seveda tudi podpiše izvršbo)

Ljubljana, DNE
diver
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a diver »

Za 200.000,00 sit se vsekakor splača. Mi izvršbe najraje damo sami, saj imamo tako večji pregled in ceneje je. Sodišča in izvršitelje je potrebno na vsake toliko klicati, da zadevo potegnejo izpod kupa, odvetniki pa po naših izkušnjah tega ne delajo.
Poleg tega so se izvršitelji, zdaj, ko ga lahko določi upnik sam in ne samo sodišče, dela lotili malo bolj vestno. Večina upnikov se je namreč začela obračati na izvršitelje, ki so svoje delo korektno opravili, ostali pa....

Pred tožbo pa je pametno preveriti ali podjetje sploh še kaj "brca", ker če ne, ste poleg glavnice "popušili" še 13.300,00 sit sodne takse, najmanj 22.000,00 sit za izvršitelja (toliko pribl. stane en "obisk") in še kaj bi se našlo... :wink:
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Lotica, 100 krat ti hvala za tisti vzorec - ti si res super kolegica. Sem že kar obupala nad mojimi dolžniki, ko vem, da ne bo od njih nič za dobiti. Ampak bom zdaj po tvojem "muštru" predlagala izvršbo in reskirala tiste stroške, da si bom lahko povrnila DDV in terjatve davčno priznano odpisala. Še enkrat hvala in lep dan! Alena
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Lotica ,hvala.Medtem sem dobila nekaj informacij tudi na sodišču,kjer so mi rekli, da se dobi obrazec v knjigarni. In da ga predložiš v 4 izvodih-ne vem, ali ima obrazec več strnai-sklop, ali naj bi jih več kupil.
A vi pa ta obrazec kar sami natipkata na neuraden formular, pa je v redu? Potem bom pa tudi jaz.Hvala.
Kaj je pa mislila kolegica s tem "mimo sodišča, direktno na izvšitelja",pa ne vem.Ali ni nujno vso stvar izvesti preko sodišča?
Pa še to: mi obresti še nismo obračunali, a jih lahko sedaj kar izračunam (od dneva zapadlosti v plačilo do predložitve izvršbe na sodišče?) in jih predložim skupaj z računi?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Pravzaprav mi je v veliko zadovoljstvo, če komurkoli olajšam delo :) Sama si delavnika brez foruma sploh ne predstavljam več.
Uni, kar se tiče izračuna obresti, jaz jih nisem še nikoli izračunala. Mislim, da sodišču zadošča, če se navede datum, od kdaj dalje je račun zapadel in potem oni obračunajo zamudne obresti.
Glede izterjave mimo sodišča ne vem nič, lahko pa najamete 'privat' izterjevalca, kot so bili tisti iz gangsterskih filmov, ki tako prestraši dolžnika, da takoj poplača vse dolgove. -> upam, da ne bo tega kdo vzel zares :ssirok: :ssirok: :ssirok:

Slika
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Tudi jaz imam vprašanje, ki sicer ne spada sem zraven, je pa na temo izvršbe: Koliko časa traja od dneva, ko prejmeš obvestilo izvršitelja o opravljenem rubežu premičnin do nakazila na upnikov račun?
Odgovori