Pozdravljeni!
Pred nekaj leti sem soustanovila d.o.o. Tedaj sem bila zaposlena, hkrati pa sem nameravala začeti poslovati tudi s podjetjem, katerega 50% solastnica in direktorica sem. ker pa se vse skupaj ni izšlo, s poslovanjem praktično nismo pričeli, z namenom, da pričnemo, ko bo stanje to omogočalo. Med tem sem ostala brez službe in se prijavila na Zavodu za zaposlovanje.
Družba nima nobenih prihodkov, tehnično pa seveda posluje.
Zanima me, če bi si res morala plačevati prispevke za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje?!
Kakšne so posledice, če prispevkov ne plačuješ?
d.o.o. ima 100.000 na trr, sama dobivam socialno pomoč in ne vem, od kje naj bi prispevke plačevala?!?
naj socialno uporabim za plačevanje prispevkov?!
Obvezni prispevki solastnika gospodarske družbe
Moderator: Mirko Zbačnik
Lastnik firme, ki ni zavarovan na drugi podlagi, mora plačevati prispevke za socialno varnost. Za 100 % lastnike firm je tako, če je pa tudi za solastnike, pa ne vem zagotovo. Vem pa (ker sem preverila!), da na zdravstveni skupnosti nimajo nobene evidence o lastnikih podjetij in vas bodo pustili na miru.
Hvala za odgovore!
A kdo ve v katerem zakonu je opredeljeno plačevanje - da se 100% prepričam, ali bi morala plačevati.
Čeprav mi je vse to plačevanje, samo zato, ker si lastnik malo čudno... Če si lastnik hiše, katere vrednost je 100.000.000 in v njej živiš, ti nobeden nič ne teži. Če si brezposeln dobiš socialno pomoč in nihče ti ne teži, da si moraš plačevati zdravstveno ali pokojninsko zavarovanje... potem si pa lastnik firm, ki je vredna toliko, kot njena izguba, pa kar moraš plačevati...
Problem je v tem, da naj bi se zaposlila (po programu Zavoda za zaposlovanje) - pa zdaj hočejo, da jim pošljem potrdilo o plačanih prispevkih in me zanima, če me lahko haklajo, ker pač nisem ničesar plačevala?!?
Pri vsem skupaj je najbolj zanimivo to, da sem ob prijavi na zavodu označila, da sem solastnik družbe in prinesla bilanco, brez problema pa sem si tudi uredila zdravstveno zavarovanje na občini - nihče ni rekel, da bi morala prispevke plačevati sama....
Seveda pa si ne želim, da bi zaradi 470.000, ki jih ob samozaposlitvi dobim, morala zdaj plačati za vse nazaj...
če kdo lahko pomaga...
... se priporočam!!!
A kdo ve v katerem zakonu je opredeljeno plačevanje - da se 100% prepričam, ali bi morala plačevati.
Čeprav mi je vse to plačevanje, samo zato, ker si lastnik malo čudno... Če si lastnik hiše, katere vrednost je 100.000.000 in v njej živiš, ti nobeden nič ne teži. Če si brezposeln dobiš socialno pomoč in nihče ti ne teži, da si moraš plačevati zdravstveno ali pokojninsko zavarovanje... potem si pa lastnik firm, ki je vredna toliko, kot njena izguba, pa kar moraš plačevati...
Problem je v tem, da naj bi se zaposlila (po programu Zavoda za zaposlovanje) - pa zdaj hočejo, da jim pošljem potrdilo o plačanih prispevkih in me zanima, če me lahko haklajo, ker pač nisem ničesar plačevala?!?
Pri vsem skupaj je najbolj zanimivo to, da sem ob prijavi na zavodu označila, da sem solastnik družbe in prinesla bilanco, brez problema pa sem si tudi uredila zdravstveno zavarovanje na občini - nihče ni rekel, da bi morala prispevke plačevati sama....
Seveda pa si ne želim, da bi zaradi 470.000, ki jih ob samozaposlitvi dobim, morala zdaj plačati za vse nazaj...
če kdo lahko pomaga...
... se priporočam!!!
Zakon o prispevkih za socialno varnost in Zakon o pokojninsko invalidskem zavarovanju.
Če si 100 % lastnik firme, se ne moreš zavarovati kot občan. Plačuješ prispevke od osnove, ki ti jo določijo (lahko višje, če imaš, manjše ne).
Za solastnika pa res ne vem, nisem šla brat tiste solate, ker nimam takega primera. Bi bilo pa pametno, če bi vedela, a ne? Kaj hočem, EMŠO!!!
Če si 100 % lastnik firme, se ne moreš zavarovati kot občan. Plačuješ prispevke od osnove, ki ti jo določijo (lahko višje, če imaš, manjše ne).
Za solastnika pa res ne vem, nisem šla brat tiste solate, ker nimam takega primera. Bi bilo pa pametno, če bi vedela, a ne? Kaj hočem, EMŠO!!!
Ker imamo firmo v kateri ni nobeden zaposlen, sem se pozanimala na ZZZS in pri inšpekciji, ali je potrebno, da si zaposlen. Povedali so mi, da pač 15. člen ZPIZ navaja, kdaj je zavarovanje obvezno, da pa se ni potrebno zaposliti , če izpolnjuješ pogoj iz 18. člena. Upam, da bo v pomoč.
15. člen
(Samozaposleni)
(1) Obvezno se zavarujejo osebe, ki kot svoj edini ali glavni
poklic v Republiki Sloveniji:
Obvezno se zavarujejo družbeniki zasebnih družb in zavodov v
Republiki Sloveniji, ki so poslovodne osebe in niso zavarovane
na drugi podlagi.
18. člen
(Pogoji, pod katerimi zavarovanje ni obvezno)
(1) Šteje se, da samozaposleni ne opravlja samostojne dejavnosti
kot edini ali glavni poklic, če v obdobju zadnjih treh let,
dobiček iz dejavnosti samozaposlenega – v katerem niso
upoštevani obračunani prispevki za obvezno zavarovanje ter
znižanje in povečanje davčne osnove, razen razlike v obrestih,
skladno z zakonom, ki ureja dohodnino – dosežen v posameznem
letu in ugotovljen na podlagi odločbe davčnega organa, ne
presega letnega zneska minimalne plače v tem letu.
15. člen
(Samozaposleni)
(1) Obvezno se zavarujejo osebe, ki kot svoj edini ali glavni
poklic v Republiki Sloveniji:
Obvezno se zavarujejo družbeniki zasebnih družb in zavodov v
Republiki Sloveniji, ki so poslovodne osebe in niso zavarovane
na drugi podlagi.
18. člen
(Pogoji, pod katerimi zavarovanje ni obvezno)
(1) Šteje se, da samozaposleni ne opravlja samostojne dejavnosti
kot edini ali glavni poklic, če v obdobju zadnjih treh let,
dobiček iz dejavnosti samozaposlenega – v katerem niso
upoštevani obračunani prispevki za obvezno zavarovanje ter
znižanje in povečanje davčne osnove, razen razlike v obrestih,
skladno z zakonom, ki ureja dohodnino – dosežen v posameznem
letu in ugotovljen na podlagi odločbe davčnega organa, ne
presega letnega zneska minimalne plače v tem letu.