100% bolniška

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
alladin
Novinec
Novinec
Kraj: Kranj

100% bolniška

Odgovor Napisal/-a alladin »

Že vnaprej se vam zahvaljujem za rešitev problema, ki ga imam.
15.2.2005 sem se poškodoval na delu.Še vedno sem v bolniškem staležu.
Do septembra 2004 sem delal v d.d, sedaj sem pri s.p. Zanima me ,kako delodajalec in ZZZS obračunavata plačo, saj sem imel v d.d. do septembra 2004 minimalno plačo pribl. 110.000SIT (brez malice,prevoza in dodatkov), pri s.p. pa pribl. 120.000SIT, sedaj sem pa dobil za mesec marec 95.000SIT, za mesec april pa samo 88.000SIT. Kako je s solidarnostjo pomočjo.
osnovnasola
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a osnovnasola »

Kako te je zaposlil s.p., če si v bolniškem staležu??????
Lp
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena »

Premalo podatkov, da bi lahko komentirala. Sklepam da je nastala razlika zaradi različnega števila ur v mesecih. Pa lep pozdrav in čimprejšnje okrevanje!
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Če pravilno sklepam iz podanih podatkov dobivate manj kot če bi delali. Kar pa je čudno, če bi moralo biti nadomestilo 100%. Mogoče ste kakšen dodatek preveč upoštevali. Ali pa vam ne obračunavajo 100% nadomestila. Najbolje je da se z delodajalcem ali vašo računovodkinjo pomenite. Komentar helene pa ne vem če je upravičen, ure ne vplivajo na znesek.
Zgaga
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Zgaga »

Pri refundirani bolniški ure še kako vplivajo na znesek.

Iz lanske osnove se izračuna urna postavka, ki se pomnoži z reval. faktorjem. To je urna osnova za obračun ref. bolniške. Za nesrečo pri delu se vzame 100% te osnove, za nego 80% itd. To je urna postavka za izračun nadomestila. S to postavko se pomnoži število delovnih ur v obravnavanem mesecu.

Zato je pri refundirani bolniški znesek iz meseca v mesec različen, nasprotno od redne plače ali "navadne" bolniške. In zato tudi nadomestilo ni enako redni plači. 100% bolniška ne pomeni 100% prejemkov, ampak samo, da se upošteva 100% osnova (iz preteklega leta). Omejitev je samo navzgor - urna postavka za izračun nadomestila ne sme presegati urne postavke za redno delo.

Alladin, po domače in čez palec: bolniške bi morali dobiti približno toliko, kot je znašala lanska mesečna plača. Mogoče bi res bilo dobro preveriti pri računovodji, kako so vam obračunali to bolniško.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Zgaga,
glede ur imate prav. Poleg omejitve navzgor je omejitev navzdol zajamčena plača (vsaj je bila). Plača pa je višja kot v preteklem letu, ker moramo upoštevati še indeks valorizacije.
Odgovori