DONACIJA
Moderator: Mirko Zbačnik
DONACIJA
Društvo je sklenilo donatorsko pogodbo z podjetjem.
Zaradi internih pravil podjetja donacije društvu ne bodo nakazali v enkratnem znesku pač pa mesečno po prejeti specifikaciji kaj je društvo pretekli mesec naredilo, kupilo itd in ta znesek bodo po prejeti specifikaciji nakazali na TRR društva kot donacijo - tako vsak mesec dokler društvo ne porabi zneska, ki je naveden v pogodbi (1.000.000).
Društvo je podjetju poslalo specifikacijo - zahtevajo pa še račun.
Kaj za donacije ni dovolj pogodba - je resnično obvezen tudi račun?
In kako potem tak račun poknjižiti, ker na TRRju bo naveden priliv kot donacija - če poknjižim račun bo pa konec leta še potrebno obravnavati davek od dobička - čeprav bo to resnično donacija ne plačilo za opravljene storitve temu podjetju.
HVALA za pomoč
Lep topel dan vsem
Zaradi internih pravil podjetja donacije društvu ne bodo nakazali v enkratnem znesku pač pa mesečno po prejeti specifikaciji kaj je društvo pretekli mesec naredilo, kupilo itd in ta znesek bodo po prejeti specifikaciji nakazali na TRR društva kot donacijo - tako vsak mesec dokler društvo ne porabi zneska, ki je naveden v pogodbi (1.000.000).
Društvo je podjetju poslalo specifikacijo - zahtevajo pa še račun.
Kaj za donacije ni dovolj pogodba - je resnično obvezen tudi račun?
In kako potem tak račun poknjižiti, ker na TRRju bo naveden priliv kot donacija - če poknjižim račun bo pa konec leta še potrebno obravnavati davek od dobička - čeprav bo to resnično donacija ne plačilo za opravljene storitve temu podjetju.
HVALA za pomoč
Lep topel dan vsem
-
irenca
Je dovolj pogodba. Društvo lepo to pogodbo poknjiži na terjatve in jo zapira po specifikaciji nakazil. Verjetno si dobila namensko donacijo in kot tako jo moraš tudi knjižiti. Sicer pa se letos to samo prizna kot davčna olajšava in ne gre direkt v odhodek. Je pa ponekod praksa, da se izda zahtevek, za izplačilo dela donacijskih sredstev po pogodbi. Saj tudi MOL tako dela.
Račun se izda pri sponzorskih pogodbah - društvo izda račun za sponzoriranje.
Zakaj to podjetje zahteva račun, pa res ne vem.
lp, irenca
Račun se izda pri sponzorskih pogodbah - društvo izda račun za sponzoriranje.
Zakaj to podjetje zahteva račun, pa res ne vem.
lp, irenca
Tudi mi bomo v teh dneh donirali sredstva.Nisem razmišljala o nobeni pogodbi.Ne vem kaj bi pisali v pogodbi,ker nasprotni strani ne postavljamo nobenih zahtev?
Kar se pa tiče računa,ki ga zahteva podjetje v vašem primeru,mi je pa čist čudno.Kako pa lahko neko društvo zaračuna donatorstvo? Daš,ali
ne daš! Se mi zdi.da je to bolj mogoče pri sponzorstvu.
Kar se pa tiče računa,ki ga zahteva podjetje v vašem primeru,mi je pa čist čudno.Kako pa lahko neko društvo zaračuna donatorstvo? Daš,ali
ne daš! Se mi zdi.da je to bolj mogoče pri sponzorstvu.
Če donatorji zahtevajo račun, jim odgovorim, da pri donaciji ne gre za promet blaga in storitev, zato niso predmet ZDDV, da donator in prejemnik podpišeta donatorsko pogodbo, ki velja kot podlaga za knjiženje in da se v primeru donacij nikoli ne izdaja račun. Navadno mi verjamejo. Če pa še ne verjamejo, pa jim povem še definicijo donacije, ki jo znam že na pamet, ker sem jo morala tolikokrat ponavljati.
donacija
junija 2003-davčna praksa:
pri donacijah ne gre za promet blaga in storitev zato niso predmet ZDDV. Donator in prejemnik donacije podpišeta donatorsko pogodbo, ki velja kot podlaga za knjiženje, nikoli pa se v primeru donacij ne izdajajo računi.
Mi pri morebitni donaciji to upoštevamo.
Lep pozdrav.
pri donacijah ne gre za promet blaga in storitev zato niso predmet ZDDV. Donator in prejemnik donacije podpišeta donatorsko pogodbo, ki velja kot podlaga za knjiženje, nikoli pa se v primeru donacij ne izdajajo računi.
Mi pri morebitni donaciji to upoštevamo.
Lep pozdrav.
Re: donacija
Hvala vam vsem.
Sem še lepo s pomočjo vas pisno obrazložila kaj in kako in čudežno NE zahtevajo več računa.
HVALA
Sem še lepo s pomočjo vas pisno obrazložila kaj in kako in čudežno NE zahtevajo več računa.
HVALA
-
irenca
Mislim, da zadostuje tudi potrdilo prejemnika donacije, da je registriran za v zakonu opredeljene dejavnosti, ki jih lahko podpiramo z donacijami, da se priznajo kot odhodek in da lahko zagotovimo upravičenost med davčno priznane. Ker donacija ni dvostranski posel in ne gre za obojestransko korist in donator ne pričakuje nobene proti storitve, mislim, da kaj dosti več v donatorski pogodbi tudi ni potrebno definirati, razen morebiti še to, da si donator zagotovi vpogled v porabo svojih sredstev.