navodilo o stopnjah odpisa za opredmetena sredstva

Odgovori
alekss
Novinec
Novinec

navodilo o stopnjah odpisa za opredmetena sredstva

Odgovor Napisal/-a alekss »

Mogoče pa ve kdo odgovorit na moje vprašanje... Ni mi najbolj jasno kako se ravna kadar se spremeni stopnja odpisa v Navodilu..

npr. če imamo neko osnovno sredstvo (nabavna vrednost je 1.000,00 SIT) in ga amortiziramo 3 leta po 10% na leto, potem pa pride do spremembe in je odpis 15%.

Nejasno mi pa je sledeče:
1. Ali velja nova stopnja odpisa samo za nove nabave; v letu ko začnejo te spremembe veljati? Se mi zdi to malo verjetno....Predvidevam da velja ta stopnja tudi za nabave iz prejšnjih let...
2. In će velja za nazaj tudi; kako se to knjiži?
Če na začetku upoštevaš 10% odpis bi se torej to sredstvo amortiziralo v celoti v desetih letih....v četrtem letu pa pride do spremembe odpisa..in kaj zdaj? Po novem bi se amortiziralo to isto sredstvo v 8-ih letih..... Ali se mora v četrtem letu obračunati še dodatna amortizacija za nazaj; kot da bi bilo v prvih treh letih 15% ali kako...in potem do konca normalno po 15%?

In jaz naj bi postal neki računovodja ;( ........

Hvala za pomoč...
tjoze
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a tjoze »

Nove stopnje za amortiziranje se uporabljajo od 01.01.2005 dalje.
Torej za OS, ki jih imate v lasti od prej, pač od 01.01.2005 dalje
uporabite nove stopnje odpisa.
OS ne morete amortizirati za nazaj, saj veljajo nove stopnje od 01.01.2005 dalje. Vsa OS ki imajo, katera imajo nabavno vrednost večjo od popravka vrednosti, boste amortizirali po novih stopnjah.(stara OS) Knjižite pa popolnoma enako kot ste lani, predlani......
Odgovori