Pozdravljeni,
kako se knjižijo prisilno izterjani izvršljivi stroški, ki jih banka odtegne iz računa na podlagi sklepov sodišča? Plačilo glavnice zapira obveznost, kaj pa zamudne obresti in bančni stroški?
Pred spremembno SRS smo knjižili na 750 (odhodki iz prejšnjih obdobij). Po novih SRS ima ta konto novo vsebino (rezervacije za kritje možnih izgub iz kočljivihpogodb).
Prosim za pomoč... Irena
Izvršljivi stroški
Moderator: Mirko Zbačnik
Sicer sploh natančno ne vem, kaj so to izvršljivi stroški - samo jaz mislim da konta 750 tukaj sploh ne bi rabili. Mislim da bi bil bivši 750 uporaben samo v primeru, da bi vi to obveznost že prej odpisali in prenesli med prihodke, potem pa bi vam jo odtegnilil - potem bi to šlo v odhodke iz prejšnjih obdobij. Ampak pravite, da glavnica zapira obveznost...se pravi imate to še odprto in ni potrebe prenašanja med odhodke.
Jaz bi bančne stroške in zamudne obresti knjižila na 415 in 740. Sicer pa imamo en lep konto 754-druge neobičajne postavke, samo v tem primeru ne vem če pride v poštev.
Popravite me, če se motim!
Lp
Jaz bi bančne stroške in zamudne obresti knjižila na 415 in 740. Sicer pa imamo en lep konto 754-druge neobičajne postavke, samo v tem primeru ne vem če pride v poštev.
Popravite me, če se motim!
Lp
Roba,
hvala za odgovor. Razmisljala sem o kontu 754, vendar tudi jaz nisem prepricana, ali je to pravi odgovor. Imamo tudi primer, ko nas je dobavitelj izterjal (preko izvrsbe) samo za zamudne obresti iz preteklih let, ki jih nismo priznali in zato jih nismo poknjizili. Ali lahko v tem primeru tudi knjizimo na 740 oz. na 754?
Kdaj po vasem mnenju pride v postev konto 754?
Hvala,
Irena
hvala za odgovor. Razmisljala sem o kontu 754, vendar tudi jaz nisem prepricana, ali je to pravi odgovor. Imamo tudi primer, ko nas je dobavitelj izterjal (preko izvrsbe) samo za zamudne obresti iz preteklih let, ki jih nismo priznali in zato jih nismo poknjizili. Ali lahko v tem primeru tudi knjizimo na 740 oz. na 754?
Kdaj po vasem mnenju pride v postev konto 754?
Hvala,
Irena
Kakor jaz razumem pisanja v Iksu, se odhodki (ali prihodki) iz prejsnijih obdobij zdaj knjizijo na konte, na katere spadajo. Prej smo vse po vrsti knjizili na 750, zdaj pa se to razdeli po kategorijah, kot je pac razdeljen kontni plan. Ce so vam odtegnili zamudne obresti iz preteklih let, to zdaj ni vec v r7, ampak v r4. In jaz bi knjzila na konto 45. Na 740 se pa sicer knjižijo tečajne razlike, valutne klavzule in podobno. Je pa res, da se iz 45 prenesejo na 740 najkasneje konec leta.
Na 754 gre pa res samo tisto, kar se ne da vtaknit nikamor drugam
. Upam da sem prav napisala vse skupaj, danes sem nekam zmedena.
Lp
Na 754 gre pa res samo tisto, kar se ne da vtaknit nikamor drugam
Lp