prisilna poravnava

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
3l
Novinec
Novinec

prisilna poravnava

Odgovor Napisal/-a 3l »

Poslovali smo s podjetjem pri katerem je bila izglasovana prisilna poravnava, dobili smo 20 % od skupne vsote terjatev.Zanima me kaj storiti z DDV-jem in kako vse skupaj poknjižiti.
Hvala za pomoč.

Anja
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Na podlagi sklepa o zaključku prisilne poravnave, ki je objavljen v UL, se preostalih 80% odpiše in se tudi sorazmerni del DDVja lahko popravlja - zmanjša se izstopni DDV. Npr če je bila terjatev 12.000 sit od tega 20% DDV 2.000 sit, plačano skupaj 2.400 sit, od tega DDV 400 sit, neplačan DDV 1.600 sit - ki ga lahko upoštevate kot zmanjšanje izstopnega DDV.
Knjiženje odpisa 721 in -260 / 120. Če pa ste že imeli oblikovan popravek vrednosti terjatev pa konto 129 in -260 / 120 -> v tem primeru nimate več odhodkov, ker ste jih imeli že ko ste oblikovali popravek vrednosti terjatev.
:)
3l
Novinec
Novinec

prisilna poravnava

Odgovor Napisal/-a 3l »

zahvaljujem se za odgovor

Le še eno vprašanje pri zmanjšanju izstopnega DDVa

Priložim prilogo k obrazcu DDV-O,kakšno obdobje navedem,zadeva je za leto 2004 .
Izpolnim kolone:

Obdavčen promet 11
zavezancem za DDV 32

LP
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Kar se tiče obrazca DDV-O, kot sem že enkrat napisala na forumu, so mnenja različna. Jaz zakon razumem tako, da je potrebno za vsak dobropis, ki se nanaša na preteklo obdobje, izpolniti to prilogo. Torej tudi v vašem primeru. Obdobje na prilogi DDV-O dam za tisti mesec/leto, ko je bil izstavljen račun, katerega z dobropisom storniram ali zmanjšam. Torej če bi imela 5 računov, ki so izstavljeni v 5ih različnih mesecih, bi naredila 5 prilog DDV-O za vsak mesec, ko je bil izstavljen račun in na podlagi prisilne poravnave delno odpisan.
Sicer pa lahko pod to tematiko na forumu najdete kar precej napisanega, nato pa se sami odločite ali pokličete na DURS, kaj želijo oni.
Kolone na prilogi DDV-O (v primeru, da boste obrazec izpolnili) so pravilne. :)
Odgovori