DOPUST - odpoved, prepoved koriscenja dopusta

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
majah
Novinec
Novinec

DOPUST - odpoved, prepoved koriscenja dopusta

Odgovor Napisal/-a majah »

Zaposlena sem za dolocen cas: od 1.8.04 do 1.8.05. Delovno razmerje zelim prekiniti (odpovedni rok imam 30 dni), vendar zelim porabiti se 12 dni letosnjega dopusta. Delodajalec pravi, da mi dopusta nikakor ne bo odobril in zeli, da sem zaposlena do 1.8.05. Ce se s tem ne strinjam, moram dati odpoved, vendar dopusta tudi v casu odpovedi ne smem koristiti.
Ali mi lahko prepreci, da koristim dopust? Kako je s koriscenjem dopusta, v odpovednem roku in kako, ce pustim da se pogodba za doloceni cas iztece???
Po ZDR mi pripada ves dopust,ce pogodba preneha s 1.8.05. Ali to pomeni, da lahko v odpovednem roku koristim dopust? Mi ga mora delodajalec odobriti? Kaj lahko naredim, ce mi ga ne odobri? Nisem se koristila 2 tednov dopusta - kolikor vem, mi mora delodajalec omogociti koriscenje 2 tednov dopusta skupaj (10 dni)??? Dopusta pa nikakor ne morem prenesti k naslednjemu delodajalcu. NAJLEPSA HVALA ZA POMOC :)
kvrcko
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a kvrcko »

1. Pri pogodbi za določen čas ni odpovednega roka, 30 dni pred iztekom pogodbe mora delodajalec vas obvestiti ali vam bo podaljšal pogodbo ali ne.
2. Dne 02. 08. vi pač ne boste prišla na delo, ker je pogodba pretekla.
3. Napr. 14 delovnih dni pred 01. 08. greste na dopust, on pa vam ga mora plačati.

V primeru, da vam ga noče plačati in vam hoče to na vsak način preprečiti pokličite delovno inšpekcijo. Iz lastnih izkušenj povem, da pridejo zelo hitro.

Upam pa, da vam bo uspelo po mirni poti.

Lep pozdrav.
Tina
majah
Novinec
Novinec

Kako pa je z dopustom, ce dam jaz odpoved? Pravniki so mi povedali, da imam po splosni kolektivni pogodbi in ZDR (na to se sklicuje pogodba o zaposlitvi) odpovedni rok 30 dni. To pomeni: ce dam delodajalcu pisno odpoved 15.6.2005, delovno razmerje preneha 15.7.2005. Ali mi vseeno pripadata 2 tedna neprekinjenega dopusta? Ali mi to lahko prepreci? Ali grem lahko na dopust brez njegovega pisnega dovoljenja?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V vsakem primeru imate pravico do koriščenja sorazmernega dela dopusta in delodajalec vam mora to omogočiti. Le v nujnih primerih, ki jih navaja zakon, ga lahko ne dobite, a se v tem primeru dogovorite za odškodnino. Vse v skladu z ZDR. Drugače so pa predhodniki lepo odgovorili.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
kvrcko
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a kvrcko »

1. Prenehanje pogodbe o zaposlitvi za določen čas

77. člen

(splošno)

(1) Pogodba o zaposlitvi, sklenjena za določen čas, preneha veljati brez odpovednega roka s potekom časa, za katerega je bila sklenjena, oziroma ko je dogovorjeno delo opravljeno ali s prenehanjem razloga, zaradi katerega je bila sklenjena.
(2) Pogodba o zaposlitvi, sklenjena za določen čas, lahko preneha, če se pred potekom časa po prejšnjem odstavku o tem sporazumeta pogodbeni stranki ali če nastopijo drugi razlogi za prenehanje pogodbe o zaposlitvi v skladu z določbami tega zakona.

LP
Tina
prizma
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a prizma »

Delavec se pravici do letnega dopusta ne more odpovedati (166. člen ZDR)

Delavec izrabi letni dopust pri delodajalcu, kjer je pridobil pravico do njegove izrabe, razen če se z delodajalcem ne dogovori drugače. (164. člen ZDR)

Torej imate pravico izrabiti celotni letni dopust (oz. v vašem primeru dva tedna), priporočam pa dogovor z drugim delodajalcem o možnosti izrabe vsaj dela dopusta, ker če izrabite vsega pri tem delodajalcu, vam ga naslednji ne more dati niti v sorazmernem trajanju.

LP
eka
majah
Novinec
Novinec

Ali to pomeni, da mi v primeru da do npr. 15.7.2005 porabim ves dopust v trenutnem podjetju, do konca leta 2005 ne pripada niti dan dopusta?
Ali se v tem primeru lahko dogovorim z bodocim delodajalcem, da lahko do 31.12.2005 koristim sorazmeren del dopusta? Ker sem s trenutnim delodajalcem podpisala pogodbo 1.8.2004 (traja do 1.8.2005) mi je lani pripadlo 9 dni dopusta, letos pa 12 dni. Torej: ali to pomeni, da mi v letu 2005 (od 1.1. do 31.12) pripada le 12 dni dopusta? Ce z novim delodajalcem podpisem pogodbo za dolocen cas 3 mesecev s podaljsanjem za nedolocen cas - koliko dni dopusta mi potem pripada??? (delovne dobe imam cca. 10 mesecev)

Najlepsa hvala za odgovore! lp, Maja
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Ne, za letos vam že pri tem delodajalcu pripada poln dopust in sicer vsaj 20 dni (če delate tudi ob sobotah 24 dni). Če trdi drugače, nima prav. Je v zakonu lepo napisano.
Tako da lahko mirno izkoristite teh 12 dni in potem lahko koristite razliko pri novem delodajalcu do 30.06.2007.
Kot vam pripada cel dopust, vam pripada tudi cel regres že pri tem delodajalcu.
To velja, če boste v tem podjetju do izteka pogodbe, oz.če vam del.razmerje preneha po 1.7.
Če del.razmerje prekinete pred 1.7., pa vam pripada sorazmerni del dopusta in sorazmerni del regresa - polovica vsakega.

Mirjana
Nazadnje spremenil adut, dne 10 Jun 2005, 07:27, skupaj popravljeno 1 krat.
prizma
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a prizma »

Glede na to, da ste v delovnem razmerju že več kot 6 mesecev, imate v letu 2005 pravico do celotnega letnega dopusta, po ZDR je to najmanj 4 tedne. Pripada vam tudi celoten regres za leto 2005. Ker odhajate po 1.7.2005, imate pri sedanjem delodajalcu pravico izrabiti celoten dopust in prejeti celoten regres (zraven še to, da pravica do regresa ni vezana na pravico do izrabe dopusta, ampak na pravico do dopusta). V kolikor ga res izrabite v celoti, vam pri naslednjem delodajalcu ne pripada niti sorazmerni del. Zato priporočam dogovor s sedanjim in naslednjim delodajalcem, da del dopusta prenesete naprej.

Po ZDR namreč pravica do sorazmernega dela dopusta pripada delavcu:
- če še nima pravice do celotnega dopusta (vi ga imate)
- če mu delovno razmerje preneha pred pridobitvijo pravice do celotnega dopusta
- če delovno razmerje preneha pred 1.7. (vam preneha najprej 15.7.)

LP
eka
Odgovori