Študent S.p. - vprašanja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Colchoner
Novinec
Novinec

Študent S.p. - vprašanja

Odgovor Napisal/-a Colchoner »

Z kolegom se že več let ukvarjava z uspešno spletno stranjo, zakar sva se odločila, da se zaradi raznih birokratskih težav tudi pravno organizirava. Tako nameravava prijaviti spletno stran kot s.p, pri čemer pa imam nekaj vprašanj, na katera upam, da boste lahko odgovorili:

1. Glede na to, da sva ustanovitelja strani dva, me zanima ali je moč tudi s.p. voditi tako, da sta odgovorni oziroma pristojni dve osebi? Ali bo vendarle potrebno določiti nekoga, ki bo neposredno odgovoren in bo drugi zgolj pooblašenec?

2. Sam sem zaenkrat še študent in kolikor sem razumel, lahko tudi ustanovim s.p. temu navkljub, vendarle pa me zanima, kaj to pomeni s stališča davčnih olajšav za moje starše, oziroma konkretno me zanima če to z njunega stališča pomeni davčno obremenitev? Glede na to, da kolega "težav" s študentskim statusom nima in je že honorarno zaposlen, me zanima kakšne predloge imate v tem konkretnem primeru.

3. Kakšne stroške lahko pričakujem, kar se tiče računovodskih storitev? Pri tem naj omenim, da pričakovani prihodki ne bodo dosegli kakšnih posebnih vrednosti (v glavnem je le-to omejeno z prihodki od neposrednega trženja spletni strani, prihodki od oglaševanja) kar pomeni, da bo mesečno po vsej verjetno le nekaj faktur.

4. Zanima me tudi, ali bi v hipotetičnem primeru, da v nekem času ne bi imela stalnih prihodkov povezanih s trženjem same strani, kljub temu imela zaradi tega statusa kakšne neizogibne stroške?

Upam, da sem bil pri svojih vprašanjih dovolj natančen in v vsakem primeru se vam že vnaprej zahvaljujem za pomoč.

LP
davkar
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a davkar »

glede na vajin status bi vama raje priporočil kakšno drugo pravno organizacijsko obliko. Ker verjetno kapitala nimata vama priporočam osebno družbo in sicer d.n.o. družbo z omejeno odgovornostjo, kjer sta samo lastnika in nista niti zavarovana, niti vama ne teče delovna doba, za storitve pa se lahko poplačata z honorarji ali pa preko pogodbenega dela.
tako bosta še vedno lahko ali pa samo ti olajšava za starše. glede stroškjov z računovodstvom pa je različno od tega ali boš zavezanec za DDV, koliko boš imel dokumentov, obračuni pog.dela... ali pa plač, če bi se zaposlil v družbi in druge storitve, ki jih pač naročiš.

lp :roll:
Zgaga
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Zgaga »

D.n.o. se tudi meni zdi v takem primeru boljša rešitev. Cena je približno ista - tako za ustanovitev kot za računovodstvo. Z izplačili pa ne bo tako preprosto. Kolikor vem, če ni nihče redno zaposlen za polni čas, se tudi stroški za pogodbeno delo davčno ne priznavajo?
Odgovori