zanima me kako obračunam bolniško za mesec maj za delavca z minimalno plačo, ki je bil odsoten 4. dni.
obračun plač sicer ni moje delo, sem pa začetnica na tem področju in zato še zelo radovedna!
Mi delamo tako da znesek minimalne plače podelimo na 176 ur da dobimo 100% urno postavko.Z to urno postavko pomnožimo število bolniških ur ter dobljeni znesek zmanšamo na 90%.Ostale ure pomnožimo z 100 % urno postavko.Tako izračunana plača je manjša od 117.500 sit,vendar so šefi mnenja da delavcu pripada 117.500 sit za opravljeno delo in ostala nadomestila ki se plačujejo v 100 % vrednosti , bolniška odsotnost pa ne sodi v to kategorijo.
Delavcu pripada minimalna placa, to je 117.500 sit. V primeru bolniske je obracunas za mesec maj jo obracunate tako, kot vam je povedala Klelija: 117.500 delis z 176 ur, da dobis urno postavko - bolnisko obracunas v taksnem procentu, kot ga ima podjetje v pravilniku o placah - recimo da je to 80% in da je imel 40 ur boleznine (si zmislujem primer) in seveda ob predpostavki, da ni bil v bolniski v casu praznika ter da nima nic delovne dobe in nobenih drugih dodatkov. V tem primeru dobi za redno delo = 128 ur a' 667,61 sit = 85.454,50 sit; za praznik = 8 a' 667,61 = 5.340,90 sit; za bolnisko = 40 a' 667,61 a' 80% = 21.363,60 sit; in razlika do minimalne place = 5.341,00 sit. TAKO mora biti prikazana bruto placa za minimalno osnovo, od katere pa potem normalno obracunate prispevke in odvedete dohodnino in seveda pristejete dodatke in odstejete odtegljaje.
Minimalna plača je najnižji znesek, ki ga mora delavec dobiti, če cel mesec dela. V ostalih primerih (npr. bolniška) pa je najnižji znesek, ki ga mora prejeti, zajamčena plača, ne minimalna.
Bolniško torej obračunate tako, kot je zgoraj navedeno (za ure boleznine se urna postavka zmanjša za ustrezen %), za razliko do minimalne plače pa se v tem primeru samo obračunajo prispevki - kateri in kako, je bilo že večkrat napisano; žal ne vem na pamet, trenutno pa ne utegnem iskati.
Le manjši komentar. Prispevki za PIZ in starševsko morajo biti plačani najmanj od minimalne plače. Sama plača pa je lahko zaradi bolniške nižja od minimalne.
jambolaja napisal/-a:Le manjši komentar. Prispevki za PIZ in starševsko morajo biti plačani najmanj od minimalne plače. Sama plača pa je lahko zaradi bolniške nižja od minimalne.
Ja, to sem hotela povedat, pa mi očitno ni najbolje uspelo.