Pravkar sem odprl popoldanski s.p. in nisem zavezanec za DDV ter vodim enostavno knjigovodstvo (ročno).
Sam razvijam računalniške programe (shareware), ki jih nato prodam tujim strankam.
Prodaja poteka preko podjetja iz Nemčije, ki mi nudi elektronsko obdelavo naročil ter omogoča strankam plačilo preko kreditne kartice.
Na ta način stranke dejansko plačajo temu tujemu podjetju, ki mi 20. v mesecu denar nakaže (za pretekli mesec) na moj TR zmanjšan za njihovo provizijo za kar mi tudi izstavijo račun. Stranke seveda plačujejo po računu tega tujega podjetja. Davek se ne zaračunava.
Ali je pravilno, da knjižim na naslednji način:
1. Tujemu (posredniškemu) podjetju izstavim en račun za vse programe, ki so jih v preteklem mesecu prodali ter celeoten znesek knjižim pod prihodke od prodaje (9).
2. Račun za provizijo, ki mi ga izstavi tuja posredniška firma knjižim kot skupni znesek odhodkov (14).
3. Bančne stroške, ki nastanejo med prenosom knjižim kot Drugi stroški in odhodki (27)
Zanima me tudi ali je mogoče ročni način vodenja poslovnih knjig zamenjati z računalniškim tudi med letom.
Hvala za odgovore.
Enostavno knjigovodstvo in prodaja preko tuje firme
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Dirty_Harry
- Začetnik

Prihodke knjižite v kolono prihodki od prodaje (zdi se mi, da je tak naziv), odhodke pa tudi pravilno knjižite .
Seveda lahko med letom zamenjate način knjiženja. Seštejete kolone, napišete temeljice in poknjižite na iste konte z oznako in opombo na temeljnici, seštevek od .. do ...,
Dokumente zložite do takrat v fascikel, od tistega dne dalje pa vlagate po vložnih številkah, ki jo izpiše računalniški (računovodski) program
Seveda lahko med letom zamenjate način knjiženja. Seštejete kolone, napišete temeljice in poknjižite na iste konte z oznako in opombo na temeljnici, seštevek od .. do ...,
Dokumente zložite do takrat v fascikel, od tistega dne dalje pa vlagate po vložnih številkah, ki jo izpiše računalniški (računovodski) program
zoa
Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
-
Dirty_Harry
- Začetnik

Zoa hvala.
Zanima me še kako npr. knjižiti nabavo potrošnega materiala kot so paket papirja, toner, znamke, paket praznih CD-jev, … , katerih dejanska vrednost se porazdeli po strankah.
Menim, da jih knjižim v celoti v knjigo Prihodkov in odhodkov in mi ni potrebno uporabljati evidence nabave in porabe materiala.
Zanima me še kako npr. knjižiti nabavo potrošnega materiala kot so paket papirja, toner, znamke, paket praznih CD-jev, … , katerih dejanska vrednost se porazdeli po strankah.
Menim, da jih knjižim v celoti v knjigo Prihodkov in odhodkov in mi ni potrebno uporabljati evidence nabave in porabe materiala.