Še vedno lastni delež

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Meditax
Nov član
Nov član

Še vedno lastni delež

Odgovor Napisal/-a Meditax »

Fizične osebe, trije lastniki d.o.o., so lansko leto prodali družbi delež - lastni delež. Saj veste tisto hektiko lansko leto.
Ena fizična oseba je dobila od DURS-a poziv za vložitev Napovedi za odmero davka od dobičlka iz kapitala - saj veste, tisto, kar se mora oddati do 28.2..
Ampak, a ni tako, da če je prodaja deleža, ki ga imaš več kot 3 leta, potem ni sploh treba oddajati. Ali se motim in bi moral oddati ne glede na pretek 3 let?

A ste drugi, ki ste odkupovali lastne deleže tudi oddali te napovedi do 28.2.?

Nekaj me je še zmotilo na Obrazcu za napoved. Piše, da se kot pridobitev šteje tudi "povečanje kapitala s sredstvi družbe"? Kaj to pomeni, da se dobiček leta 2003, ki je šel tudi v ugotavljanje vrednosti lastnega deleža, mora obdavčiti, ker ni preteklo 3 leta od pridobitve? :?:
Kaj je sploh trenutek pridobitve? Po mojem mnenju je trenutek, ko se kupi delež v osnovnem kapitalu?

Kaj je bila potem fora z neobdavčenimi izplačili in odkupi lastnih deležev do 31.12.2004?!
sova
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sova »

Kolikor jaz vem , lansko leto še to ni bilo potrebno, , čeravno so DU tolmačilo to vsak po svoje , tako kot pri vsaki zadevi :roll: Zakaj pa je dobila samo ena fizična oseba , potem bi morale dobiti poziv vse tri , se vam ne zdi :spomezik: Jaz mislim, da je ta fizična oseba imela prodajo še kakšnih svojih vrednostnih papirjev, ko bi morala prijaviti. To bo to :!:
Meditax
Nov član
Nov član

Hvala, sova, upam, da se bodo tvoje besede uresičile in da se to res nanaša na kakšne druge delnice. Bomo še malo počakali, če bosta v naslednjih dveh dneh tudi druga dva dobila. Hvala.
sova
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sova »

Je pa mogoče problem tudi drugje, Vprašanje je če je družba kot taka . do 31.01 mogoče prijavila na davčno kakšno dohodnino iz tega naslova. saj mogoče poznate VIR 41 obrazec, tudi o tem je bilo že dosti govora :lol:
Meditax
Nov član
Nov član

Imate prav. Vir 41 je bil poročan, ampak datum pridobitve deleža je bil naveden 2.3.2000, datum prodaje pa 4.8.2004, kar je očitno, da je razlika več kot tri leta.
Odgovori