ARA IN DDV NUJNO

Moderator: Mirko Zbačnik

ana-nana
Začetnik
Začetnik

ARA IN DDV NUJNO

Odgovor Napisal/-a ana-nana »

Zanima me ali je ARA predmet DDV? V skladu s katerim členom ZDDV da/ne. Sama sem pregledala vse, vendar o ari ne najdem nič.

Hvala za pomoč
ana
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Jaz menim, da ara oziroma varščina ni predmet DDV. DDV se plačuje od opravljenih storitev ali dobav blaga (3.člen ZDDV). Ara pa je v bistvu zagotovilo, da bo posel izpeljan, vendar se to še ni zgodilo. Jaz razmišljam v to smer. Torej, najprej je potrebno vsebinsko opredeliti dogodek, na podlagi tega pa se opredeli obveznost za obračun DDV. Ko boste položili aro tudi ne boste dobili računa. :)
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Ara (ali predplačilo) je znesek, ki se plača vnaprej kot dokaz, da je pogodba sklenjena.
4.točka 33.člena ZDDV:
Davčni zavezanec mora zagotoviti, da je izdan račun tudi za vsako predplačilo, ki ga prejme pred opravljenim prometom blaga oziroma storitev od drugega davčnega zavezanca ali pravne osebe, ki ni davčni zavezanec.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Torej sem razmišljala v napačno smer. :(
ana-nana
Začetnik
Začetnik

ampak ARA pravno po ZOR nima posledic enakih kot predplačilo. To sta popolnoma drugačni zadevi. Ara torej ni predplačilo, je samo garancija, da bo posel izveden. Ne vem kaj torej za DDV pomeni ta pravni vidik.

Še kakšno mnenje?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mislim, da ima pamps kar prav - 100 % bi vsi podjetniki vedeli za to in nihče ne bi plačeval drugače kot da bi dajal aro.

A za vsako predplačilo mora biti račun za predplačilo in seveda odveden DDV.

Cesarju kar je cesarjevega, nam pa, če še kaj ostane.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
rika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a rika »

Ko smo v našem podjetju imeli inšpekcijski pregled DDV-ja, so največ pozornosti posvetili računom za predplačila. V avtomobilski stroki so are nekaj vsakdanjega in za vsako aro, ki ostane odprta ob koncu obračunskega obdobja za DDV izstavimo račun za predplačilo.
Lp, rika
Tinkaa
Začetnik
Začetnik
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Tinkaa »

Kaj pa potem z aro, če se posel na primer ne izvede? Ara se namreč v tem primeru ne vrača... kam to knjižimo in kako obravnavamo z vidika DDV? :roll:
ana-nana
Začetnik
Začetnik

,
Nazadnje spremenil ana-nana, dne 22 Jun 2005, 07:06, skupaj popravljeno 1 krat.
ana-nana
Začetnik
Začetnik

Jaz se popolnoma strinjam z riko. Ara ni predplačilo, zato na začetku ko aro prejmemo ne izstavimo računa za prejeto predplačilo in ne plačamo DDV. Na koncu pa seveda v primeru da je posel izveden in se ara všteva v del kupnine dobi ara vlogo plačila za blago oz. storitev. Potem pa je normalno da se izstavi računa za prejeto predplačilo in plača DDV.

Gre torej za to, da državi plačamo DDV recimo čez 2 leti, ko bo posel dokončno opravljen, ne pa sedaj.

Ali bo tako prav?
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Prejeli smo ARO iz tujine (EU), torej avansnega računa ni potrebno izdati, kako pa naj knjižim. Kar na prejete avanse, ali je potrebno odpreti novi konto?
slava
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Moje osebno mnenje je takšno:

Ara = varščina = instrument zavarovanja enako kot če bi dali bančno garancijo ali menico in kot inštrument zavarovanja nipromet z blagom ali storitvijo in ni predmet obdavčitve po zakonu o DDV.
Ko bom imela malo časa bom poskusila poiskati še pravno podlago in vam sporočim če kaj najdem.

Pozdrav vsem,

MG
Odgovori