ARA IN DDV NUJNO
Moderator: Mirko Zbačnik
ARA IN DDV NUJNO
Zanima me ali je ARA predmet DDV? V skladu s katerim členom ZDDV da/ne. Sama sem pregledala vse, vendar o ari ne najdem nič.
Hvala za pomoč
ana
Hvala za pomoč
ana
Jaz menim, da ara oziroma varščina ni predmet DDV. DDV se plačuje od opravljenih storitev ali dobav blaga (3.člen ZDDV). Ara pa je v bistvu zagotovilo, da bo posel izpeljan, vendar se to še ni zgodilo. Jaz razmišljam v to smer. Torej, najprej je potrebno vsebinsko opredeliti dogodek, na podlagi tega pa se opredeli obveznost za obračun DDV. Ko boste položili aro tudi ne boste dobili računa. 
Ara (ali predplačilo) je znesek, ki se plača vnaprej kot dokaz, da je pogodba sklenjena.
4.točka 33.člena ZDDV:
Davčni zavezanec mora zagotoviti, da je izdan račun tudi za vsako predplačilo, ki ga prejme pred opravljenim prometom blaga oziroma storitev od drugega davčnega zavezanca ali pravne osebe, ki ni davčni zavezanec.
4.točka 33.člena ZDDV:
Davčni zavezanec mora zagotoviti, da je izdan račun tudi za vsako predplačilo, ki ga prejme pred opravljenim prometom blaga oziroma storitev od drugega davčnega zavezanca ali pravne osebe, ki ni davčni zavezanec.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Mislim, da ima pamps kar prav - 100 % bi vsi podjetniki vedeli za to in nihče ne bi plačeval drugače kot da bi dajal aro.
A za vsako predplačilo mora biti račun za predplačilo in seveda odveden DDV.
Cesarju kar je cesarjevega, nam pa, če še kaj ostane.
A za vsako predplačilo mora biti račun za predplačilo in seveda odveden DDV.
Cesarju kar je cesarjevega, nam pa, če še kaj ostane.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Jaz se popolnoma strinjam z riko. Ara ni predplačilo, zato na začetku ko aro prejmemo ne izstavimo računa za prejeto predplačilo in ne plačamo DDV. Na koncu pa seveda v primeru da je posel izveden in se ara všteva v del kupnine dobi ara vlogo plačila za blago oz. storitev. Potem pa je normalno da se izstavi računa za prejeto predplačilo in plača DDV.
Gre torej za to, da državi plačamo DDV recimo čez 2 leti, ko bo posel dokončno opravljen, ne pa sedaj.
Ali bo tako prav?
Gre torej za to, da državi plačamo DDV recimo čez 2 leti, ko bo posel dokončno opravljen, ne pa sedaj.
Ali bo tako prav?
Moje osebno mnenje je takšno:
Ara = varščina = instrument zavarovanja enako kot če bi dali bančno garancijo ali menico in kot inštrument zavarovanja nipromet z blagom ali storitvijo in ni predmet obdavčitve po zakonu o DDV.
Ko bom imela malo časa bom poskusila poiskati še pravno podlago in vam sporočim če kaj najdem.
Pozdrav vsem,
MG
Ara = varščina = instrument zavarovanja enako kot če bi dali bančno garancijo ali menico in kot inštrument zavarovanja nipromet z blagom ali storitvijo in ni predmet obdavčitve po zakonu o DDV.
Ko bom imela malo časa bom poskusila poiskati še pravno podlago in vam sporočim če kaj najdem.
Pozdrav vsem,
MG