Pozdravljeni!
Jeseni (1.10.2005) menjam službo in imam eno vprašanje grede višine regresa v sedajšnji firmi, ki mi pripada.
Delam v privat firmi (d.o.o.) in mi je šef nakazal 150.000 sit letnega regresa in sem tudi za to vsoto odvedel dohodnino. Sedaj šef zahteva da vrnem del regresa. Sam trdi, da sem upravičen le za regres za
prvih 9 mesecev. tako moram po njegovem vrniti premosorazmeri delež. (25%)
Vem, da bo tako šef dobil nekaj gotovine iz firme. meni tu nekaj ni uredi. Tako vas prosim za info o pravni in računovodski podlagi.
Kako je potem z regresom v novi firmi? Kaj če s strani šefa pridobim potrdilo, da regresa v tej firmi nisem dobil.
Sem potem upravičen do regresa v novi firmi?
Hvala in lp,
uros
Regres 2005 - menjava delovnega razmerja
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Vi ste dobili regres akonito, ker dolžnos izplačila regresa ima tisti delodajalec, pri kateram zpolnite pogoj za to in to je bil ravno ta zdajšnji delodajalec in nihče drug. S 1. 7. ste bili zaposleni ravno pri njemu in ste presegli dobo 6. mesecev neprekinjenega dela. Vi tudi ne morete planirat, da se vam bo nekemu drugemu delodajalcu ponudila priložnost dobiti novo moč. na vas je le, da zdajšnjemu ponudite pravočasno odpoved pogodbe, izkoristite odpovedni rok in ugodno sklenete pogodbo z novim.
Če pa s strani šefa dobite potrdilo, da regresa niste dobil, lahko tega uveljavljate pri novem - mogoče vsaj sorazmerni dol od 1. 10 dalje. Mislim da ni toliko prifliknjen, ker ga lahko vi tožita za izplačilo le-tega!
Če pa s strani šefa dobite potrdilo, da regresa niste dobil, lahko tega uveljavljate pri novem - mogoče vsaj sorazmerni dol od 1. 10 dalje. Mislim da ni toliko prifliknjen, ker ga lahko vi tožita za izplačilo le-tega!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Kaj pa v tem primeru:
delavec je zaposlen do 31.3.in dobi v tem podjetju sorazmerni del regresa (3/12), ki se vsem zaposlenim v tem podjetju izplača v enkratnem znseku v maju.
Na njegovo mesto pa bo v tem podjetju zaposlen s1.9.nov delavec, ki pa bo prišel iz "slabega podjetja", kjer mu do takrat še ne bo izplačan regres(verjetno bo prinesel izjavo, da še ni dobil regresa).Ali mu je novi delčodajalec dolžan izplačati regres za to leto, čeprav je bil v tem podjetju regres v celoti (vsem delavcem, ki so bili v del.razmerju do tedaj)izplačan že pred prihodom tega novega delavca?
delavec je zaposlen do 31.3.in dobi v tem podjetju sorazmerni del regresa (3/12), ki se vsem zaposlenim v tem podjetju izplača v enkratnem znseku v maju.
Na njegovo mesto pa bo v tem podjetju zaposlen s1.9.nov delavec, ki pa bo prišel iz "slabega podjetja", kjer mu do takrat še ne bo izplačan regres(verjetno bo prinesel izjavo, da še ni dobil regresa).Ali mu je novi delčodajalec dolžan izplačati regres za to leto, čeprav je bil v tem podjetju regres v celoti (vsem delavcem, ki so bili v del.razmerju do tedaj)izplačan že pred prihodom tega novega delavca?