Vračilo DDV kupcu-tujina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Vračilo DDV kupcu-tujina

Odgovor Napisal/-a nina0 »

Podjetje, ki se ukvarja z maloprodajo je prodalo tudi nekaj blaga strankam iz tujine. Le te so zahtevale DDV nazaj, ki ga je moralo podjetje stranki vrniti kar v gotovini (blagajniški izdatek) ali pa ga je vrnil Global Refund ter je podjetje plačalo račun, ki so mu ga plačali (za izplačani DDV). Mislim, da sem do sem razumela. Da pa podjetje dobi ta DDV nazaj izplačan od države mora izpolniti obrazev DDV-VE ter komu ga poslati. Zanima me ša kako to poknjižiti, saj je podjetje DDV zaračunalo ga plačalo, vendar plačanega dejansko ni dobilo!?
Kako poknjižiti plačilo Global Refund-u??? Nimam pojma, bolj kot razmišljam več vprašanj se mi poraja!
Kje bi lahko to prebrala!!?????

Hvala za odgovor, NINA!
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Ali res nihče ne ve??
UP
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a UP »

Za vračilo DDV-ja vrnjenega tujcu, se izpolni obrazec, ki ga omenjate. Pošlje se ga na davčno upravo. Knjiži pa se terjatev do države v trenutku vračila DDV-ja tujcu.

Mislim, da je rok za refundacijo vrnjenega DDV-ja tujcu 6 mesecev.

Lp
meka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a meka »

Ko izstaviš račun tujcu 120/761,260

V roku 6 mesecem mora priti tujec nazaj s potrjenim obrazcem po DDV (gotovinsko izplačilo) 166/100

Podaš zahtevek na DURS za vračilo DDV tujcem.

Ko ti DURS nakaže vračilo DDV-ja 110/166

Tak to delamo v našem podjetju in pri pregledu inšpekcije ni bilo ugotovljenega nič napačnega.
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Meka, ali je potrebno davčni predložiti tudi potrdila o izplačilu DDV (Global) ali ne??

Najlepša hvala, NINA
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

V 159. členu Pravilnik je navedeno, da je potrebno predložiti tudi dokazilo o izplačilu ddv-ja kupcu. Ko smo mi imeli tak primer smo predložili tudi potrdilo o izplačilu s podpisom kupca, da je dobil izplačan ddv.
Lp
meka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a meka »

Mi vedno priložimo blagajniški izdatek.

V vašem primeru je to lahko tudi kakšen drug dokument iz katerega je razvidno vračilo ddv-ja tujcu.
Odgovori