dohodnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tadeja kovač
Novinec
Novinec

dohodnina

Odgovor Napisal/-a tadeja kovač »

Imam problem pri nakazovanju honorarjev sodelavcem, ki imajo sp ali d.o.o.. V pogodbi napišem neto ceno brez ddv-ja, ki ga obračunam dodatno, oni pa mi pri izstavitvi računa obračunajo dohodnino, ki je pri podpisu pogodbe ne vpišejo oziroma ne omenijo. Tako moj stošek ni samo neto cena , ampak kar naenkrat še njihova dohodnina.
Kaj narediti?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Sicer nisem na tem področjo ravno "in", a dozdeva se mi, da gre za nesporazum med vami. Če je v pogodbi naveden neto znesek, morate vedeti, da se dohodnina prišteje zraven, kar za vas razumljivo predstavlja strošek. Če pa je bil v pogodbi naveden bruto znesek in so na to še dodali dohodnino, je to napačno.

Kaj več pa ne vem, kaj bi lahko bilo :sjezen: .
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
vita11
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vita11 »

s. p. ali d. o. o. res ne morejo obračunati zraven še dohodnine. Lahko obračunajo samo DDV, če so davčni zavezanci. Jaz bi te račune zavračala in se držala striktno:
dogovorjena neto cena + DDV
Ma, kakšna dohodnina? Lepo so se spomnili, ni kaj :roll:
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Mogoče je ta dohodina povezana s tem, da dela sp samo za eno podjetje?
vita11
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Moda. Samo jaz jim tega vseeno ne bi priznala. Bi pa vsekakor pogodbe sklepala v bruto zneskih ali pa izrecno napisala neto + DDV. Tako tudi počnemo. Skratka; to so pasti, ki se jih moramo zelo paziti. Smo se pa tudi iz tega vprašanja nekaj naučili. :oops:
Odgovori