Pozdravljeni,
leta 1998 sem kupil delnice pida MX1S, ki se je potem preoblikoval v MX1N, iz katerega so nastali pid MPIR, id MAIR in holding. V letu 2004 sem prodal nekaj delnic MAIR, sedaj pa DURS od mene zahteva, da prijavim dobiček od prodaje, čeprav je od dneva nakupa minilo več kot 3 leta, za dan nakupa pa bi moral vzeti datum nastanka MAIR (datum preoblikovanja). Ali ima kdo podobne izkušnje?
Na spletni strani DURS sem našel pojasnilo, ki pravi:
"V zvezi z davčno obravnavo zamenjave vrednostnih papirjev kot posledice uskladitve pooblaščenih investicijskih družb z določbami Zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje oziroma njihovo preoblikovanje v redno delniško družbo, ki se lahko opravi na način razdružitve (delitve) v investicijsko družbo in redno delniško družbo po določbi 33. členu Zakona o prvem pokojninskem skladu Republike Slovenije in preoblikovanju pooblaščenih investicijskih družb, je bilo davčnim uradom posredovano pojasnilo št. 416-4/01-ZK z dne 20.12.2001. Po navedenem pojasnilu zamenjava delnic obstoječe PID z delnicami nove družbe v postopku preoblikovanja PID ne pomeni prodaje vrednostnega papirja v skladu z določbami ZDoh, temveč pomeni le uresničitev določene obveznosti v okviru zakonske obveznosti preoblikovanja PID."
Ali to ne pomeni, da bi se pri prodaji delnic, ki so nastale iz pida MX1N, kot datum nakupa moral šteti dan nakupa MX1N, ne pa dan preoblikovanja?
Lep pozdrav in vnaprej hvala za dogovor,
Tomaž
Preoblikovanje pidov in napoved kapitalskega dobička
Moderator: Mirko Zbačnik