Firma mi bo posodila denar za nakup stanovanja. Predlogajo mi brezobrestni kredit, toda za višino obresti je potrebno plačati prispevke in dohodnino - boniteta. Ima kdo kakšne izkušnje s tem, da mi pove, ali se mi to splača ter ima morebiti kakšen vzorec izračuna?
Za zavarovanje kredita mi firma predlaga, da naj se življensko zavarujem in kot prejemnika sredstev navedem njih v primeru izplačila. Je to primerno zavarovanje?
Hvala za vaša mnenja!
Posojilo - zavarovanje
Moderator: Mirko Zbačnik
Posojilo - zavarovanje
Boštjan
Če vam podjetje da brezobrestno posojilo ali posojilo z obrestno mero, ki je nižja od tržne, to za vas predstavlja boniteto.
Boniteta se v tem primeru določi na podlagi priznane obrestne mere, ki jo določi minister za finance in to na podlagi zakona, ki ureja davek od dohodkov pravnih oseb za potrebe določanja obresti med povezanimi osebami.
Ta obrestna mera znaša v mesecu juniju 2005 za posojila dana za več kot 5 let 4,08%, za posojila z dobo vračanja od enega do pet let pa 3,8%.
Ker gre za boniteto, plačate od zneska obresti prispevke in dohodnino, kar je še zmeraj manj, kot če bi plačali celotne obresti.
Vsekakor pa je treba poznati tudi najnižjo obrestno mero, po kateri bi lahko dobili posojilo pri kakšni banki, da je izračun lahko čim bolj natančen.
Boniteta se v tem primeru določi na podlagi priznane obrestne mere, ki jo določi minister za finance in to na podlagi zakona, ki ureja davek od dohodkov pravnih oseb za potrebe določanja obresti med povezanimi osebami.
Ta obrestna mera znaša v mesecu juniju 2005 za posojila dana za več kot 5 let 4,08%, za posojila z dobo vračanja od enega do pet let pa 3,8%.
Ker gre za boniteto, plačate od zneska obresti prispevke in dohodnino, kar je še zmeraj manj, kot če bi plačali celotne obresti.
Vsekakor pa je treba poznati tudi najnižjo obrestno mero, po kateri bi lahko dobili posojilo pri kakšni banki, da je izračun lahko čim bolj natančen.