dodatki za praznicno delo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nike
Nov član
Nov član

dodatki za praznicno delo

Odgovor Napisal/-a nike »

Ali mi ve kdo povedati kateri dodatek se obracuna pri placi, ce sem delala 1.maja/bila je nedelja. Po kol.pogodbi je dodatek za nedeljsko delo 50%, praznicno 150%, se pa ta dva dodatka izkljucujeta.
Kateri bo sedaj pravi? Hvala za prijazne odgovore.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V mislih ste imeli delo na praznik in nedelja, za oboje je dodatek 50%.

ZDR, 128. člen:
(višina dodatkov)
(1) Delavcu pripadajo dodatki za delo v posebnih pogojih dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa:
– za nočno delo,
– za delo preko polnega delovnega časa,
– za delo v nedeljo,
– za delo na praznike in dela proste dneve po zakonu.
(2) Višina dodatkov iz prejšnjega odstavka se določi s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti.
(3) Dodatek za delo v nedeljo in dodatek za delo na dela proste dneve po zakonu se med seboj izključujeta.
(4) Dodatki se obračunavajo le za čas, ko je delavec delal v pogojih, zaradi katerih mu dodatek pripada.
Izraz "praznično delo" se pa malce čudno sliši, razen za nekatere, katerim je delo praznik (malo heca).
:sjezen:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
nike
Nov član
Nov član

dodatek za delo na praznik

Meni v kol.pogodbi pise takole

Dodatki za posebne obremenitve

Delavcem pripadajo dodatki za posebne obremenitve pri delu, neugodne vplive okolja, nevarnost pri delu in delo v delovnem času,ki je za delavce manj ugoden.
Dodatki se obračunavajo le za čas, ko je delavec delal v pogojih, zaradi katerih mu dodatek pripada.
Osnova za izračun dodatkov je osnovna plača delavca za polni delovni čas, oziroma ustrezna urna postavka.
Za delo v delovnem času, ki je za delavce manj ugoden, pripadajo delavcem dodatki najmanj v naslednjem odstotku od osnove:

– delo v popoldanski izmeni 10%,– delo v nočni izmeni 10%,– za čas pripravljenosti na domu 10%,– za delo v deljenem delovnem času a) za prekinitev dela več kot eno uro 15% b) za prekinitev dela več kot dve uri 20%,– dežurstvo 20%,– nočno delo 50%,– delo prek polnega delovnega časa 30%,– delo v nedeljo 50%,

– delo na državne praznike oziroma dela proste dneve po zakonu 150%.
Za delo na dan državnega praznika oziroma po zakonu prostega dne, pripada delavcu poleg plače dodatek iz zadnje alinee prejšnjega odstavka za vsako opravljeno delovno uro, če mu ni mogoče zagotoviti prostega dne namesto dela na dan praznika ali prostega dne, oziroma 50% če tega koristi.
Dodatki se med seboj ne izključujejo, razen dodatka za delo na dan praznika, oziroma dela prostega dneva po zakonu in dodatka za delo v nedeljo.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: dodatek za delo na praznik

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

nike napisal/-a: Dodatki se med seboj ne izključujejo, razen dodatka za delo na dan praznika, oziroma dela prostega dneva po zakonu in dodatka za delo v nedeljo.
Jaz sem izhajal iz ZDR, kot vidim, se tudi pri vas izklučujeta delo na nedeljo in praznik.

Imate pa visok % dodatka na praznik.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
nike
Nov član
Nov član

P.S.
In verjetno bo res, kot ste dejali, da je delo nekaterim praznik, vsaj meni je, delala sem namrec 1.in 2.maja, pa tudi 25.junija ...
Odgovori