Sredstva v upravljanju

Odgovori
alekss
Novinec
Novinec

Sredstva v upravljanju

Odgovor Napisal/-a alekss »

Zelo me zanima ena zadeva... če določen uporabnik EKN prejme neko osnovno sredstvo v upravljanje oziroma prejme denar za nabavo nekega sredstva od občine vse to predstavlja obveznost za sredstva prejeta v upravljanje....ali gre tudi v primeru da sami kupimo npr. računalnik brez posredovanja občine (ne prejmemo sredstva za nakup računalnika) tudi za sredstva v upravljanju?..

Ali ne more imeti določen uporabnik sredstev v svoji lasti; pa čeprav je v 100% lasti občine?

Hvala za pomoč...
tjoze
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a tjoze »

V vsakem primeru morate za nabavo OS pridobiti namenska sredstva, točno za določen namen, torej za nabavo OS.
Ustanovitelj vam zato mesečno namenja sredstva za nadomeščanje OS.
OS lahko nabavite točno toliko in v višini ki vam jo nameni ustanovitelj, oz. financer. Iz katerih sredstev pa boste kupili računalnik?
alekss
Novinec
Novinec

pozdravljen...

Odgovor Napisal/-a alekss »

sem pozabo povedat da imamo tudi prihodke iz tržne dejavnosti...torej nastopamo tudi na trgu...ni mi jasno to, da bi morala biti vsa naša sredstva sredstva v upravljanju..meni se to neprenehoma zatrjuje, češ da občina tak zahteva, pa da smo v 100% lasti občine...meni pa bi bilo prav, da če nam ne dajo denarja za ta namen, da je to potem last našega zavoda in da se vodi kot takšno, ne pa da se vodi kot obveznost za sredstva v upravljanju..

hvala za pomoč....
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena »

Samo univerze imajo po zakonodaji možnost imeti lastna sredstva v razredu 9, vsi ostali imamo sredstva v upravljanju, četudi jih kupimo iz tržne dejavnosti. Logično pa res ni! :kladivo:
tjoze
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a tjoze »

Strinjam se z Heleno. Žal je pa res nelogično.
Pollon
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Pollon »

Ne vem kako je pri zavodih, vendar v javnih podjetjih izkazujemo ločeno sredstva v upravljanju in sredstva javnega podjetja, kar je logično. :D
Pozdrav
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Javna podjetja ste čisto iz drugega vica. :sjezik:
Pollon
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Pollon »

Javna podjetja uporabljajo SRS 35, kaj pa zavodi? Ali ni podobnih določb glede sredstev v upravljanju? :o
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Zavodi, oziroma neposredni ali posredni uporabniki državnega ali občinskih proračunov uporabljajo Zakon o računovodstvu, Zakon o javnih financah ... in če v teh predpisih ni kaj opredeljeno, potem za to veljajo SRS. :ssirok:
dulem
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a dulem »

helena napisal/-a:Zavodi, oziroma neposredni ali posredni uporabniki državnega ali občinskih proračunov uporabljajo Zakon o računovodstvu, Zakon o javnih financah ... in če v teh predpisih ni kaj opredeljeno, potem za to veljajo SRS. :ssirok:
---------
Se popolnoma strinjam z Heleno, ker tukaj gre za porabo javnih sredstev zato bi naj bilo bolj pregledno, kar pa seveda ni res :scool:

Saj nadzor nad javnimi sredstvi v bistvu ne deluje, saj računsko sodišče daje samo mnenje in ne izvaja sankcij za kršitelje kar bi bilo edino prav. :|

LP,
Odgovori