Prosim za vaše mnenje oziroma tolmačenje o izpolnjevanju obrazca REK-1 pri plačah in sicer točka 119 – Premeije za prostovoljno dodatno pokojninsko in invalidsko zavarovanje nad določeno višino.
V kolikor se izpolni znesek v vrstici 119, ali se ta znesek prišteje tudi v vrstici 101. Iz davčnega urada me je referentka klicala, da obrazec ni pravilno izpolnjen, oziroma da jim njihov program za vnos teh obrazcev javi dapako, ko hočejo vnesti obrazecv svojo evidenco. Referentka namreč pravi, da bi moral znesek v 101 vsebovati tudi znesek iz 119.
Ko sem čital navodila za izpolnjevanje obrazca (Url.l. 125/04) pri opisu točke 119 to ni izrecno napisano, tako kot je to pri boniteti ali pri stroških nad uredbo vlade da bi moral biti znesek tudi v 101.
Hvala za odgovore.
Mirko
obrazec REK-1
Moderator: Mirko Zbačnik
Tudi v mojih navodilih ni napisano, da bi bilo potrebno znesek iz zap.119 vključiti v zap.101 in tudi pri opisu zap.101 ni zapisano, da se v to štev. vključijo podatki o premijah........ Navodila sem si stiskala v soboto s spletne strani dursa in predvidevam, da je to najnovejša verzija. Če je bila zahteva dursa, da se to popravi, bi jim jaz poslala popravljeno verzijo rek-a in si na svoj izvod zapisala, da je rek popravljen na podlagi telefonskega klica referentke. Pred tem bi jo poklicala in povedala, da sem temeljito prebrala navodila in da jih razumem sledeče.....in boste videli, kaj vam bo odgovorila. Prav gotovo ima kakšna interna navodila, ki jih uporablja, tako da boste dobili pravo informacijo.
REK-1
Zdravo
Vključujem se v to temo in sicer imam vprašanje:
1.se mora izpolniti REK-1 tudi v primeru izplačila odpravnine (delovno mesto ki ga opravlja delavec se ukine) in mu izplačujemo odpravnino v višini kot jo določa Zakon o delovnih razmerjih
V ur.l. 125/04 je v navodilih objavljeno pod "vrsta dohodka" tudi
-odpravnina iz poslovnih razlogov
-odpravnina iz razloga nesposobnosti
-druge odpravnine, ki niso odpravnine iz prejšnjih alinej
Se obrazec izpolni samo v primeru če se izplačuje večji znesek kot je določen z ZDR, in se od razlike plača tudi davek (dohodnina).
Hvala in lep pozdrav
Vključujem se v to temo in sicer imam vprašanje:
1.se mora izpolniti REK-1 tudi v primeru izplačila odpravnine (delovno mesto ki ga opravlja delavec se ukine) in mu izplačujemo odpravnino v višini kot jo določa Zakon o delovnih razmerjih
V ur.l. 125/04 je v navodilih objavljeno pod "vrsta dohodka" tudi
-odpravnina iz poslovnih razlogov
-odpravnina iz razloga nesposobnosti
-druge odpravnine, ki niso odpravnine iz prejšnjih alinej
Se obrazec izpolni samo v primeru če se izplačuje večji znesek kot je določen z ZDR, in se od razlike plača tudi davek (dohodnina).
Hvala in lep pozdrav
V navodilih piše, da se vpisuje le znesek v delu, ki presega znesek, ki je neobdavčen v skladu z 8.točko prvega odstavka 31.člena ZDoh.
8.točka 1.odstavka 31.čl.ZDoh:
(1) V davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja se ne vštevajo:
8. odpravnina zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ki je določena kot pravica iz delovnega razmerja in izplačana pod pogoji, ki jih določa zakon o delovnih razmerjih, v višini odpravnine, ki jo je delodajalec dolžan izplačati na podlagi 109. člena Zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 42/04), vendar največ do višine desetih povprečnih mesečnih plač zaposlenih v Sloveniji. Za odpravnino iz prejšnjega stavka se ne šteje odpravnina, izplačana delojemalcu, ki sklene novo pogodbo o zaposlitvi pri istem delodajalcu ali pri osebi, ki je z delodajalcem povezana oseba in odpravnina, izplačana delojemalcu, ki je z delodajalcem povezana oseba;
8.točka 1.odstavka 31.čl.ZDoh:
(1) V davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja se ne vštevajo:
8. odpravnina zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ki je določena kot pravica iz delovnega razmerja in izplačana pod pogoji, ki jih določa zakon o delovnih razmerjih, v višini odpravnine, ki jo je delodajalec dolžan izplačati na podlagi 109. člena Zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 42/04), vendar največ do višine desetih povprečnih mesečnih plač zaposlenih v Sloveniji. Za odpravnino iz prejšnjega stavka se ne šteje odpravnina, izplačana delojemalcu, ki sklene novo pogodbo o zaposlitvi pri istem delodajalcu ali pri osebi, ki je z delodajalcem povezana oseba in odpravnina, izplačana delojemalcu, ki je z delodajalcem povezana oseba;