Naročnik ne zahteva računa

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
teranet
Nov član
Nov član

Naročnik ne zahteva računa

Odgovor Napisal/-a teranet »

Naročnik je v Skupnosti, izven RS in ne zahteva/potrebuje računa za opravljene storitve. Naše podjetje mora po našem zakonu vseeno izdati račun za vsak promet (opravljeno storitev). Torej ga pač izda in pospravi v arhiv.

Naj omenim, da gre za storitve opravljene elektronsko oz. ekonomsko propragiranje pri katerem je po 3. odstavku 17. člena kraj opravljene storitve za tega naročnika v Skupnosti izven RS.

Ker ne potrebuje računa tudi ne sporoči VAT (ID za DDV). Kaj potem? Kaj če ga naše podjetje ne napiše na račun? Ima lahko zaradi tega kak problem? Mar ni to da na računu ni ID za DDV naročnika, zgolj naročnikov problem?

4. točka 1. odstavka 34. člena pravi: "Davčni zavezanec, ki izda račun davčnemu zavezancu ali pravni osebi, ki ni davčni zavezanec, mora na računu navesti identifikacijsko številko za DDV naročnika oziroma kupca, če je naročnik oziroma kupec plačnik DDV za nabavljeno blago oziroma storitve...";

Če je naročnik izven RS potemtakem on ni plačnik DDV in podjetju torej ni potrebno navesti naročnikove ID za DDV? To drži?
Stela1
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Stela1 »

Račun moraš obvezno napisati, z njim pa naj naredi kar hoče.Če ga vrže stran, je on v prekršku. Ti pa se ne igraj! Če ti ID št. za DDV ne želi dati, mu moraš obvezno zaračunati tudi DDV. Naj se pa sam odloči, kaj je bolje zanj!

LP
Stela1
Nov član
Nov član

Račun moraš obvezno napisati, z njim pa naj naredi kar hoče.Če ga vrže stran, je on v prekršku. Ti pa se ne igraj! Če ti ID št. za DDV ne želi dati, mu moraš obvezno zaračunati tudi DDV. Naj se pa sam odloči, kaj je bolje zanj!

LP
Stela1
Nov član
Nov član

Ups, sem pomotoma dvakrat kliknila!
teranet
Nov član
Nov član

Stela1 napisal/-a:Če ti ID št. za DDV ne želi dati, mu moraš obvezno zaračunati tudi DDV.
Zakaj mu moram zaračunat DDV če je kraj storitve tujina in če mi ne da ID za DDV? Po 3. odstavku 17. člena DDV ne zaračunam. A zdaj če nekdo ne da svoje ID naj pa jaz kar sam kasiram DDV?

Namreč po pogodbi on plača za opravljene storitve točno določen znesek. Če mu dam na račun še DDV (ki ga glede na kraj opravljene storitve nisem dolžan) potem bom moral zmanjšat osnovo na računu, to pa ne pride v poštev.

On pa verjetno tudi ni v prekršku ker mislim da on knjiži plačila teh storitev drugače, saj je od nas zahteval naš ID. Ali on odvede na to plačilo DDV ali ne mi ni jasno in me ne zanima.

Rad bi samo vedel ali jaz lahko račun izdam normalno, brez obračunanega DDV in brez njegove ID na računu?
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

34.člen ZDDV (podatki na računu, ki je izdan davčnemu zavezancu ali pravni osebi, ki ni davčni zavezanec):
...
4. identifikacijsko številko za DDV naročnika oziroma kupca, če je naročnik oziroma kupec plačnik DDV za nabavljeno blago oziroma storitve ali če mu je dobavljeno blago v skladu z 31.a členom tega zakona.
...

Mirjana
teranet
Nov član
Nov član

Ok razumem, kaj pa v primeru ameriškega naročnika, torej naročnika izven Skupnosti? Moram tam isto navesti njegovo davčno. Mislim da ne, ker evropejski VAT se njih ne tiče. Ali pač?
yanna1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a yanna1 »

Ne zahteva/noče računa???? Kolikor se jst na zadeve spoznam, je to velik prekršek! In res mi ni jasno na kakšen drugačen način bi lahko to oni spravili v svoje poslovne knjige, ker legalen meni ne pade na pamet. Razen če je vaša stranka fizična oseba - le-temu prav tako morate izstaviti račun, ampak je pa kontroliranje davčnih uprav otežkočeno/nemogoče.

Citiram str. 140, IKS 7/04:

Če je izvajalec storitve iz tretjega odstavka 17.čl.ZDDV slovenski zavezanec z ID-številko, naročnik (prejemnik) pa je:
- oseba iz Slovenije, obračuna slovenski DDV;
- davčni zavezanec iz EU (torej, če ima VAT št.)
obračuna DDV prejemnik storitve po predpisih svoje države;
mora slovenski zavezanec na računu napisati klavzulo, da je plačnik
DDV prejemnik storitve (DDV plača prejemnik - 2.tč. prvega odstavka
12.čl. ZDDV)
- ....

Na začetku poglavja je pa napisano, da se šteje naročnik iz EU kot davčni zavezanec, če imamo njegovo davčno številko.

Res je, da če bi situacija bila obratna, da bi bili naročnik vi, vam nemški dobavitelj NI dolžan napisati vaše ID-št. na račun, ker naša zakonodaja ne more predpisovati potrebnih podatkov na izdanih računih npr.nemški zakonodaji. Vendar, ker račun izdajate vi, se morate držati ZDDV - 34.čl. in posledično ste dolžni zaračunati slovenski DDV, ne glede na to, da je storitev opravljena tam. Če so vaši naročniki tako trdoglavi, da se jim tega ne da dopovedati, potem boste morali prekoračiti pogodbeni znesek, če ne želite vi biti v prekršku. Sicer sem na zadnjem seminarju slišala, da davčna uprava ne komplicira v primerih kot je vaš, vendar človek nikoli ne ve....kazni so malo prevelike, da bi človek reskiral. Po težavah, s katerimi se srečujete, bi skorajda upala se staviti, da imate opraviti s italjani :? lol

Temu se pa seveda lahko izognete na tak način, da se v EU (oz. v državi vašega naročnika) registrirate za potrebe DDV - takrat pa izdajate račune po njihovi zakonodaji.
teranet
Nov član
Nov član

yanna1 napisal/-a:Ne zahteva/noče računa???? Kolikor se jst na zadeve spoznam, je to velik prekršek!
Pa že ni, če jih to ne skrbi. In o tem smo se z njimi dvakrat pogovarjali. "Ne, mi ne zahtevamo računov." So pa španci. Bom že zrihtal tale njihov VAT da ne bo komedij z našo davčno, ali pa ne bomo več delali z njimi. Saj jih je še veliko v vrsti. Jaz ziher ne bom manjšal osnove njim na čast.

Jaz mislim da oni knjižijo to kot neke vrste plačilo po pogodbi in da le rabijo naš VAT, da evidentirajo komu je bilo plačano. Mogoče ker gre za storitve in ne blago, računov ne rabijo, nakažejo denar in ostalo jih pa ne briga.

Imamo tudi primer drugega naročnika, ki ravno tako ne zahteva računa, vendar pa on izda "potrdilo o plačilu" na katerem sta obe VAT (naša in njihova) in pa koliko je bilo nam plačano. Kot neke vrste račun izdan s strani plačnika.

Kolega iz firme ki opravlja isto dejavnost kot jaz (spletno oglaševanje) iz Nemčije je rekel, da njim v Nemčiji enostavno sploh ni treba izdajat računov za prejeta plačila, da rabijo račune zgolj za stroške, izdajat jih pa ne rabijo. Krasna zakonodaja.

Kolega iz firme iz Cipra naprimer (ista dejavnost) pa sicer izdaja račune, a jih, ker jih (isti) naročniki ne zahtevajo, zgolj shrani.

Meni tudi ni jasno kako, da ne zahtevajo računov, mislim pa da ta plačila storitev knjižijo drugače oz. je mogoče njihova zakonodaja toliko bolj prijazna/enostavna.

Z vsemi temi smo šele začeli delat, pa nihče noče računov. Pitaj boga v čem je štos. Sem vrtal že v 3 naročnike zakaj je temu tako pri njih, pa nihče ni vedu odgovorit, češ da to ve pa računovodja, ki ga seveda v direkten kontakt nisem dobil nikoli.

Je pa res da smo v sloveniji navajeni delat po nekih strogih birokratskih okvirjih in ko se srečamo z drugimi davčnimi pristojnostmi/zakoni nam ne gre nič v glavo. Kot da smo pri nas izumili davke in drugi delajo nekaj narobe :)
yanna1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a yanna1 »

Svashta. Ob tem se samo še sprašujem, zaaaaaaaakaaaj sem se v sloveniji rodila lol.

Ja, res je, da je upoštevanje zakonodaje v npr. Španiji ali Italiji (ti dve državi sta "najhujši" bojda) španska vas tem ljudem, ker pač očitno nimajo učinkovite kontrole in je tudi davčnim organom očitno kratko malo vseeno. Zato pa prihaja do takih "jajc".

Ampak zakonodaja bi naj bila v vseh država EU podrejena oz. usklajena s VI.direktivo, (mislim vsaj da je VI. ), kjer so stvari malo drugače zapisane kot pa se delajo v praksi. No, za vas je pomembno, da imate svojo "tazadnjo" pokrito, kaj pa tam oni počnejo pa tako več ni naša stvar. VAT številke vam pa nočejo dati, ker ne vedo, kakšne kontrole takšnega prometa se pri nas vodijo in se verjetno tudi zavedajo, da če bi se izvrševala navzkrižna kontrola dokumentacije bi malo tanko piskali.

Res pa je tudi, da naši davčniki tudi malo zamižijo ob takšnih primerih, ker jim je jasno, da so s tem velike težave.

lp
teranet
Nov član
Nov član

yanna1 napisal/-a:No, za vas je pomembno, da imate svojo "tazadnjo" pokrito, kaj pa tam oni počnejo pa tako več ni naša stvar...
ja tako je moje mnenje.
yanna1 napisal/-a: Res pa je tudi, da naši davčniki tudi malo zamižijo ob takšnih primerih, ker jim je jasno, da so s tem velike težave.
hvala bogu da prevlada zdrava pamet.
Odgovori