PREKINITEV DELOVNEGA RAZMERJA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MANCA1
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

PREKINITEV DELOVNEGA RAZMERJA

Odgovor Napisal/-a MANCA1 »

Delavko smo sprejeli v delovno razmerje, jo poslali na zdravniški pregled. Že drugi dan je povedala, da je dobila ustreznejšo zaposlitev. Kako je s plačilom zdravniškega pregleda, ali lahko zahtevamo od nje povračilo?

Lep pozdrav
manca

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Verjetno ste z njo podpisali pogodbo o zaposlitvi in jo lahko zadržite do odpovednega rzmerja. Poglejte v svojo kolektivno pogodbo, kolikšen je ta rok. Po mojem ji zdravniškega pregleda ne morete zaračunati.

Prosim, še za kakšn mnenje!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
dulem
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a dulem »

Kot jaz razumem je šlo za prekinitev s strani dealvca iin gre za sporazumno prekinitev delovnega razmerja. Torej je šlo za sporazumno razveljavitev (79. člen ZDR), v tem sporazumu bi vi morali zahtevati povračilo stroškov zdravstvenega pregleda. Verjetno ga bo oseba plačala, če ne vam ostane, da zahtevate, da delavec odpove pogodbo o zaposlitvi po rednem odpovednem roku. Predvidevam, da imate njegovo delovno knjižico, dokler ne bo izpolnil kriterijev za prenehanje delovnega razmerja mu ne izročite delovne knjižice. To je pač malo ne fer do delavca ampak tudi on je ne fer do vas saj vam noče povrniti stroškov.

Tudi mi smo imeli že tak primer in smo znesek zdravniškega pregleda iztožili na sodišču, kar pa vam predlagam, da se ne splača za take male zneske, gre preveč živcev.

Nasvet: V prihodnje v pogodbi o zaposlitvi dodajte člen, ki bo predpisoval, da v primeru odpovedi pogodbe s strani delavca mora vrniti stroške zdravniškega pregleda. To smo storili tudi mi in sedaj več ni problema.
Odgovori