Avtorski honorar

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tomysux
Novinec
Novinec

Avtorski honorar

Odgovor Napisal/-a tomysux »

Pozdravljeni,

po izobrazbi sem industrijski oblikovalec. Po končanem študiju sem se zaposlil in sedaj pričel nekaj delati tudi za ostale. Le ti mi želijo delo plačati preko avtorskega honorarja, pri tem pa ne vem točno kako to izvesti, saj želijo, da jaz pripravim pogodbo. Pri tem naj še povem, da mislim da nisem davčni zavezanec.

Kolikor sem se pozanimal velja sledeče:

a) Pripraviti moram avtorsko pogodbo
b) Poslati jim moram račun / nedavčni davčnemu

Sedaj imam nekaj vprašanj.

1. Na avtorski pogodbi mora biti navedena zaporedna številka pogodbe, pa me zanima kdo jo izpolni? Jaz kot avtor ali naročnik (plačnik)?

2. Ali sem kot fizična oseba tudi davčni zavezanec?

3. Citiram s pogodbe <i>"Če je avtor zavezanec za DDV, obračuna naročnik davek na dodano vrednost avtorju v višini 20% ali 8,5% (v skladu z 24. in 25. členom ZDDV).", </i>kaj pa če jaz nisem davčni zavezanec?

4. Za reševanje sporov je pristojni sodišče na sedežu avtorja ali naročnika?

5. Glede na to, da jim moram poslati račun (nedavčni davčnemu), navedem na računu neto ali bruto vrednost? Kako je sploh s tem računom?

6. Ali se mi pri napovedi dohodnine pozna, če sem prejemal avtorske honorarje in lahko padem v višji obdavčitveni razred?

Zaenkrat toliko vprašanj, za odgovore pa bom zelo hvaležen.

Že vnaprej hvala in lep pozdrav, tomysux
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a metalica »

Priporočam, da si obrazec Avtorska pogodba kupite v knjigarni in ga samo izpolnite. Vsebuje vse generalije( priimek in ime, naslov, davčna, EMŠO, TRR, vsebina dela, znesek za plačilo), ki so potrebni.
Številčenje je vaša stvar.
Ne vem pa zakaj je potreben račun. Vi ste fizična oseba, ki bo opravljala delo na podlagi avtorske pogodbe v kateri je navedeno obdobje (tudi za celo leto) in mesečno plačilo.
Znesek iz pogodbe bo naročnik nakazal na vaš TRR, ki ga navedete v pogodbi.To plačilo oz. bruto znesek poveča osnovo za odmero dohodnine in vas lahko "vrže" v višji razred lestvice. Kakšen bo izid pa ne vem.
LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Račun ni obvezen, lahko pa se kljub temu izda.

Mirko
Odgovori