V d.o.o. so v letu 2004 knjižili na popravek terjatev 129 in kto 721 - Prevrednotovalni poslovni odhodki. V letošnjem letu pa je bila terjatev poplačana (od sodnega izterjevalca), dobili pa so tudi precej več, kot pa je bila knjižena terjatev.
Kam je pravilna vknjižba:
- na 781 (nekje sem brala, da gredo med izredne prihodke odpisane in že iz evidence razknjižene terjatve??)
- na 769 - Prevrednotovalni poslovni prihodki (vse ali samo osnovno terjatev??)
- naj obračunam obresti in jih knjižim na 770??
Lepo prosim za vaše načine knjiženja (saj vem, da ponavadi kljub tožbi ostane upnik praznih rok, ampak včasih se pa le zgodi pravično poplačilo).
Lep popoldan!
Plačilo terjatve
Moderator: Mirko Zbačnik
Plačilo terjatve
Anela
V letu 2004 ste oblikovali popravke vrednosti terjatev, terjatve pa niste odpisali, zato je potrebno ob nakazilu zapirati terjatev do kupca konto 120, za del oblikovanega popravka pa izkazati prevrednotovalne poslovne prihodke, knjiženje 129/769, to se nanaša na izterjano glavnico. Izterjane obresti knjižimo na konto 770, stroške izterjave pa na konto 785. Pridobiti morate specifikacijo prejetega nakazila in obračun obresti. Konto 781 prihaja v poštev v primeru, da terjatve ne bi imeli več v evidenci na kontu 120.
Pozdrav
Pozdrav
-
Knjigovodja
- Računovodski vajenec

Tudi jaz sem mnenja, da znesek osnovne terjatve ki jo imate knjiženo na 129, poknjižite na prevrednotovalne prihodke (v preteklosti so bili to pač prevrednotovalni odhodki) preostanek bi poknjižila na prihodke od obresti, oziroma prih.za stroške izterjave, kar so pač po vsebini.
Tudi mene so učili, da na izredne prihodke (781) knjižim samo v primeru, če so terjateve že izknjižene.
LP!
Tudi mene so učili, da na izredne prihodke (781) knjižim samo v primeru, če so terjateve že izknjižene.
LP!
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)