prenos računovodstva v podjetje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
am
Nov član
Nov član
Kraj: Ljubljana

prenos računovodstva v podjetje

Odgovor Napisal/-a am »

S 1.1.2006 nameravamo prenesti računovodstvo v podjetje. Ker sami pišemo programsko opremo (prilagojeno poslovanju podjetja) me zanima, če lahko sami napišemo program za računovodstvo. V SRS 21.11 sem zasledila, da morajo biti programi preverjeni. Kdo jih preverja?
Drugo vprašanje se dotika zahtevane izobrazbe za vodenje računovodstva in podpisovanje vseh računovoskih izkazov. Direktor podjetja ima 5. stopnjo, jaz bi vodila računovodstvo, imam 5. stopnjo, trenutno sem še študentka do 1.1.2006 ne bom končala študija. Ali zadostuje?
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a gbranka »

Pozdravljena

Ne bom odgovarjala na tvoja vprašanja, imam pa zate en nasvet. Predno boš prevzela računovodstvo se temeljito loti pregleda IOP-jev, da ti bo sedanje računovodstvo uskladilo stanje, da ne bo treba tebi v prihodnjem letu, kajti takrat nastane prava zmešnjava.Govorim iz lstnih izkušenj. Kajti jaz tega nisem naredila in je nastal "živ šmorn". Sedaj je julij, pa še nimam narejene otvoritvene bilance niti glavne knjige od 01.01 naprej. Kjti raziskujem še kupce in dobavitelje ter podobno, da uskladim stanje.

pa veliko sreče in lep pozdrav

Branka Gnidovec
am
Nov član
Nov član
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a am »

Branka, hvala za nasvet.
Glede otvoritvenih postavk in začetne bilance me ne skrbi, ker jo že sedaj vsako leto uskladimo z računovodkinjo (terjatve zaradi velikega obsega vodimo tudi sami, vendar program ni primeren za računovodstvo, ker ne ustreza računovodskim standatdom). S tega vidika se težav ne bojim.

Skrbi me zahteva, da pripravim osnovo za lastni računovodski program. Določeno informacije v SRS so namreč pomankljive, kroži tudi veliko govoric o zahtevani izobrazbi, zato sem zastavila ti dve vprašanji, ker ne najdem jasnega odgovora.
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena »

Ob vašem vprašanju razmišljam nenako takole. Nikjer ni zakonske omejitve, da ne bi smel več knjižiti ročno, brez računalnika. Glavna knjiga, dnevnik in konto kartice pač morajo vsebovati vse podatke, ki jih zahteva Zakon o gospodarskih družbah in SRS. Zato mislim, da ni ovir, da si računalniškega programa ne bi izdelali sami.

Glede izobrazbe pa je trenutno stvar taka, da je ne predpisuje noben predpis. Določeni subjekti se sicer trudijo, da bi bila obvezna določena izobrazba oziroma licenca. To bi naj predvsem veljalo za tiste, ki opravljajo računovodske storitve za druge.
Slišala sem namreč, da se ne bo moglo predpisati določene izobrazbe gospodarski družbi ali s.p., ki si računovodstvo vodi sama, ker naj bi to bilo v nasprotju s predpisi v evropski uniji, pa tudi v Ameriki bi naj bilo tako, da si za davkarijo in državo lahko papirje vodi gospodarska družba sama, kot ve in zna, le predpisov se mora držati. :ssram:
dulem
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a dulem »

[quote="helena"]Ob vašem vprašanju razmišljam nenako takole. Nikjer ni zakonske omejitve, da ne bi smel več knjižiti ročno, brez računalnika. Glavna knjiga, dnevnik in konto kartice pač morajo vsebovati vse podatke, ki jih zahteva Zakon o gospodarskih družbah in SRS. Zato mislim, da ni ovir, da si računalniškega programa ne bi izdelali sami.
-----------
Se strinjam z zgoraj povedanim. Mnenje davčnega inšpektorja iz prve roke citiram: "Mi je vseeno kakšen program imate samo, da je vse v skladu s davčnimi predpisi."
Slika
LP,
Odgovori